Палиш? На укол!

04.11.2008
Палиш? На укол!

Цигарка вбиває курця і його оточуючих.

Поки українські борці з тютюнопалінням закликають державу підняти ціни на цигарки, суворіше карати торговців за продаж такої продукції неповнолітнім і, нарешті, втілити в життя норми бозна–коли ухваленого антитютюнового закону, американські дослідники міркують, як уберегти курців від неминучих захворювань легенів. Науковці вирішили: якщо відмовити людей від згубної звички ніяк не вдається, треба хоч би зменшити шкоду від вдихання неповторного хімічного «коктейлю». За інформацією «Медновин», авторитетна експертна комісія США визнала за необхідне рекомендувати тамтешнім курцям спеціальне щеплення проти пневмокока. А от українські спеціалісти вважають таке рішення недоцільним і навіть небезпечним.

 

А тепер можете диміти на здоров’я...

На думку Консультативного комітету з імунізації, людям, які курять, потрібна вакцинація від пневмококової інфекції — групи захворювань, спричинених грам–позитивним інкапсульваним коком (простіше — пневмококом). Цей збудник (точніше 84 його підтипи) спричиняє близько 60 % пневмоній та 30 % гнійних менінгітів, які фіксуються у світовій медичній практиці, є причиною загострення хронічного бронхіту (у 20 % випадків), інколи навіть призводить до сепсису (зараження крові, захворювання із 50–відсотковою смертністю), викликати фарингіти, отити, синусити, ендокардити, перитоніти й інші, не менш серйозні, захворювання.

Здавалося б, для чого курцям вакцинуватися від пневмонії? Рекомендації експертів ґрунтуються на статистичних даних. Дослідження доводить, що курці в чотири рази частіше хворіють на пневмонію, ніж особи, які не «товаришують» із сигаретою. Як пояснюють медики, зміни тканин легенів, бронхів, трахеї, зумовлені курінням, роблять органи дихання більш уразливими до мікробів. Крім того, в організмі курців та членів їхніх родин дуже часто відзначається високий рівень імуноглобуліну Е, що свідчить про високу алергічну готовність цих індивідів. Маючи гірші імунологічні показники, курці (як активні, так і пасивні) частіше потерпають від вірусних та бактеріальних інфекцій, зокрема, пневмококової. На думку американських учених, спеціальне щеплення допоможе вразливій категорії громадян щасливо уникнути пневмонії й інших хвороб. У результаті люди, які курять, не так часто «сидітимуть на лікарняному», держава зекономить на страхових виплатах, і всі залишаться задоволені.

Щоправда, експерти заявили, що найбільший економічний ефект дасть вакцинація курців віком за сорок років, оскільки молодші люди стають жертвами пневмококових інфекцій досить рідко. Зважаючи на те, що американська влада зазвичай виконує рекомендації Консультативного комітету, цілком імовірно, що 31 мільйон заокеанських курців незабаром отримає додаткове щеплення.

А від раку укол не врятує!

Українські медики скептично ставляться до планів заокеанських колег. Як розповів «УМ» голова Національної ради з питань охорони здоров’я, член–кореспондент АМН України, професор Микола Поліщук, щеплення курців проти пневмококової інфекції є недоцільним. Будь–яка вакцинація не проходить для людини безслідно, тому втручання медиків у злагоджену роботу організму мусить бути виправданим. Якби укол зміг якимось дивом усунути отруйний вплив тютюну на любителя подиміти, ціни б не було таким лікам. Із засобом, рекомендованим експертною комісією США, — інша ситуація.

«Запальні процеси в легенях не є найголовнішим і найнебезпечнішим наслідком тютюнопаління. Саме серцево–судинні та онкологічні захворювання найчастіше призводять до смерті курців, — зазначає Микола Поліщук. — Згадайте, куріння спричиняє 30% усіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% усіх випадків захворювання на рак легень. Зрозуміло, щеплення проти пневмококової інфекції не вбереже курця від розвитку ракової пухлини. Але людина, якій зроблять такий укол, відчуватиме себе захищеною від негативного впливу тютюнопаління. Вона буде хибно думати, що не захворіє, що все гаразд. А насправді, продовжуючи палити, вона ризикує померти від інфаркту, інсульту або провести останні дні свого життя в хоспісі для онкологічних хворих. Тому я розглядаю цей намір американців не як медичну доцільність, а як вигідний крок для фарм–бізнесу. Виробники вакцин отримають свій прибуток...»

За словами пана Поліщука, держава, яка насправді дбає про здоров’я своїх громадян, робить усе, щоб курці відмовлялися від своєї згубної звички. Зокрема, інформує населення про шкоду тютюнопаління, карає за «диміння» у громадських місцях, забороняє рекламу сигарет та підвищує ціни на куриво.