Із тіні на світло перелітаючи

06.11.2008
Із тіні на світло перелітаючи

Верховний Суд України поновив Віктора Медведчука як члена Вищої ради юстиції. Про це вчора повідомив сайт «Українська правда» з посиланням на інформовані джерела у судовій владі. Згідно з даними неназваного джерела, ВСУ скасував усі рішення й ухвали, якими було зупинено членство Медведчука у Вищій раді юстиції.

Голова Верховного Суду Василь Онопенко повідомив про поновлення Медведчука на засіданні секції ВРЮ.

Є підстави розглядати це судове рішення як прояв співпраці Медведчука та БЮТ. Хоча б тому, що пан Онопенко раніше був одним із лідерів Блоку Юлії Тимошенко й на посаді голови ВСУ, постійно відзначається лояльними щодо БЮТ рішеннями.

Нагадаємо, що пан Медведчук — відомий юрист, одіозний екс–лідер СДПУ(о), колишній перший заступник Голови Верховної Ради (в часи «переворотів 2000—2001 років), глава Адміністрації Президента Кучми у 2002—2005 роках, «князь тьми і темників» — у 2004 році був повторно обраний членом Вищої ради юстиції за квотою юридичних вузів, однак не прийшов на складення присяги до парламенту. Згодом Вища рада юстиції припинила його повноваження, а на місце Медведчука з’їзд представників юридичних вузів висунув Андрія Бойка — декана юрфаку Львівського університету. Однак у 2007 році віктор Володимирович почав судитися, і ВРЮ поновила повноваження Медведчука. Тоді вже Бойко взявся оскаржувати це рішення. Спочатку Личаківський райсуд Львова за позовом Бойка зупинив членство Медведчука у Вищій раді юстиції, потім апеляційний адміністративний суд Львівської області підтвердив законність цього рішення. Вищий адмінсуд залишив ці вердикти в силі. Однак зрештою Верховний Суд Онопенка скасував попередні рішення, які позбавляли Медведчука членства у ВРЮ, і закрив провадження у справі.

Тепер можна очікувати, що позиції БЮТ у царині юридичних конфліктів ще більше зростуть. Крім іншого, поновлення 54–річного Медведчука у Вищій раді юстиції фактично означає його повернення у велику публічну політику (після 2004 року він залишався тіньовим діячем, який майже не виходив із кулуарів «на світло»).