Віталій Грицак: Банки, які ми охороняємо, не грабують!

01.11.2008
Віталій Грицак: Банки, які ми охороняємо, не грабують!

Віталій Грицак. (Фото автора.)

Коли начальник Департаменту Державної служби охорони при МВС цієї середи давав бліц–інтерв’ю «Україні молодій» з нагоди святкування 56–ї річниці служби, в центрі Києва, на вулиці Володимирській, грабували філію великого банку. Такого в столиці не траплялося вже давно — пік пограбувань київських банків був рік тому. Грабіжник із пістолетом виніс 80 тисяч гривень, його слід втратив собака — вочевидь, він тікав на авто зі спільником. З’ясувати, який саме банк пограбовано і хто його охороняв — бійці так званої «платної міліції» з ДСО чи приватні охоронці, «УМ» так і не вдалося — в міліцейському відомстві не хочуть завдавати шкоди репутації фінансових установ у період кризи. Тим більше в МВС прогнозують, що рівень злочинності внаслідок кризи лише зростатиме: на слизьку доріжку можуть ставати ті люди, які втратять роботу, або гроші у банках, що луснули.Тому наша розмова з генералом Грицаком стосувалася вічних турбот власників — грошей та безпеки їх збереження, а також нинішньої кризи, яка торкнулася і ДСО. «Ми не відрізняємося від інших суб’єктів господарювання, як і вони, ми підлягаємо загальній системі оподаткування, хоча і є неприбутковою організацією, тому в нас ті ж самі проблеми», — розповідає «УМ» Віталій Грицак і додає, що їхнім клієнтам варто готуватися до підвищення тарифів на послуги державної служби охорони.

 

Тарифи на охорону зростуть

— Віталію Миколайовичу, наскільки обґрунтованим є рішення ДСО про підвищення вартості години охорони?

— Ми розуміємо, що наші клієнти йдуть на це неохоче, але ж ми теж повинні підвищувати зарплату своїм працівникам до гідного рівня. Наші тарифи залежать від витратної частини. А це — той же бензин, послуги зв’язку — «Укртелеком» збирається підвищити нам ціни на 25%. І ми не будемо працювати собі у збиток. Наприклад, у ДСО технічна охорона квартири коштує 50–80 гривень на місяць. Реагування на сигнал тривоги, що надходить з квартири на пульт, включено в окремі затрати. Будь–хто може найняти власного охоронця зі спецпідрозділу «Титан» за 29–60 гривень за годину.

— А якою є середня зар­плата ваших працівників?

— Ще минулого року працівник міліції в ДСО отримував 500—700 гривень. На сьогодні по Києву маємо зарплату на рівні 2000—2200 гривень, а в регіонах — 1500—1700 гривень. Звісно, це позитив, але нині споживчий кошик наших працівників вимагає більшого. Тим більше, що наші працівники постійно ризикують життям, кожен виїзд груп затримання є бойовим. Та й чисельність нашого колективу не мала — 45 тисяч працівників. Тому ми дискутуємо із клієнтами і шукаємо компроміс.

— До речі, про компроміс: три місяці тому низка українських банків збиралася позиватися до ДСО через необґрунтовано завищені, на їхню думку, тарифи на охорону. Окремі банки скаржились, що ДСО залишило їх без охорони через відмову платити більше, і погрожували найняти приватні охоронні агентства. Чи вдалося владнати непорозуміння?

— Я би не казав про непорозуміння, бо ціни в нас договірні. Проблеми виникали переважно із банками з іноземними інвестиціями. Ми розуміємо, що в них свій баланс, витратна частина формується поквартально, і змінити її до завершення року важко. Тому зараз ми ще дискутуємо, ведемо перемовини із цими господарюючими суб’єктами.

— Отже, вам так і не вдалося домовитися із ними про підвищення тарифів на охорону?

— Не варто так говорити, бо зараз із кожним банком ми ведемо індивідуальну роботу: з частиною ми успішно переуклали договори, а з частиною — перебуваємо в активній стадії перемовин. Йдеться про великі системні банки — «Райффайзен–Аваль», державний Ощадбанк та «Приватбанк». Вони розуміють наші проблеми, але хочуть, щоб і ми зрозуміли їхні.

Охорона через супутник

— Рік тому філії банків через відсутність елементарних систем безпеки та відео­спостереження регулярно грабували, через що Асоціація українських банків та Департамент ДСО при МВС підписали Меморандум про співпрацю з питань охорони. Що змінилося?

— Державна служба охорони значно просунулася в питанні переоснащення з одного боку, а з іншого — той Меморандум зовсім не означав, що ми мали банкірам нав’язувати послуги ДСО. Ми лише рекомендуємо елементарні заходи безпеки — те ж відеоспостереження. Банки самі обирають, яка охорона — державна чи приватна — їм потрібна, скільки вони можуть на неї витратити. Але хочу зазначити одне: у цьо­му році Державною службою охорони не допущено жодного проникнення на територію установ банків під час охорони. І жоден банк, який ми охороняємо, не було пограбовано.

— Ви згадали про технічне переоснащення служби...

— Ми постійно цього потребуємо. Тут вам і регулярна заміна автопарку, і нове обладнання пультів тощо. Бо ми маємо вчасно відреагувати на сигнал тривоги. Більше того, Державна служба охорони при МВС розраховує обладнати автомобілі системами супутникового моніторингу. Принаймні ми сподіваємося, що до кінця 2009 року автомобілі груп затримання та інкасації будуть обладнані супутниковими системами моніторингу і дистанційного управління «Дрозд», які вже надійшли на озброєння підрозділу. Але все залежить від фінансування. Думаю, до кінця наступного року ми обладнаємо групи затримання та інкасації цими системами, які дозволяють спостерігати і керувати мобільними об’єктами, відслідковувати їх пересування, зворотний зв’язок з оператором тощо.

— Підрозділи ДСО виїжджають і на виклики по лінії «02». Яким є внесок служби в загальну боротьбу міліції зі злочинністю?

— Нормальний внесок, бо цілодобово по всій країні на всі повідомлення про скоєні злочини у нас реагує 450 груп затримання. Судіть самі: протягом цього року ми 43 тисячі разів реагували за сигналом «02» і близько 930 тисяч раз виїжджали за сигналами «тривога», що надходять на пульти централізованого спостереження. На загальнокримінальному рівні станом на 1 жовтня затримали 4140 злочинців, запобігли скоєнню майже 72 тисяч злочинів, у тому числі 925 спробам крадіжки з приватних квартир і будинків.

 

ДОВІДКА «УМ»

Під охороною ДСО — майже 95 тис. об’єктів і понад 92,5 тис. помешкань громадян — квартири, офіси, магазини, великі торговельні центри, важливі стратегічні об’єкти, дачні будинки тощо. В арсеналі ДСО найновітніша техніка, сучасна зброя, швидкісні авто. Гордість Департаменту ДСО — спецпідрозділ «Титан». Для надання громадянам можливості негайно викликати міліцію, підрозділами ДСО оснащено кнопками тривожної сигналізації та відповідними інформаційними написами 3085 місць термінового виклику (в тому числі й окремі школи). Для організації дистанційного контролю за оперативною обстановкою в місцях масового перебування громадян установлено 604 системи відеоспостереження.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>