Пішов слідом за динозаврами

07.11.2008
Пішов слідом за динозаврами

Майкл Крайтон.

Американський письменник–фантаст, кінорежисер, сценарист та продюсер Майкл Крайтон помер позавчора в Лос–Анджелесі у віці 66 років, повідомляє агенція «Рейтер». Причина смерті — рак. Він був одним із найбільш комерційно успішних авторів вмів, вдало вплітати у сюжети своїх захоплюючих творів інформацію про останні досягнення науки, техніки та медицини, тому вони були не лише читабельними, а й пізнавальними. Найвідомішими екранізованими творами Крайтона є поставлений Стівеном Спілбергом художній фільм «Парк Юрського періоду» та телесеріал «Швидка допомога». Українські телеглядачі захоплювалися цим серіалом до того, поки більш якісну американську телепродукцію не витіснили дешеві російські підробки.

Майкл Крайтон народився 23 жовтня 1942 року в Чикаго, захистив дисертацію з медицини у Гарвардському університеті, але медичною практикою так і не зайнявся, оскільки вирішив стати письменником. 1969 року з’явився його фантастичний роман «Штам «Андромеда», який був екранізований. Відтоді автор незмінно пов’язаний з Голлівудом. На екран були перенесені більшість його романів, до яких він особисто писав сценарії, а окремі й режисирував. Майже всі екранізації творів Крайтона були комерційно успішними. І нашим глядачам відомі стрічки «Кома», «13–й воїн», «Спостерігач».

Найбільші успіхи Крайтона припадають на 90–ті роки. Спочатку світову славу йому принесла екранізація трилера «Сонце, що сходить» (1991) із Шоном Коннері в головній ролі, потім був «Парк Юрського періоду» (1993), який приніс його творцям три «Оскари», а з 1994 року розпочав переможну ходу світом телесеріал «Швидка допомога», який на цей час уже має 14 премій «Еммі». У 90–х з’явився захоплюючий фантастичний фільм «Конго» та психологічна драма «Викриття», продовження «Парку Юрського періоду» — «Втрачений світ».

Книжки Майкла Крайтона розійшлися на цей час загальним накладом 150 млн. примірників. Пись­мен­ник працював до останнього. Його новий роман мав надійти в продаж у США наступного місяця, але у зв’язку зі смертю автора видавець відклав його видання на невизначений час. Крайтон залишив дружину Шеррі та доньку Тейлор.