«П’ятірка» від Європи

29.10.2008
«П’ятірка» від Європи

Майбутні миротворці демонструють «екзаменаторам» з ООН власні навички. (Фото надане Департаментом зв’язків із громадськістю МВС.)

У грудні нинішнього року відбудеться чергова ротація українського миротворчого контингенту в Косові. Заміну проводять правоохоронці з вітчизняного МВС, адже Міноборони вже відправило в Пріштину своїх «новобранців». Українські міліціянти показують високий рівень підготовки, визнають члени європейської комісії, що прибула в Україну з інспекцією. Належна скоординованість дій наших правоохоронців, за словами євроінспекторів, є запорукою безпеки українських миротворців у «гарячому регіоні». Проте українці сподіваються також на виваженість керівництва контингенту в прийнятті рішень, аби запобігти повторенню трагедії, що мала місце у березні 2008 року, — тоді, нагадаємо, загинув лейтенант внутрішніх військ МВС з українського підрозділу миротворчих сил Ігор Кіналь.

 

Зрештою функції правоохоронців у Косові зведено винятково до забезпечення правопорядку й аж ніяк не участі у бойових діях, коли в повітря летять бойові гранати. Через неузгодженість рішень, прийнятих керівництвом контингенту, навесні й сталася загибель українця, вважають у МВС. У цю пору року в балканській країні, що нещодавно самопроголосила свою незалежність від Сербії, традиційно загострюються між­етнічні конфлікти. Але врегулювати їх мають право винятково військові підрозділи ООН. Правоохоронців не готують до виконання таких функцій.

«Стовідсоткових гарантій безпеки миротворцям під час виконання міжнародних місій нині не зможе дати ніхто, — зауважує «УМ» проректор Київського національного університету МВС Валерій Сокуренко і при цьому додає: — Але від рівня професійності та боєготовності шанси повернутися на Батьківщину живими і здоровими у наших бійців значно зростають. Решта залежить від професійності керівництва контингенту».

Відтак МВС України і до сьогодні цілком і повністю підтримує рішення про зняття з посад усього керівного складу миротворців у Косові після весняних подій. Водночас у міліцейському відомстві серйозно ставляться до професійної готовності своїх бійців. У МВС зазначають, що наші правоохоронці пройшли первинне тестування до складу спеціального і кінологічного підрозділів МВС у Косові з таких предметів: фізична і вогнева підготовка, спеціальна тактика тощо. Щоб успішно пройти всі ці випробування, кандидати повинні мати обов’язкові позитивні характеристики та атестації за місцем служби, високі морально–ділові якості, належний стан здоров’я та відповідний рівень фізичної підготовки.

Також вони мали опанувати прийоми самозахисту, вправно володіти спеціальними засобами, які застосовують для припинення масових заворушень. Неодмінна вимога для водіїв та бажана для інших — посвідчення водія категорії «В», «С», «D», «Е». Для тих, хто бажає служити разом зі своїм чотирилапим напарником, головним, звичайно ж, є вміння високопрофесійно працювати зі службовим собакою, його відмінна підготовка. Рівень виучки пса визначають експерти–кінологи ООН.

Нещодавно показові виступи миротворців відбулися на спеціальному «миротворчому» полігоні КНУВС. Міліціянти продемонстрували власні професійні навички, що засвідчують здатність протидіяти масовим громадським заворушенням та організованому криміналітету. Для «роботи в некерованому натовпі» керівництво КНУВС відібрало власних студентів–першокурсників (навіть дівчат), котрі досить реалістично — з вигуками та транспарантами в руках (чомусь із гаслами фанатів «Динамо» (!!!) та з пластиковими пляшками — імітували вуличні заворушення. Міліціонери досить швидко вгамували порушників і почали затримувати «особливо небезпечних» — також без накладок.

«Ми були переконані у високих професійних якостях українських правоохоронців, під­розділи яких у Косові — одні з найкращих, проте побачене перевершило всі наші сподівання. Нинішні кандидати чудово підготовлені!» — так оцінив навички українських миротворців голова комісії Департаменту миротворчих операцій Секретаріату ООН Свен Ван Рун. Цікаво, що найвищі оцінки наші бійці отримали за чудове володіння іноземною мовою та гарну фізичну підготовку.

Натомість у МВС «УМ» додали, що для участі у миротворчих місіях відбирають не просто кращих працівників. Захищати мир та спокій на чужих землях доручають лише суперпрофесіоналам. До грудня бійців миротворчого міліцейського підрозділу відпустили до місць основного несення служби — деякі з них працюють на посадах слідчих і мають завершити справи. Усі вони запевняють, що їдуть у Косово цілком добровільно — є шанс покращити свій добробут і набути цінного досвіду. Що ж до можливої небезпеки, то вона є й удома — такі вже особливості професії.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>