Розрізаний «помаранч»

05.11.2008
Розрізаний «помаранч»

На українських баскетбольних майданчиках продовжується боротьба за м’яч, а поза ним — за владу. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ. )

Вітчизняна суперліга й Українська баскетбольна ліга продовжують жити кожна своїм життям. Любителям гри з помаранчевим м’ячем залишається тільки шкодувати про зруйновану мрію: якби в нашому баскетболі не стався розкол, це міг бути найцікавіший турнір за всі роки незалежності...

 

Зубри «супри»

У суперлізі під егідою Федерації баскетболу України змагається вісім команд. Тури відбуваються лише раз на тиждень — у вихідні, тому ігрової практики баскетболісти мають небагато. Наразі команди провели по п’ять матчів. Як і очікувалося, впевненою ходою крокують «Київ» і «Азовмаш», які наразі не зазнали жодної поразки.

Обидва клуби стартують у Єврокубку і для успішного виступу «на Європі» роблять ставку на легіонерів (столичні «вовки» перший матч проводили вже вчора — у кваліфікаційному раунді проти «Панеллініоса» в Греції). У попередньому поєдинку, проти рівненського «Пульсара», сербський тренер Саша Обрадович не випустив у стартовій п’ятірці «Києва» жодного українця. Капітан команди Артур Дроздов, відновлюючись після травми, виходив на заміну. Значно рідше за нього з’являються на майданчику центрові Олег Салтовець і В’ячеслав Кравцов.

На старті сезону «беки» зазнали прикрої втрати — зламав ногу форвард Клей Таккер. На зміну йому швидко знайшли іншого американця — Алекса Скейлза, а заодно «підписали» й сербського центрового Йово Станоєвича. У останній зустрічі проти команди з Рівного той сходу набрав 14 очок.

«Азовмаш» також суттєво поміняв свій склад. Важкому форварду збірної України Сергієві Ліщуку допомагає потужний інтернаціонал, яким продовжує керувати словенський фахівець Мехмет Бечирович. Повернувся до Маріуполя плеймейкер Халід Ель–Амін, а з гучних придбань виділяється бельгійський центровий Томас ван ден Шпігель, котрий раніше грав у московському ЦСКА.

Укуси аутсайдерів

Після чотирьох ігрових днів в аутсайдерах суперліги опинився новачок – БК «Полтава», а також, дещо несподівано, МБК «Миколаїв». Але в останньому турі й вони довели, що можуть протистояти більш грошовитим клубам. Миколаївські «корабели», які разом із «Пульсаром» є найбільш «українськими» клубами суперліги, минулої суботи розбили не кого–небудь, а бронзового призера попереднього чемпіонату — «Хімік». У команді Володимира Поляха відзначилися вітчизняні гравці: Олександр Раєвський набрав 23 пункти, Іван Гілевич — 20, Сергій Гладир — 18, Олексій Онуфрієв — 15. Гостям із Південного не вистачило блиску американців Джексона (21) та Келлі (20).

Полтавський колектив зібрали буквально в останній момент перед чемпіонатом. Не маючи серйозних турнірних завдань, колектив Рамунаса Цвірки зумів обіграти «Донецьк», та ще й на виїзді. В обох клубах переважають іноземці. Але цього разу зусиль героя–рятівника Пі Джей Таккера донеччанам не вистачило. Американський потужний нападник начебто прагне відпрацювати свою шалену зар­плату (1,5 млн. дол. на рік), але частіше це скидається на поліпшення власної статистики і шкодить планам керманича — Ігорса Міглінієкса.

УБЛ: знайти п’ять відмінностей

Змагання Української баскетбольної ліги не потрапляють не те що до переліку трансляцій на каналі «Мегаспорт», а навіть до випусків новин спортивного телеканалу. Це є ще однією ознакою «холодної війни» двох ліг (як відомо, керівництво «Мегаспорту» танцює під дудку президента ФБУ Олександра Волкова). УБЛ свої матчі двічі на тиждень показує на каналі «ТЕТ», сюжети про цей турнір дають і в новинах «Студії «1+1» (вочевидь не безплатно). Якість «картинки» залишає бажати кращого як через відсутність у телевізійників досвіду показу спортивних подій, так і через непристосованість залів до трансляцій.

Хоча рівень клубів УБЛ об’єктивно нижчий за опонентів із суперліги, напруга баталій тут аж ніяк не менша. Коли ще точилися суперечки стосовно єдиного чемпіонату, керівники клубів УБЛ виступали за впровадження ліміту на легіонерів. Але це не означає, що вони роблять ставку на українських виконавців. Львівська «Політехніка» нещодавно догралася до того, що всупереч регламенту, який зобов’язує мати на майданчику як мінімум одного українця, впродовж двох хвилин грала п’ятьма іноземцями. Жорстке покарання не змусило на себе чекати — штраф 100 тисяч гривень.

Минулої неділі скандал розгорівся перед матчем у Запоріжжі між місцевим «Ферро–ЗНТУ» й кримськими «Грифонами». Спочатку його перенесли на 5 січня через масове отруєння гравців команди з Сімферополя. Але потім виникли підстави вважати, що гості симулювали недугу, й ліга навіть приготувалася оштрафувати «Грифонів» на 20 тисяч гривень і зарахувати поразку. Проте президент УБЛ Михайло Бродський доручив своїм підлеглим ретельніше вивчити справу й доповісти деталі розслідування на раді УБЛ за кілька днів.

«Мавпи» тікають у відрив, із «Мавп» тікають гравці

Відігравши за стартовий місяць сезону перше коло, суперники виявили явного фаворита — це «Черкаські мавпи», а також аутсайдерів — «Говерлу» й «Грифонів». Два останні клуби приєдналися до УБЛ буквально перед самим початком чемпіонату, тож великих звершень від них очікувати не варто. Щоправда, команда з Івано–Франківська свій подвиг десять днів тому таки здійснила, здобувши в домашній зустрічі з «Політехнікою» першу перемогу (за гостей тоді не грав Володимир Гуртовий).

«Мавпи» єдиної поразки зазнали в Одесі від колективу екс–наставника збірної України Віталія Лебединцева. У останньому турі хлопці серба Йовіци Арсича впевнено розібралися з «Будівельником», зіпсувавши дебют на чолі «будки» литовцю Рімантасу Грігасу. Трапляються у лідера й казуси. Наприклад, американський розігруючий Боббі Діксон просто... втік із Черкас. Чи то місто не сподобалося, чи побачив безперспективність перебування в УБЛ — цього вже ніхто не взнає.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Українська суперліга. 5–й тур. «Київ» — «Пульсар» — 73:53, «Сумихімпром» — «Азовмаш» — 68:90, «Миколаїв» — «Хімік» — 97:93, «Донецьк» — «Полтава» — 80:85.

Турнірне становище: «Київ», «Азовмаш» — 10, «Хімік», «Сумихімпром», «Пульсар», «Донецьк» — 7, «Миколаїв», «Полтава» — 6.

Бомбардири (очок у серед­ньому за гру): Таккер («Донецьк») — 23,2; Байрамович («Київ») — 17,8; Грін («Сумихімпром»), Гуїнн («Полтава») — 16,8; Глебовицький («Миколаїв») — 16,4.

* * *

УБЛ. 9–й тур. «Політехніка» — «Кривбас–баскет» — 94:86, «Ферро» — «Одеса» — 80:87, «Говерла» — «Азот» — 79:84. 10–й тур. «Черкаські мавпи» — «Будівельник» — 92:76, «Політехніка» — «Азот» — 109:72, «Говерла» — «Кривбас–баскет» — 68:76, «Дніпро» — «Одеса» — 84:78.

Турнірне становище після 9 матчів: «Черкаські мавпи» — 17, «Політехніка», «Кривбас–баскет», «Одеса», «Дніпро» — 15, «Ферро» — 12 (8), «Будівельник», «Азот» — 12, «Говерла» — 10, «Грифони» — 9 (8).

Бомбардири: Деккер («Говерла») — 19,9; Драгойлович («Мавпи») — 19,3; Фонтенет («Ферро») — 18,7; Джерел («Азот») — 17,4; Яковлєв («Ферро») — 17,0.

* * *

Жінки. Вища ліга. 2–й тур. ТІМ–СКУФ — «Олімп–НАЕК» — 72:52, «Козачка» — «Чайка» — 78:57.