Горілка з перцем — грипу не указ

06.11.2008

На Черкащині епідемії грипу поки немає. За словами головного терапевта області Володимира Казмірука, нині реєструються тільки поодинокі випадки гострих респіраторних захворювань. Але профілактика захворювання саме на часі. «Люди, які працюють в організованих колективах, можуть попередити захворювання щепленням проти грипу. Таке щеплення варто зробити і тим, у кого є проблеми із серцем, особливо серцева недостатність. Бо під час грипу стан людини погіршується», — наголошує Володимир Іванович. 

Серед засобів профілактики грипу спеціаліст називає такі препарати, як амізол та аміксін. Останній, наприклад, активізує  вироблення в організмі усіх видів інтерферона, який називають  головним ворогом вірусних захворювань. Непоганими імуностимуляторами є настоянки ехінацеї та женьшеню.

Але беззаперечно дієвою профілактикою грипу, переконаний пан Казмірук, для людини є загартування водними процедурами та висока фізична активність. Правда, починати загартовуватися Володимир Іванович радить поступово. Початківцям загартування не варто пірнати у ванну з холодною водою. Краще спочатку зробити зарядку, аби фізичні вправи розігріли ваше тіло. І тільки потім сміливо намочуйте у холодній воді рушник та обтирайтеся ним. А згодом можна переходити до контрастного обливання під душем. Фізична активність та водні процедури дадуть свій ефект.

Серед народних засобів профілактики грипу головний терапевт Черкащини називає улюблений багатьма часник та цибулю. Тож людям, котрі не ходять на роботу, варто вживати ці природні підсилювачі імунітету якомога частіше. 

«Але якщо ви відчули ломоту в тілі, у вас з’явилася температура, болить голова і турбує нежить, то обов’язково викликайте лікаря. Не наражайте на небезпеку себе і своїх рідних»,— закликає лікар. І застерігає від самолікування. Бо бажання позбутися грипу інколи бувають дуже далекі від здорового глузду. Володимир Іванович пригадує пацієнтів, які лікували грип стаканом горілки, перемішаної з сіллю та перцем. Окрім навантаження на організм та зайвого отруєння алкоголем, це нічого не дасть.