А ви, «кроти», як не сідайте...

06.11.2008
А ви, «кроти», як не сідайте...

Причини й наслідки

Розмови про те, що Мірча Луческу незабаром залишить тренерський місток «Шахтаря», аж ніяк не сприяють здоровій атмосфері в команді. Керівництво донеччан зайнялося пошуками нового керманича, гравці вже не сприймають настанови Луческу належним чином, натомість думають про своє майбутнє після відходу Містера. Особливо скинув оберти Фернандіньйо, якому співали стільки дифірамбів після втечі з колективу Матузалема. Сам румунський фахівець, готуючись залишити Донецьк, став значно спокійніше реагувати на події на полі — тепер він навіть за провалами стежить із лукавою посмішкою.

Усе це й зумовило спад як у грі, так і в результатах «Шахтаря». Програвши «Спортингу» вдруге, «гірники» не тільки позбавили себе надії на весняний «плей–оф», а й достроково забезпечили путівки до наступного раунду і португальському клубу, й іспанській «Барселоні». До речі, команда Паоло Бенто стала справжньою грозою для українських грандів, обігравши трохи більш як за рік і «Динамо», і «Шахтар» по двічі.

Учора кияни в дуелі з «Порту» мали шанс відновити баланс у цьогорічному україно–португальському протистоянні. Донеччанам же слід вдаватися до кардинальних дій задля вирішення власних проблем. Те, що Луческу залишить клуб узимку, сумнівів уже не викликає. Утім, можливо, поміняти тренера варто вже зараз, аби новий наставник до зими зміг роздивитися «матеріал», з яким йому доведеться працювати. Звісно, якщо донецьке керівництво вже знає ім’я змінника румуна.

Розвіювання ілюзій над океаном

Делегацію «Шахтаря» в Лісабоні, як і двома тижнями раніше «Динамо» в Порту, в аеропорту зустрічала солідна українська громада, складена переважно з наших заробітчан. Натхнений таким прийомом, форвард «гірників» Брандао пообіцяв «задавити» суперника динамічністю. «Але ми будемо милостивими й виграємо лише 1:0», — скромно заявив бразилець, який у Лізі чемпіонів забивав м’ячі лише у ворота «Селтіка».

До позавчорашнього матчу зі «Спор­тингом» історія ігор «Шахтаря» в Португалії з тамтешніми клубами складалася непогано — перемоги над «Боавіштою» (3:2) в 1997 році й «Бенфікою» (1:0) торік виглядали яскраво на тлі стародавньої поразки «Порту» (2:3) у 1984–му. Колишній гравець і «Шахтаря», й «Спортинга» Сергій Щербаков висловив упевненість, що класна команда з Донецька не може дозволити собі програти двічі поспіль.

Та всі ці розклади нічого не варті, якщо вони не підкріплюються діями футболістів на полі. Донеччани знову виглядали блідо, хоча не можна сказати, що й господарі сучасної арени «Жозе Альваладе» вразили видовищною грою. Проте в діях лісабонців простежувалося більше організованості й дисципліни, що в підсумку й зумовило їхню мінімальну перевагу.

Команди не тішили публіку голевими моментами, й більшість так званих «пострілів» припадала «в молоко». А ті м’ячі, що летіли в площину воріт, ставали легкою здобиччю голкіперів. Із загальних шести ударів Брандао, Жадсона й Вілліана лише спроба останнього змусила Руя Патрісіо попрацювати по–справжньому.

«Спортинг» же мав відкривати рахунок раніше 73–ї хвилини. Але нападник Лієдсон, який «поховав» донеччан у Донецьку, цього разу пробачив чемпіонів України, пробивши поруч із штангою.

Вирішальним моментом поєдинку стала комбінація на правому фланзі, філігранно розіграна «зелено–білими». Російський півзахисник Марат Ізмайлов продерся до штрафного майданчику гостей, «накрутив» Дмитра Чигринського й виклав м’яч на ногу Дерлею. Бразильський форвард, котрий лише кількома хвилинами раніше вийшов на поле, звільнився з–під опіки Олександра Кучера й другим дотиком влучно пробив прямісінько в кут воріт Андрія П’ятова.

У час, що залишився до фінального свистка, «Шахтар» не спромігся створити навіть натяку на завершальний штурм. Із такою грою результат наступного двобою в Донецьку з «Базелем» викликає побоювання. Адже, на відміну від донеччан, швейцарці вміють робити висновки з наданих їм уроків. Після домашньої розгромної поразки «Барселоні» вони зуміли позавчора вирвати нічию в столиці Каталонії. «Ми не залишили «Барсі» простору і зберігали холоднокровність упродовж усіх 90 хвилин», — назвав секрет успіху тренер «Базеля» Крістіан Гросс.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— На мою думку, гра була рівною, а її підсумок вирішила одна помилка в центрі нашої оборони. Вийшло так само, як і в Донецьку — «Спортинг» використав свій шанс. А наші нападники не змогли скористатися голевими моментами, бо вони менш агресивні й менш досвідчені. Рахунок 1:0 зазвичай і визначає єдина помилка або ж посмішка фортуни.

Я чекав від своїх підопічних більшого в атакувальних діях, а вони не знайшли нічого кращого, ніж навіси з флангів, хоча варіантів було декілька. У першому таймі ми не дозволили супернику нічого створити. По перерві почали ризикувати, йти вперед, і португальці цим скористалися.

На жаль, Селезньов і Гладкий продемонстрували, що вони не здатні допомогти «Шахтарю» в Лізі чемпіонів. Адріано ж лише відновився після травми, але в нього вища швидкість, ніж в українських форвардів.

Андрій П’ятов, воротар «Шахтаря»:

— Усі кажуть, що треба поліпшувати захист, але ж він починається з нападників! Оборонятися має вся команда. Попри поразку, в нас залишилася мотивація — довести своїм уболівальникам, що ми сильніші за швейцарців і пробитися до Кубка УЄФА.

Маріуш Левандовський, півзахисник «Шахтаря»:

— Суперник зіграв розумніше і зміг забити м’яч, хоча голевих моментів у обох команд майже не було. Вважаю, що обидві зустрічі з португальцями ми могли провести краще і, як мінімум, не програти.

Пауло Бенто, головний тренер «Спортинга»:

— Матч не вийшов видовищним, але був наповнений внутрішньою напругою. Ми намагалися щільно діяти в захисті, а до перерви в нас мало що виходило в атаці. У другому таймі ми виглядали краще за опонента, створили кілька моментів біля його воріт.

Визнаю, що наша гра ще далеко не ідеальна, та хотів би відзначити бойовий дух команди й подякувати хлопцям за належне ставлення до справи. «Спортинг» не пропускає голів уже в п’яти поєдинках поспіль і забиває в кожній зустрічі Ліги чемпіонів. Це й дозволило нам пробитися до «плей–оф», чого клубу ще ніколи не вдавалося.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 4–й тур (результати вівторка)

Група С

«Спортинг» (Португалія) —

«Шахтар» (Україна) — 1:0

Гол: Дерлей, 73

«Спортинг»: Патрісіо, Полга, Абель, Канейра, Грімі, Рошембак, Моутіньйо, Велозо, Ізмайлов (Перейрінья, 90+3), Поштіга (Дерлей, 69), Лієдсон

«Шахтар»: П’ятов, Чигринський, Кучер, Срна, Рац, Гюбшман (Левандовський, 81), Вілліан, Фернандіньйо, Жадсон (Л. Адріано, 75), Брандао, Морено

Попередження: Моутіньйо, 22; Поштіга, 42 — Гюбшман, 24; Чигринський, 54; Жадсон, 64; Брандао, 78; Кучер, 90+2

Суддя — Хамер (Люксембург)

Лісабон, стадіон «Жозе Альваладе»,

24 300 глядачів

«Барселона» (Іспанія) — «Базель»

(Швейцарія) — 1:1 (Мессі, 62 — Дердійок, 82)

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Барселона» 4 3 1 0 11–3 10

2. «Спортинг» 4 3 0 1 5–3 9

3. «Шахтар» 4 1 0 3 3–5 3

4. «Базель» 4 0 1 3 2–10 1

* * *

Група А

«Клуж» (Румунія) — «Бордо» (Франція) — 1:2 (Дані, 9 — Гюркуфф, 6; Вендель, 38), «Рома» (Італія) — «Челсі» (Англія) — 3:1 (Пануччі, 34; Вучинич, 48, 58 — Террі, 75; вилучення: Деку, 81 («Ч»)).

Турнірне становище: «Челсі» — 7, «Рома», «Бордо» — 6, «Клуж» — 4.

Група В

«Анортосіс» (Кіпр) — «Інтер» (Італія) — 3:3 (Бардон, 31; Панайї, 45+1; Фрусос, 50 — Балотеллі, 13; Матерацці, 44; Крус, 80), «Вердер» (Німеччина) — «Панатинаїкос» (Греція) — 0:3 (Манціос, 58; Карагуніс, 70; Ціоліс, 83).

Турнірне становище: «Інтер» — 8, «Анортосіс» — 5, «Панатинаїкос» — 4, «Вердер» — 3.

Група D

«Ліверпуль» (Англія) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:1 (Джеррард, 90+5 (пен.) — Родрігес, 37), «Марсель» (Франція) — ПСВ (Голландія) — 3:0 (Коне, 30; Ньянг, 63, 71).

Турнірне становище: «Атлетико», «Ліверпуль» — 8, «Марсель», ПСВ — 3.