Бо кожен старт у Раді — фініш

24.10.2008

Доля антикризового проекту, покликаного зменшити наслідки економічної кризи для України, а також фінансування виборів, знову залишалася невідомою. Верховна Рада перенесла слухання цих питань на п’ятницю, зате, що вже добре, включила всі потрібні законопроекти до порядку денного. Вчорашній день пішов на вивчення законопроектів, зокрема, урядового «талмуду», покликаного зменшити наслідки фінансової кризи для України. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що сьогодні, в п’ятницю, на пленарному засіданні ці проекти слухатимуться незалежно від того, чи комітети дали свої висновки щодо них.

 

,Де ж узяти голоси?

Відкриваючи ранкове засідання, Голова ВР Арсеній Яценюк сказав, що на порядку денному — вирішення як економічної, так і політичної кризи. «І вирішувати одне без іншого навряд чи буде можливим, а якщо і буде можливим, то це означає не результативність прийняття жодного з рішень», — повідомив спікер. Невдовзі ранкове засідання було закритим.

«Тимошенківці» наполягали на тому, щоб парламент спершу розглянув антикризовий пакет. Після того, як народні депутати пішли вивчати цей набір проектів, віце–спікер Микола Томенко висловив думку, що у Верховній Раді поки нема достатньої кількості голосів для ухвалення антикризових заходів, запропонованих урядом. «З наших переговорів на погоджувальній раді я розумію, що за план заходів, який запропонував уряд, готові проголосувати 185 народних депутатів», — зауважив БЮТівець.

Найбільша фракція парламенту — Партії регіонів — висловила низку зауважень до проектів Тимошенко. Зокрема, сила Януковича зібралася запропонувати альтернативний пакет заходів для недопущення економічної кризи. «Я мав розмову з Арсенієм Яценюком і сказав, що ми готові сьогодні подати першочерговий пакет антикризових дій. Якщо ми їх проголосуємо і приймемо, ми разом готові нести відповідальність за реалізацію цього пакету», — сказав Віктор Янукович під час засідання опозиційного уряду. Він також відзначив, що задля уникнення кризи варто звільнити чинний Кабмін і призначити антикризовий уряд. «Це треба зробити в парламенті і йти на вибори. А одразу після виборів до влади прийде та політична сила, яка здатна буде подолати цю кризу», — висловився Янукович.

До речі, Микола Томенко відзначив, що БЮТ погодиться розглянути альтернативний пакет, якщо урядовий не набере достатньо підтримки.

Голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко розкритикував блокування трибуни БЮТівцями. Він закликав Блок Тимошенко «не займати страусиної позиції і не вдавати, що в Україні є економічна криза, але немає жодної політичної кризи». Ки­риленко підкреслив, що фракція «НУНС» наполягатиме, аби в антикризовому пакеті та проекті змін до бюджету були передбачені кошти для фінансування виборів до парламенту, оскільки «політичну кризу також потрібно розв’язувати». «Нашоукраїнець» Роман Зварич уточнив: його політична сила проголосу­є за антикризові заходи Ти­мошенко лише разом зі змінами до держбюджету–2008, що враховують проведення дострокових виборів.

Кожного заслухаємо

О 16.00 Голова Верхов­ної Ради Арсеній Яценюк, незважаючи на блокування трибуни, все–таки зайшов у сесійний зал. Він запропонував внести зміни до порядку денного, які були обумовлені на погоджувальній раді. Ці зміни підтримали 234 народних депутати (Партія регіонів, Блок Литвина, значна частина «НУНС»).

Таким чином, депутати включили до порядку ден­ного урядовий законопроект про мінімізацію впливу світової фінансової кризи, а також альтернативні законопроекти (зокрема Партії регіонів). До розпорядку було внесено й урядовий проект змін до бюджету.

«Щоб зараз не претендувати на того, хто кращий Кличка, давайте закриємо засідання і завтра активно попрацюємо, аби прийняти цей пакет законодавства, — запропонував Яценюк. — Тому що нерезультативне голосування по цих законах або по низці з них може дуже дорого коштувати для економіки».