Давай хильнемо, товаришу, по одній

01.11.2008

Позбутися тютюнової залежності дуже важко — навіть тим, хто добре усвідомлює, що завдає шкоди не лише своєму здоров’ю, а й людям, які перебувають навколо. Тож про те, як зменшити шкідливий вплив цигарок на активних і пасивних курців, дбають винахідники. Якщо в Китаї у продажу з’явилися електронні цигарки, що насичують організм нікотином без шкідливих смол і токсинів, то в Голландії пішли іншим шляхом. Тамтешня компанія United Drinks and Beauty Corporation створила «рідкі цигарки» — напій на основі трав з ароматом фруктів. За твердженням виробників, цей нікотиновий коктейль має такий самий ефект, як і звичайні тютюнові цигарки.

Точний склад «рідкої цигарки» її творці поки не розсекречують, пояснюючи лише, що вона містить суміш південноафриканських рослин — їх мешканці сільської місцевості застосовували як легкий допінг іще з XIV сторіччя. У банці об’ємом 275 мл, яка коштуватиме бли­зько трьох доларів, міститься менше ніж 21 кілокалорій. Вживати його рекомендують не лише тим, хто хоче кинути палити, а й курцям, які потерпають від неможливості курити, скажімо, в літаку.

Експерти стверджують, що обмежень за віком для охочих вживати замінник тютюну не має, але все ж таки особам, молодшим за 15 років, рекомендують бути обережними — напій може викликати звикання.