М’ясний «троянський кінь»

04.11.2008
М’ясний «троянський кінь»

«Люди, їжте рибу, і буде вам щастя!» (Фото з сайту www.ukrstart.com.)

Нове дослідження біологів США та Австралії виявилося невтішним для людей, які дотримуються м’ясної дієти. Спеціалісти з’ясували, що м’ясо червоного кольору робить наш організм більш уразливим до небезпечних бактерій — збудників кривавої діареї. Річ у тім, що червоне м’ясо та продукти з нього (свинина, яловичина, кров’яна ковбаса тощо) містить специфічну речовину — N–гліколілнейрамінову кислоту. Вона не синтезується в організмі людини, але може спокійно вбудовуватися в мембрани наших клітин — зокрема тих, що вистилають кишковик.

Ця специфічна речовина (яка, до речі, не міститься ані в овочах–фруктах, ані в рибі чи яйцях) нікому не заподіює жодної шкоди. Щоправда, тільки до того моменту, поки поруч зі зміненими клітинами не «пропливе» токсин, вироблений патогенними штамами кишкової палички. Як повідомляють «Медновини», учені з Університету Каліфорнії в Сан–Дієго разом з австралійськими колегами виявили, що N–гліколілнейрамінова кислота робить нормальні людські клітини більш уразливими до токсинів, буквально відкриваючи ворота для входження небезпечного чужинця. Легко потрапивши в клітину, токсин починає свою «господарську діяльність», швидко розноситься по кров’яному руслу й спричиняє стрімке погіршення стану людини. Ті ж клітини, які не мають такого «троянського коня», виявились у десять разів менш чутливими до токсину кишкової палички.

До слова, одного з авторів дослідження — професора Аджит Варкі — це настільки вразило, що після проведення експериментів він відмовився від уживання м’яса. Для багатьох вегетаріанців, які живуть в Україні, цей крок поважного вченого здається цілком логічним. Як розповіла «УМ» киянка Юлія Землянська, вирішальним поштовхом для повної відмови від м’яса для неї стало знайомство з серією статей Миколи Курдюмова, присвячених різним типам харчування. Автор яскраво змалював процеси, які відбуваються в організмі м’ясоїдів. Кишковик таких людей невблаганно перетворюється на звалище шлаків. Вони, у свою чергу, стають поживою для великої кількості патогенних бактерій. Неперетравлені рештки м’яса починають гнити, отруюючи кров токсинами. Зрозуміло, від цього людині не стає краще...

«Я не їм м’яса та м’ясних продуктів уже три роки, — зауважує пані Землянська. — І вважаю, що саме завдяки цьо­му мені вдалося позбутися схильності до запорів і підвищеного метеоризму. Тепер у мене практично не відкриваються носові кровотечі (а раніше кров носом ішла дуже часто), рідше непокоять перепади тиску, не мерзнуть за нормальної температури руки й ноги (цей прояв вегето–судинної дистонії дошкуляв упродовж багатьох років). Крім того, я стала більш урівноваженою та спокійною».

 

ДО РЕЧІ

Раніше вчені з’ясували, що м’ясні (низьковуглеводні, білкові) дієти, які дуже важко переносять люди, можуть стати одним із факторів розвитку раку товстої та прямої кишки. «Ці дієти також підвищують білкове навантаження на нирки й порушують кислотну рівновагу в організмі. А це може призвести до вимивання мінералів із кісткової тканини та, як наслідок, — важких переломів»,— заявила Лін Стеффен зі Школи громадського здоров’я в Міннесоті.