Блондинка в шоколаді

01.11.2008
Блондинка в шоколаді

Юлія Тимошенко з Івом Летермом. (Фото Рейтер.)

Учора в Києві гостював прем’єр–міністр Бельгії Ів Летерм. Основною темою його переговорів із Президентом Віктором Ющенком став курс європейської та євроатлантичної інтеграції, стан двостороннього співробітництва, а також деякі аспекти міжнародної ситуації. Ющенко висловив сподівання на подальше поглиблення двостороннього політичного діалогу між Україною та Бельгією. Значну роль в активізації відносин в усіх сферах має відіграти «дорожня карта» — документ про розвиток дво­сторонніх торговельно–економічних відносин. «У нас поки що залишаються проблеми з підписанням «дорожньої карти», але ми їх знімемо. Я думаю, до середини грудня ми підпишемо цю «дорожню карту», — сказав Летерм на переговорах у розширеному складі в Кабінеті Міністрів України.

Як повідомляє прес–служба Банкової, Віктор Ющенко окремо пояснив Іву Летерму антикризові заходи, яких вживає Українська держава задля подолання наслідків світової фінансової кризи для національної економіки. Ющенко висловив сподівання на розуміння Бельгією євроатлантичних устремлінь України та очікування підтримки з боку Бельгії у питанні набуття Україною членства в НАТО, зокрема через підтримку Брюсселем заявки на приєднання до ПДЧ під час засідання міністрів закордонних справ країн–членів Альянсу в грудні цього року. Реакція пана Летерма на цей заклик Президента залишилася нез’ясованою, але напередодні візиту в інтерв’ю українським інформагентствам глава бельгійського уряду відзначив, що ситуація в Україні не настільки змінилася з квітня, аби говорити про надання Києву Плану дій щодо членства в НАТО. Летерм нагадав, що Бельгія — одна з тих країн, які були дуже критично налаштовані щодо надання ПДЧ Україні у квітні на саміті в Бухаресті. І зараз ця позиція не змінюється «через відсутність згоди в українських політиків щодо поглядів на членство в НАТО, а також через громадську думку».

На зустрічі Летерма з колегою Тимошенко про НАТО не йшлося. Говорили про інші види співпраці — зокрема, інформує УНІАН, пані Юлія зізналася, що дуже любить бельгійський шоколад, і вона вітала б інвестиції бельгійських кондитерів в економіку України. Натомість прем’єр–міністр Бельгії відзначив «сміливість» Тимошенко в ухваленні рішення про залучення кредиту МВФ для мінімізації наслідків впливу фінансової кризи.