Наш першовідкривач Америки

07.11.2008
Наш першовідкривач Америки

Коломийська листівка із зображенням Івана Богдана, котрий пливе в Америку.

У середмісті Коломиї, на будинку №1, з якого починається площа Шевченка, 6 листопада урочисто відкрили пам’ятну дош­ку (автори Богдан Гладкий та Віталій Городецький) на честь, як стверджують організатори, першовідкривача Америки українського походження.

Те, що Іван на прізвище Богдан (наголос, за покутською традицією, ставиться на першому складі) в 1608 році ступив на узбережжя Північної Вірджинії, — історичний факт, що не викликає дискусій. Його підтвердив у своїй книжці спогадів, написаній у 1630 році, сам капітан Джон Сміт — відома постать англійської та американської історії. До заснування Джемстауна, першого в Америці укріплення європейців, цей любитель пригод устиг зі зброєю в руках послужити при дворах багатьох монархів та вельмож Старого Світу і навіть побував бранцем турецького султана. Шлях Сміта з османського полону проліг через Коломию, де він, імовірно, й загітував підкорювати «дикий Захід» тутешнього умільця Богдана, котрий, як написано в мемуарах, добре знався на виробництві скла і дьогтю — дуже цінної тогочасної мануфактури. І перша за океаном скляна гута була заснована саме в Джемстауні. Подальша доля вихідця з українського Покуття невідома.

Окрім Джона Сміта, про Богдана як поважного фахівця із джемстаунською пропискою, згадує і всесвітньо відомий англійський історик Норман Дейвіс. Щоправда, в англійських та польських хроніках Богдан зветься не Іваном, а Яном, до того ж поляки впродовж цілого століття називають його своїм одноплемінником.

— Ні в кого немає сумнівів, що він був коломийцем, і ніхто нині не може однозначно підтвердити Богданову національність, — переконує «УМ» один з ініціаторів увічнення його пам’яті в Коломиї Микола Савчук. — Поляки називають його своїм, а ми — першим українцем, котрий ступив на американську землю. У нас і нині на Прикарпатті мешкає чимало українців з ім’ям і прізвищем Іван Богдан. На пошанування славного земляка чоловічий клуб «Коломийці», який я очолюю, вже видав чотири листівки накладом по 1000 примірників, а щойно побачила світ моя книжка «Колумб з Коломиї».

Поки що жодного вагомого слова щодо цікавої постаті Івана Богдана не сказала офіційна вітчизняна історіографія, хоча українська діаспора у США віддавна вважає його першим українцем Америки і навіть підтвердила це поштовою маркою, випущеною ще в середині сімдесятих років минулого століття.