Комітет шукав бандитів

06.11.2008

Позавчора під вечір за участі преси відбулося засідання Комітету ВР із питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією. Причина? Ймовірна причетність народних депутатів до покриття банд контрабандистів. Нагадаємо, що на нещодавньому засіданні РНБО про це відкрито заявив Президент Віктор Ющенко, користуючись матеріалами, підготовленими СБУ. Натомість керманич СБУ Валентин Наливайченко пішов ще далі, натякнувши, що йдеться про депутатів із «профільного» для силовиків комітету. Мовляв, там треба шукати покровителів банд «Горобці», «Добряки» та інших.

Через бажання відхреститися від «контри» та показати «зуби» цей Комітет ВР таки провів засідання, незважаючи на письмове прохання СБУ перенести його. Адже наразі пан Наливайченко хворіє на грип. «СБУ серйозно готується до наступного засідання комітету, де будуть представлені матеріали, в яких ідеться про корупційні діяння посадових осіб, у тому числі народних депутатів. Інша річ, чи погодяться депутати розглянути ці матеріали в присутності преси — це питання», — заз­начають у прес–службі СБУ.

Натомість депутати не стали чекати й позаочі задоволено критикували Наливайченка. Депутат від ПР Микола Джига називав його і боягузом, і наклепником, який «ввів в оману Президента». Не відставав від нього й інший генерал міліції, «самооборонець» Геннадій Москаль, бо Наливайченко на засіданні РНБО «якихось кликух позорних навтикав». Присутній депутат від БЮТ Євген Добряк запевняв колег, що ніякого стосунку до банди «Добряки» не має.

І це тоді, коли голова комітету Ігор Калетник запевнив, що заслухати керманича СБУ вони готові в будь–який час. До речі, як зазначило «УМ» анонімне джерело в МВС, саме цього 36–річного екс–митника підозрюють у зв’язках із «контрою». Мовляв, і раніше, коли молодий керівник очолював регіональні митниці та антиконтрабандний Департамент, до нього «виникали запитання». Тому з 2006 року він шукав недоторканності у ВР, але стати депутатом від Блоку Вітренко не вдалося, захист мандату дала лише КПУ у 2007 році.

Збуджені депутати звернулися до Президента Віктора Ющенка з проханням негайно звільнити Тиберія Дурдинця з посади заступника голови СБУ, посилаючись на відповідне рішення Окружного адміністративного суду Києва. Також Комітет ВР просить Президента розглянути на РНБО питання про причетність голови Херсонської ОДА до численних фінансових порушень.