«Антикризова–2» померла до народження

21.10.2008

Українські громадяни, які в недільний прайм–тайм увімкнули телевізори, побачили на екранах Прем’єр–міністра на тлі державного прапора: Юлія Тимошенко зі стурбованим обличчям зверталася до народу. Головною заявою, заради якої очільниця Кабміну виходила в національний ефір, був її намір створити за участю всіх фракцій парламенту спеціальну коаліцію. «На базі такої коаліції терміново переформатувати Кабінет Міністрів, створити уряд захисту України від економічної кризи, надавши йому можливості негайно реагувати на світові виклики», — накручувала ситуацію Прем’єр.

Назагал така пропозиція керівника уряду у важку для держави хвилину — спростити процедуру ухвалення управлінських рішень, аби діяти швидше й ефективніше, — виглядала би цілком слушно. Якби не одне «але»: Юлія Тимошенко категорично відкидає сам факт кризових явищ в українській економіці. «У нас, на відміну від інших країн, росте економіка, неймовірними зусиллями стримується інфляція, вдвічі скорочено імпорт для підтримки національного виробника та гривні, виконується бездефіцитний бюджет», — Юлія Володимирівна не зрадила собі й того недільного вечора, породивши два, але складні запитання: якщо у нас усе так добре, то кого й від кого ми збираємося рятувати? Якщо ж кризові явища в державі таки зафіксовані, то яка вина в цьому діючого уряду? Чи випадково Прем’єр розповідає про них напередодні позачергового засідання РНБО, яке має розглянути антикризовий план стабілізації фінансової системи України?

Утім, якщо уважно «слухати між рядками», стає зрозумілим: з одного боку, переформатування Кабміну дозволило би лідеру БЮТ позбутися неприємної кістки в горлі — міністрів–«нашоукраїнців», які періодично висловлюють свою думку з приводу тих чи інших заяв Прем’єрки. З іншого боку, затягнувши до уряду «регіоналів» та «литвинівців», леді Ю одержувала би важіль, яким зручно тиснути на Президента Віктора Ющенка, домагаючись скасування позачергових виборів: «ширку» можна було б створити й без них. І, що немаловажно, Юлія Тимошенко автоматично зберігала б лідируючу роль у цьому новоутворенні — незалежно від результатів голосування (адже результати внутрішніх соціологічних опитувань показують падіння рейтингу БЮТ). Зрештою, додаткові повноваження у виконавчій владі — це зав­ж­ди великий бонус для її керівника, що дає змогу легше лобіювати чиїсь інтереси, скеровувати грошові потоки у потрібному напрямку.

Юлія Володимирівна в неділю хвилювалася більше, ніж зазвичай. Як наслідок, ми почули цікаві, можна навіть сказати фрейдистські обмовки — «не ділом, а справами», «кожна фракція має надати кращих фахівців для роботи в тому числі на президентських посадах» (маючи на увазі, мабуть, міністерські посади).

Пані Тимошенко звернулася до лідерів фракцій із проханням «забути про позачергові парламентські вибори» й без жодної помилки назвала «час Х»: о 12.00 у понеділок чекає всіх лідерів фракцій.

Проте на запрошення Прем’єра, окрім самих БЮТівців, відгукнулися тільки лідер комуністів Петро Симоненко, а також представники «НУНС», які в протистоянні Прем’єра з Банковою займають бік керівника уряду: Борис Тарасюк, Тарас Стецьків, Юрій Кармазін та Микола Катеринчук.

Хоча на наступній прес–конференції Тимошенко припустила навіть заміну Прем’єр–міністра — якщо «контитуційним шляхом із голосуванням у парламенті».

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Віктор Ющенко: «Ми вже маємо орган для боротьби з кризою — РНБО»

Як повідомила прес–секретар Президента Ірина Ванникова, Віктор Ющенко вважає недоцільною пропозицію Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко про створення коаліції для захисту від світової фінансової кризи. «Президент вважає, що подібні штучні утворення поступаються Раді безпеки та оборони України у легітимності, мобільності і фаховому рівні», — сказала речник глави держави, наголосивши, що в Україні існують всі передумови для успішного протистояння кризі. При цьому першопричиною кризових явищ, на думку Президента, стали дії органів влади, що відповідають за фінансово–економічну політику держави.

Учора відбулося засідання РНБО, відкриваючи яке, Президент запропонував Радбезу схвалити і направити в парламент законопроект про заходи з мінімізації фінансової кризи. За словами Віктора Ющенка, цей документ, розроблений фахівцями, торкається чотирьох сфер економіки.

Як спрогнозував перед тим перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, Радбез міг ухвалити звернення до парламенту щодо необхідності провести засідання та ухвалити зміни до бюджету, потрібні для фінансування позачергових виборів.

По завершенні засідання Президент планував зробити заяву для преси. Не виключено, що глава держави міг повідомити про відновлення роботи парламенту ще на день–два — для того, щоб Верховна Рада ухвалила закони, потрібні для проведення виборів та боротьби з фінансовою кризою.

 

Партія регіонів: «Тимошенко тримається за крісло, як п’яний — за стовп»

Одна з найчисельніших фракцій Верховної Ради оприлюднила доволі жорстку заяву–відповідь на заклик Прем’єр–міністра. «Прозріла Юлія Тимошенко через два дні після своєї заяви (на засіданні Кабміну в четвер лідер БЮТ заявила, що в Україні кризи немає. — Авт.) оскільки зрозуміла, що треба терміново списати на когось провали її уряду. Вірна своєму стилю, вона і тут спробувала перекласти відповідальність на інші плечі, — стверджують донедавна потенційні соратники БЮТ, наголошуючи, що Тимошенко «не подала жодного плану, програми порятунку України». Єдиний її план — Тимошенко при владі. Більше рецептів на подолання кризи у Юлії Володимирівни нема», — наголошує Партія регіонів. — Зняти з себе відповідальність за банкрутство країни, до якого призвела політика популізму, — ось головна і єдина мета заклику Тимошенко до об’єднання. Як висловився свого часу один італійський політик, «тримається за прем’єрське крісло, як п’яний стовпа».