За океан по позику

05.11.2008

Сьогодні рада директорів Між­народного валютного фонду розгляне питання про надання Україні стабілізаційного кредиту «стенд–бай».

В Україні очікують, що у випадку позитивного рішення про надання перший транш може бути наданий уже протягом двох–трьох днів.

Як відомо, Кабінет Міністрів, Національний банк України та МВФ погодили умови виділення Україні стабілізаційного кредиту на суму $16,5 млрд., а Верховна Рада минулої п’ятниці таки затвердила комплекс антикризових заходів, що було вимогою МВФ для надання позики. Кредит дуже вигідний — надається під 3,7% річних, термін погашення першого траншу — п’ять років.

Учора Голова Верховної Ра­ди Арсеній Яценюк терміново відбув із робочою поїздкою до Вашингтона, де візьме участь у переговорах щодо позики МВФ. За повідомленням прес–служби парламенту, спікер має зустрітися з директором–розпорядником Міжнародного валютного фонду Домініком Стросс–Каном та президентом Світового банку Робертом Зеліком.

Президент Віктор Ющенко сподівається на те, що МВФ і Світовий банк підтримають Україну в подоланні наслідків світової фінансової кризи. В учорашній заяві з цього приводу глава держави ще раз перерахував заходи, яких уживають уряд і Нацбанк з цього приводу.