Вашим грошам тут буде добре

30.10.2008

Міліцейські патрулі на кожному центральному перехресті, довжелезна черга перед входом до будівлі «Експо–Донбасу», величезна кількість реклами з емблемою форуму та сек’юріті біля запасних виходів — усе це свідчило, що місто чекає важливих гостей. Учора Донецьк, крім президентів Віктора Ющенка та Леха Качинського, зустрічав також понад 300 інвесторів із 20 дер­жав світу. Незважаючи на фінансову кризу й економічну стагнацію, індустріальна область організувала інвестиційний саміт, на якому господарі запропонували залучити в економіку регіону 44 млрд. грн.

Роботу спланували в трьох напрямах: інвестиції в нерухомість та інфраструктуру Донбасу, інноваційні та енергозберігаючі технології, підготовка до Євро–2012. Левову частку грошей запропонували витратити на розвиток інфраструктури — майже 33 млрд. грн. На особливу увагу заслуговують сучасна автомагістраль «Слов’янськ—Донецьк» для швидкісного спо­лучення з автошляхом Е–40 та містом Харковом, будівництво нового вантажного і пасажирського терміналів у аеропорту Краматорська, автотранспортного терміналу в Новоазовську, реконструкцію залізничної станції «Донецьк». У столиці Донбасу збудують новий мікрорайон, а в курортному Святогорську та на Азовському морі — низку рекреаційних об’єктів.

Понад 7 млрд. грн. планують витратити на промислові проекти. З них половину — на реконструкцію комунальної сфери. Як вважає керівництво Донецької ОДА, в області з’являться майже 20 тисяч нових робочих місць, а бюджет — державний та місцевий — збагатиться на 2,5 млрд. грн.

Ще один козир Донбасу — використання альтернативних і відновлювальних джерел енергії. Шахтного газу–метану, енгергії вітру, сонця, а також біомаси. Адже в регіоні діє найпотужніша електро­енергетична система, яка виробляє 15 відсотків усієї електроенергії України.

Остаточний перелік промовців, які мали виголошувати вступне слово у присутності лідерів двох дер­жав, тримали в таємниці від самого початку. Воно й не дивно, адже серед організаторів саміту — дві великі корпорації: СКМ Ріната Ахметова та ІСД (генеральний директор — ще один мільярдер, Сергій Тарута). Спікери виглядали над­звичайно отпимістичними. «Сьогодні всі говорять, як краще допомогти металургам, — сказав Ахметов. — Але допомагати потрібно не їм, а споживачам їхньої продукції».

«Українські економічні проблеми схожі на наші, — сказав Лех Качинський. — У нас частка «поганих» банківських кредитів становила 60 відсотків. Але ми зуміли налагодити систему контролю і забезпечити стабільність фінансового сектору. Україна також зможе це зробити».

На думку Президента України Віктора Ющенка, інвестиційний саміт невипадково проводять у Донбасі, адже важко знайти інший такий регіон, який міг би запропонувати подібний спектр пропозицій. «Коли діловий світ зранку до вечора твердить про кризу, ми з вами думаємо про завтрашній день, — зазначив глава дер­жави. — Нинішня криза — не перша і, мабуть, не остання. Однак у зв’язку із загрозою стагнації економіки ми можемо виконати те, що мали виконати кілька років тому. Але через бажання завжди говорити про солодке реальність проблеми держави відкинули назад. Нині ми мусимо відмовитися від багатьох шкідливих звичок».

Глава держави вважає, що кредит «стенд–бай» — це не рятівна рука, а психологічна допомога. Адже Україна може подолати кризу і власними силами. Хоча, скорочуючи свої золотовалютні ресурси, ми могли подати негативний сигнал західному діловому світу».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Гривня стрімко падає

Учора офіційний курс гривні до долара, встановлюваний Нацбанком, сягнув позначки 5,50.

Голова НБУ Володимир Стельмах на вчорашній прес–конференції повідомив, що на кінець року курс зросте «мінімум до 6 грн./дол.».

Учора ж курс готівкового долара в «обмінках» Києва дістався позначки 6,15 (якщо здавати американську валюту). На міжбанківських торгах увечері взагалі зафіксували рекордні 7,05—7,20 грн./дол.

Нагадаємо, що впродовж кількох років офіційний курс НБУ зберігався на рівні 5,05 грн./дол.