Шишки, палички, ведмеді

05.11.2008

Чемпіонат світу зі жбурляння паличок Вінні Пуха опинився під загрозою зникнення. Авжеж, є й такий вид спорту — англійською мовою зветься Poohsticks. Вигадали його любителі відомої казки Алана Мілна за мотивами описаної в книжці гри. Пригадуєте — Вінні випадково впустив шишку в річку з одного боку мосту, а вона випливла з іншого. «Цікаво, чи всі шишки так роблять?» — подумав тоді ведмедик. От фанати Пуха й вирішили змагатися, кидаючи спочатку шишки, а потім патички — чий перший випливе.

Перший чемпіонат із Пухових паличок у 1983 році організував Лінн Девід, начальник шлюзу Дейз Лок біля міста Дорчестер–на–Темзі. Невдовзі турнір став традиційним і набув значної популярності — участь у веселих змаганнях брали іноді до трьох тисяч осіб, висвітленням розваги займалися телеканали з багатьох країн світу.

Упродовж чверті століття чемпіонат Poohsticks організовував місцевий ротарі–клуб. Однак цього року тамтешні джентльмени заявили, що більше не мають змоги влаштовувати велелюдне свято на честь Вінні Пуха. Фанати ведмедика забили на сполох — рятуйте улюблену гру! І нові благодійники знайшлися дуже скоро — ними виявилися бізнесмени ротарі–клубу з Оксфорда. Президент клубу Ліз Уїльямсон пояснила кореспондентові газети «Обсервер»: «Чемпіонат із пухових патичків має відбуватися й надалі. Цю гру люблять і в нас, і у світі. Вона дуже англійська, весела і трози божевільна».