Прокляття останніх хвилин

07.11.2008
Прокляття останніх хвилин

Перший м’яч, забитий динамівцями в цій Лізі чемпіонів не зі «стандарту», а з гри, не врятував їх від першої поразки. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Богуш починає, контратака забиває

Якби динамівці позавчора перемогли «Порту», путівка до наступного раунду Ліги чемпіонів фактично вже була б у їхній кишені. Розуміли це й португальці, які прибули до Києва лише за трьома очками. У внутрішньому чемпіонаті команда Жезуальдо Ферейри виступає не найкращим чином, тому гра проти віце–чемпіонів України була для «драконів» шансом реабілітуватися в очах своїх уболівальників.

У порівнянні з попереднім матчем Суперліги тренер «Динамо» зробив у стартовому складі певні зміни. Навіть у запасі не було Мілоша Нінковича — серб відновлюється після травми. Натомість у середині поля тренер Юрій Сьомін випустив Романа Єременка, з яким півзахисна лінія нашої команди розрослася до п’яти футболістів. Єдиним нападником виявився Артем Мілевський, а Ісмаеля Бангура російський фахівець залишив у запасі.

У «Порту» найпомітнішою новацією був вихід бразильського голкіпера Елтона, тоді як у попередньому протистоянні португальські ворота захищав його дублер Нуно.

Із перших хвилин гості дали зрозуміти, що результат попередньої зустрічі з «Динамо» вони розцінюють як прикре непорозуміння. Півзахист «Порту» діяв активніше й чіткіше за київський та постійно нагнітав ситуацію біля штрафного майданчика Станіслава Богуша. Господарі могли пропустити вже в дебюті поєдинку — Рауль Мейрелеш, один із найактивніших у складі чемпіона Португалії, пробивав у лівий від Богуша кут воріт, однак голкіпера підстрахувала штанга.

У ці хвилини на полі точилася запекла боротьба за кожен м’яч. Прикро, що впевненіше в єдиноборствах виглядали якраз гості. Попри те, що «біло–синіх» підтримував переповнений стадіон, у фанів з’явилися думки про нічию як найкращий варіант результату. Тож гол у чужі ворота був несподіванкою для прихильників «Динамо».

Богуш недаремно довго готувався вибити м’яча в поле. Довгий пас кіпера перетворився на триходівку Каддурі—Гіоане—Мілевський, і Артем із сімнадцяти метрів по–більярдному влучно пробив повз Елтона – 1:0.

У той самий час біля тих самих воріт

По перерві гості й надалі шукали нагоду відігратися, однак довгий час зусилля «блакитних» були марними. Натомість міг відзначитися Олександр Алієв після точної передачі Мілевського — його удар з правого крила штрафного майданчика парирував Елтон.

А коли здавалося, що кияни вже відсунули супротивника від воріт, черговий небезпечний момент за участю того ж Мейрелеша виявився результативним. Із лівого флангу Рауль, виконуючи штрафний удар, подав точно на голову півзахисникові Роландо — Богуш був безсилий.

На цей момент кияни вже грали з двома нападниками — замість малопомітного Тіберіу Гіоане Сьомін випустив Бангура. У попередньому матчі чемпіонату України гвінеєць відзначився дублем, але захист «Порту» виявився міцнішим за оборону львівських «Карпат». Ісма грав у своєму стилі: ухилявся від верхових єдиноборств із високими португальцями, намагаючись вгадати напрям відскоку м’яча. На лихо, снаряд постійно летів туди, куди його надсилали опоненти. Тобто Бангура бігав попереду «вхолосту».

До ударів по воротах португальців справа не доходила — здавалося, що рахунок лишиться незмінним. Португальці занервували, почали сперечатися з арбітром, за що отримали три попередження. Під завісу гри трибуни погнали киян уперед, і динамівці отримали нагоду схилити шальки терезів на свою користь. Утім Огнен Вукоєвич, отримавши пас практично на 11–метровій позначці, влучив у ту саму штангу, в яку раніше поцілив Мейрелеш.

Але головний нефарт був ще попереду. На останній компенсованій хвилині Лісандро Лопес підхопив м’яч біля центру поля й рвонув у напрямі Кабінету Міністрів. Його прикривали одразу двоє динамівців, але аргентинець таки спромігся віддати прострільну передачу просто під ногу неприкритого Лучо. Той впритул розстріляв ворота «Динамо» —1:2. Привіт від Уїльяма Галласа. Таке вже було в грі з лондонським «Арсеналом». Та й «Шахтар» у матчі з «Барселоною» провалився за аналогічною схемою.

«Напевно, нам не вистачає концентрації, а також досвіду виступів на подібному рівні. У чемпіонаті України суперники прощають подібні помилки. У Лізі, як бачите, таке не проходить», — визнав після гри голкіпер «Динамо» Станіслав Богуш.

Два тижні тому кияни перервали чотирирічну серію без перемог у Лізі чемпіонів. Але невтішна традиція не вигравати вдома триває з того ж таки листопада 2004–го… Тепер, аби потрапити до «плей–оф» потрібно брати очки в Лондоні, перемагати «Фенербахче» вдома і сподіватися на втрати «Порту».

Лідером групи наразі є «Арсе­нал», який на своєму «Емірейтс стедіум» так і не пробив воротаря стамбульців Волкана Деміреля.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Мої хлопці грали з повною самовіддачею — всі старалися, хотіли перемогти. Причина поразки в тому, що не вдалося реалізувати кілька стовідсоткових моментів під кінець зустрічі. Ми не маємо такого величезного досвіду, як гравці «Порту», через те й пропускаємо на останніх хвилинах. У епізоді з другим голом португальців ми дозволили форвардові «протягнути» м’яч майже через усе поле...

Андрій Несмачний, захисник «Динамо»:

— Прикро так програвати. Мав забивати Вукоєвич, але удача від нього відвернулась. У моменті, коли нам забили вирішальний м’яч, ми втрьох протистояли одному португальцеві, але він умудрився зробити результативну передачу. Такі команди, як «Порту», не дарують подібних помилок.

Жезуальдо Ферейра, головний тренер «Порту»:

— Це була гарна зустріч, і всі мої хлопці відіграли чудово. У цьому матчі ми з господарями мали різні цілі. «Динамо» намагалося досягнути потрібного результату, воно не налаштовувалося на перемогу. Ми ж вийшли на поле з однією метою — перемогти. Кожен з моїх хлопців виступив так, ніби це була остання футбольна подія у їхньому житті. А м’яч, який ми пропустили, я списую на невезіння.

Турків ще рано списувати з рахунків — на вихід із групи претендуватимуть усі чотири команди. Досвід показує, що друге коло групового турніру завжди приносить несподівані результати.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

Груповий етап. 4–й тур

(результати середи)

Група G

«Динамо» (Україна) — «Порту» (Португалія) — 1:2

Голи: Мілевський, 21 — Роландо, 69; Лучо, 90+2

«Динамо»: Богуш, Бетао, Гіоане (Бангура, 60), Вукоєвич, Алієв, Єременко, Діакате, Михалик, Мілевський, Несмачний, Каддурі

«Порту»: Елтон, Б. Алвеш, Емануел (Ліно, 77), Лучо, Лісандро, Родрігес, Роландо, Р. Мейрелеш, Сектуї (Халк, 46), Сепунаро (Пеле, 68), Фернандо

Попередження: Каддурі, 31 — Емануел, 57; Халк, 58; Родрігес, 84; Лучо, 87, 90+2

Вилучення: Лучо, 90+2

Суддя — Плауц (Австрія)

Київ, стадіон «Динамо»,

19 000 глядачів

«Арсенал» (Англія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 0:0

 

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Арсенал» 4 2 2 0 10–3 8

2. «Порту» 4 2 0 2 5–7 6

2. «Динамо» 4 1 2 1 3–3 5

4. «Фенербахче» 4 0 2 2 3–8 2

 

Група Е

«Ольборг» (Данія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 2:2 (Курт, 54; Дуе, 81 — Россі, 41; Франко, 75), «Селтік» (Шотландія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 1:1 (Макдональд, 13 — Гіггз, 84).

Турнірне становище: «МЮ», «Вільяреал» — 8, «Селтік», «Ольборг» — 2.

Група F

«Фіорентина» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:1 (Муту, 11 — Боровськи, 78), «Ліон» (Франція) — «Стяуа» (Румунія) — 2:0 (Жуніньйо, 44; Ревельє, 89).

Турнірне становище: «Ліон», «Баварія» — 8, «Фіорентина» — 3, «Стяуа» — 1.

Група Н

БАТЕ (Білорусь) — «Зеніт» (Росія) — 0:2 (Погребняк, 34; Дані, 90+4; вилучення: Пюйгреньє, 74 («З»)), «Реал» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія) — 0:2 (Дель П’єро, 17, 67).

Турнірне становище: «Ювентус» — 10, «Реал» — 6, «Зеніт» — 4, БАТЕ — 2.

Анатолій Тимощук відбігав повний матч за «Зеніт», і пітерці нарешті перемогли, хоча й догравали у Мінську з БАТЕ в меншості. Поразка «Реалу» в домашньому поєдинку зі «Старою синьйорою» подарувала пітерському «Зеніту» шанс пробитися до наступного раунду Ліги.

Серед інших результатів можна відзначити втрату очок «Манчестером» у протистоянні з шотландським «Селтіком». У Глазго англійці зрівняли рахунок лише за шість хвилин до фінального свистка.