Піджавши хвіст

13.11.2008
Піджавши хвіст

Еммануїл Папамакаріос завершує рейд під кошик «Києва» черговим вдалим кидком. (Фото ФІБА–Європа.)

Нинішня осінь для українських клубів «на Європі» складається поки що не надто вдало. «Миколаїв» і «Донецьк» програли в першому ж колі кваліфікації Кубка виклику — найменш шанованого в Старому світі турніру. Львівську «Політехніку» й «Черкаські мавпи» взагалі не допустили до старту. А позавчора до когорти невдах офіційно приєднався «Київ» — «вовки» вилетіли з другого за рангом Єврокубка. І хоча формат змагань дозволяє їм перейти до Кубка виклику, для амбіційного й потужного клубу це навряд чи стане втіхою.

 

Протиріччя амбіцій і результату

Поразка столичної команди в першому кваліфікаційному матчі Єврокубка «Панеллініосу» викликала справжній шок у керівництва «жовто–зелених». Клуб, до якого щорічно вливаються мільйони доларів, програв середняку грецької першості з різницею у 27 очок! Проте такий ганебний програш цілком можна назвати наслідком хаотичної трансферної політики.

Важко зрозуміти, навіщо кожного року оновлювати колектив на 90 відсотків, якщо можна покращити результат, награючи склад й вдосконалюючи командні дії. Скажімо, в 2005 році «Київ» виграв чемпіонат України й дійшов до фіналу Кубка Європи ФІБА, наступного року посів у єврокубку третє місце — цілком пристойний результат. У подібних ситуаціях зазвичай більш прийнятним є «точечне» посилення двома–трьома виконавцями, а не зміна гравців «мішками». Утім і серед уболівальників, і серед журналістів блукає думка, що всі ці «поновлення» допомагають прикривати обіг великих коштів, і хтось на цьому явно нагріває руки...

Стосовно повторного двобою з «Панеллініосом», то його характер визначив результат першої зустрічі. Позавчора суперники побачилися знову в київському «Меридіані». Причому навіть 800 місць спорт­комплексу не були заповнені повністю, хоча в протоколі дивним чином значилася аудиторія у 2000 глядачів.

Господарі з перших хвилин кинулися ліквідовувати згаяне тиждень тому. І спочатку підопічним Саші Обрадовича це чудово вдавалося — після стартових трьох хвилин вони вели в рахунку 14:0. Наставник гостей Іліас Зурос взяв тайм–аут, але в першій чверті це не допомогло його хлопцям повернути впевненість у власних силах — «вовки» збільшили відрив до 18 пунктів.

Надалі перевага віце–чемпіона України коливалася в межах 10–17 очок, і лише в останній десятихвилинці йому вдалося наростити відрив — переважно зусиллями грузина Манучара Маркоїшвілі й американця Скуні Пенна. Проте навряд чи це можна назвати наслідком прояву сили «Києва». Вочевидь греки відчували близькість перемоги й дозволили собі дещо розслабитись — здобутий у рідних стінах запас міцності «+27» налаштовував на позитивний лад.

На останній хвилині кияни застосували пресинг і тактику швидких фолів та надзусиллями добилися переваги у 23 бали (82:59). Але потім гості знову скоротили відставання на два пункти, й триочковий серба Горана Єретина за секунду до фінальної сирени не міг змінити ситуацію на майданчику. У «жовто–зелених» навіть не вистачило часу порушити правила.

Нас четверо — ми разом

Тепер «Київ» виступатиме в груповому раунді скромного Кубка виклику, як і ще один український клуб — «Сумихімпром». Слобожанська команда після перемоги в першому колі кваліфікації цього турніру над грузинським «Руставі», в другому раунді розіб­ралася з боснійським клубом із міста Широкі Брієг.

Нічия в гостях вимагала від сумчан домашнього виграшу з будь–яким рахунком. І сумніватися в своїй перевазі колектив Рімантаса Ендріяйтіса не змусив. Особливо ударно четверта команда чемпіонату України провела третю чверть, після якої вела перед у 14 очок і фактично вирішила долю протистояння.

Також на груповій стадії Кубка виклику гратиме бронзовий призер вітчизняної суперліги — «Хімік», який потрапив туди без відбору. У більш престижному Єврокубку нашу країну цього разу представлятиме лише «Азовмаш». На груповій стадії в квартеті Е суперниками маріупольців будуть «Лієтувос Рітас» (Литва), «Гран Канарія» (Іспанія) та «Асвел баскет» (Франція).

 

ТАБЛО

Чоловіки. 2–й кваліфікаційний раунд (повторні матчі)

Єврокубок. «Київ» (Україна) — «Панеллініос» (Греція) — 96:72 (31:13, 11:19, 18:18, 36:22; Пенн (25), Маркоїшвілі (22), Скейлз, Райт (по 15) — Папамакаріос (15), Калаїцис, Гранді (по 14); перша гра — 69:96).

Кубок виклику. «Сумихімпром» (Україна) — «Широкі Брієг» (Боснія і Герцеговина) — 91:82 (21:19, 20:19, 27:16, 23:28; Грін (23), Буцький (18) — Рівера (21); перша гра — 73:73).