Раз на чотири роки й «Динамо» виграє

23.10.2008
Раз на чотири роки й «Динамо» виграє

Запорукою успіху «Динамо» в Португалії стала вдала гра в захисті. (Фото Рейтер.)

Із надією на вдачу й... суддю

Перед відльотом «Динамо» до Португалії головний тренер команди Юрій Сьомін сказав, що позитивним результатом вважатиме й нічию. Справді, навіть одне очко виглядало б дивом, надто ж враховуючи статистику протистоянь киян із суперниками з західного краю Європи.

«Біло–сині» в Кубку чемпіонів зустрічалися з чотирма найкращими португальськими командами й усім на виїзді програли: «Бенфіці» — 0:5, «Боавішті» — 1:3, «Спортингу» торік — 0:3. Найменшої поразки (1:2) вже легендарний колектив Валерія Лобановського у пам’ятному 1987 році зазнав у півфіналі турніру від «Порту». Після того підопічні Артура Жорже виграли трофей, здолавши у вирішальному матчі «Баварію».

На столичному НСК «Олімпійський» динамівці поступалися «Порту» й «Спор­тингу» з однаковим рахунком 1:2, а от «Боавішту» й «Бенфіку» долали з мінімальною різницею — 1:0. Тобто ще тоді запорукою успіху ставав надійний захист.

Головним арбітром вівторкового двобою «Динамо» з «Порту» УЄФА призначила норвежця Тер’є Хауге. У єврокубках шляхи української команди й цього рефері не перетиналися. Зате Хауге судив два поєдинки киян проти «Шахтаря» в чемпіонаті й Кубку України. Й обидві зустрічі «біло–сині» виграли з тим же заповітним рахунком 1:0! Після чергового успіху нашої команди на Піренеях норвежець з повним правом може отримати від вдячних динамівців фартове прізвисько «Містер 1:0».

«Нам би день протриматися...»

Попри останній розгром, учинений київським клубом у національній першості «Зорі», було зрозуміло, що на суперсучасній арені «Драгао» підопічним Юрія Сьоміна доведеться дбати переважно про захист. Російський фахівець виставив на гру одного нападника — Ісмаеля Бангура, наситивши центр поля п’ятьма виконавцями. При цьому номінальний лівий захисник Бадр Ель–Каддурі спробував замінити на місці опорного півзахисника травмованого Аїлу Юссуфа (нігерієць у цьому році вже не зіграє). Вийшло не надто вдало — марокканець пару разів небезпечно «обрізався», створюючи «пожежі» біля власних воріт.

«Порту» виявився далеко не тим колективом, що був одним із найкращих на континенті в першій половині 2000–х років і який Жозе Моуріньйо приводив до виграшу Кубка УЄФА й Кубка чемпіонів. Із того складу «драконів» залишився один захисник Педро Емануель, котрий нині є запасним. До речі, продаж футболістів у заможніші клуби дозволяє «Порту» бути чи не єдиним прибутковим клубом країни.

Основну ставку нинішній наставник Жезуальдо Феррейра робить на представників Бразилії, Аргентини, Уругваю. Цей південноамериканський інтернаціонал із перших же хвилин матчу, коли вже вщухав дощ, закрутив такий карнавал поблизу воріт Станіслава Богуша, що гості встигали лише відбиватися. Одного разу наш голкіпер урятував від вірного голу, перевівши у штангу м’яч після удару Лучо з шести метрів. Та й надалі дії екс–воротаря запорізького «Металурга» вселяли впевненість у партнерів і стали одним із головних чинників перемоги. Особливо попрацювати Стасу довелося в другому таймі, коли «Порту» від гри в короткий пас перейшов на численні постріли з далекої відстані.

Атакуючих же дій у «Динамо» взагалі не проглядалося. Самотній Бангура часто невдало обробляв м’яч, іноді плутаючись навіть у власних ногах. Лише одного разу він вискочив у штрафний майданчик господарів, але на його простріл відгукнутися було нікому. Тож заміна гвінейця на Мілевського в перерві виглядала логічною. Артем, хоч і падав у своєму картинному стилі, значно ускладнив життя португальським захисникам.

І знову стандарт

А долю трьох очок, як виявилося, вирішив один–єдиний за 90 хвилин удар «біло–синіх» у площину воріт (ще було чотири невдалих спроби повз). Португальці ж завдали 12 пострілів, із них п’ять у «рамку». Після порушення в 30 метрах від воріт господарів півзахисник Олександр Алієв отримав шанс проявити свою майстерність виконання штрафних. Відмінний кручений удар став справжнім сюрпризом для другого за рангом воротаря «Порту» Нуно.

Український сектор із двома сотнями наших уболівальників вибухнув від радості. На стадіон прийшли переважно наші співвітчизники–заробітчани, які можуть вважати себе співавторами історичної перемоги. Адже вони зарядили динамівців позитивними емоціями, зустрівши їх у аеропорту в національних костюмах із рушниками.

Для «драконів» ця поразка стала другою в 22 єврокубкових матчах на «Драгао». До цього вони поступилися ще одній команді зі Східної Європи — словацькій «Артмедіа». Кияни ж нарешті виграли «на Європі» після майже чотирирічної перерви — востаннє три очки вони відбирали в листопаді 2004–го у «Роми». Заради такого успіху Тарас Михалик навіть пожертвував зуб, який втратив у протиборстві з суперником.

Попри позитивний результат, гра «Динамо» в атаці викликає занепокоєння. Обидва свої м’ячі команда забила зі стандартних положень. Натомість радують дії в обороні. Як досягти більш гармонійного балансу в грі, тренерському штабу віце–чемпіонів України належить подумати до повторної зустрічі з «Порту» за два тижні в Києві.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— «Динамо» дуже давно не вигравало в Лізі чемпіонів, тому ми особливо раді перемозі. Досягли її за рахунок вольових зусиль і величезної самовіддачі. У матчі траплялися періоди, коли нам вдавалося контролювати перебіг подій на полі, не дозволяючи «Порту» створювати гостроту біля наших воріт. Але після голу хлопці частенько діяли невірно й не дорожили м’ячем, помилялися в начебто простих ситуаціях — тоді перевага була на боці господарів.

Гадаю, що всі наші футболісти зіграли в обороні майже без помилок, хоча португальці й мали кілька моментів для взяття воріт. Надійно зіграв на останньому рубежі Богуш.

 

Жезуальдо Феррейра, головний тренер «Порту»:

— Я поділив би гру на дві частини — до голу й після. У другій ми повністю домінували на полі й створили п’ять моментів для того, аби принаймні зрівняти рахунок. Але динамівці доклали всіх зусиль, аби будь–якою ціною втримати перемогу.

У кінцівці двобою суперник виглядав утомленим, але мої гравці так і не знайшли аргументів проти захисту гостей. Мусимо визнати поразку й намагатимемося виправити ситуацію в наступних матчах.

 

Бадр Ель–Каддурі, захисник «Динамо»:

— Нам успішно вдавалося захищатися впродовж усього матчу. «Порту» перевершив «Динамо» в комбінаційному футболі, багато володів м’ячем, та велика перемога прийшла до нас. Думаю, до повторної зустрічі суперник додасть, але у нас з’явиться підтримка своїх трибун.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й тур (результати вівторка).

Група G

«Фенербахче» (Туреччина) — «Арсенал» (Англія) — 2:5 (Сільвестр, 19 (у свої ворота); Гуїса, 78 — Адебайор, 10; Уолкотт, 11; Діабі, 22; Сонг, 49; Рамсі, 90)

«Порту» (Португалія) — «Динамо» (Україна) — 0:1

Гол: Алієв, 27

«Порту»: Нуно, Сепунаро, Б. Алвеш, Роландо, Ліно, Фернандо (Халк, 46), Р. Мейрелеш, Лучо, Родрігес (Сектуї, 62), Маріано (Кошта, 67), Лісандро.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Діакате, Михалик, Несмачний, Каддурі, Гіоане (Єременко, 60), Вукоєвич, Алієв, Нінкович (Асатіані, 82), Бангура (Мілевський, 46).

Суддя: Хауге (Норвегія).

Попередження: Роландо, 65 — Несмачний, 32.

Порту, стадіон «Драгао». 35 тисяч глядачів.

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Арсенал» 3 2 1 0 10–3 7

2. «Динамо» 3 1 2 0 2–1 5

3. «Порту» 3 1 0 2 3–6 3

4. «Фенербахче» 3 0 1 2 3–8 1

* * *

Група Е

«Вільяреал» (Іспанія) — «Ольборг» (Данія) — 6:3 (Россі, 28; Капдевіла, 33; Льоренте, 67, 70, 84; Пірес, 79 — Сагановський, 19; Еневольдсен, 36; Йоханссон, 77)

«Манчестер юн.» (Англія) — «Селтік» (Шотландія) — 3:0 (Бербатов, 30, 51; Руні, 76)

Турнірне становище: «МЮ», «Вільяреал» — 7, «Селтік», «Ольборг» — 1.

Група F

«Баварія» (Німеччина) — «Фіорентина» (Італія) — 3:0 (Клозе, 4; Швайнштайгер, 25; Зе Роберто, 90)

«Стяуа» (Румунія) — «Ліон» (Франція) — 3:5 (Артуро, 8; Д. Гоян, 11; Петре, 45 — Кейта, 23; Бензема, 33, 71; Фред, 69, 90+2)

Турнірне становище: «Баварія» — 7, «Ліон» — 5, «Фіорентина» — 2, «Стяуа» — 1.

Група Н

«Зеніт» (Росія) — БАТЕ (Білорусь) — 1:1 (Текке, 80 — Нехайчик, 52)

«Ювентус» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 2:1 (Дель П’єро, 5; Амаурі, 49 — ван Ністелрой, 66)

Турнірне становище: «Ювентус» — 7, «Реал» — 6, БАТЕ — 2, «Зеніт» — 1.