Пролетіли, як «Сокіл» над Литвою

21.10.2008
Пролетіли, як «Сокіл» над Литвою

Євген Пастух (праворуч) сповна скористався шансом проявити себе в основному складі «Сокола». (Фото Олександра МАРЧЕНКА.)

Щаслива заміна

Успішно стартувавши у вищій лізі чемпіонату Росії, минулого уїк–енду «Сокіл» отримав ще один шанс довести свою спроможність. У литовському місті Електренай українська команда почала виступ у Континентальному кубку — другому за рангом клубному турнірі Європи.

Серйозних побоювань щодо суперників у киян не було — хіба що міг негативно позначитися на виступі напружений графік чемпіона України. Крім того, перед вильотом до Литви «Сокіл» втратив одного з ключових форвардів — Романа Сальникова, котрий зазнав ушкодження в першій зустрічі з «Титаном». Та, як кажуть, не було б щастя, якби нещастя не допомогло.

Замість Сальникова в другій ланці нападу «біло–синіх» до Цируля й Шафаренка приєднався Євген Пастух. Минулого сезону він повернувся з «Бєлгорода», де явно додав у майстерності, й регулярно набирав очки в основному складі. Нині ж Олександр Сеуканд відводить Пастухові місце лише в четвертій п’ятірці, яка виходить на лід далеко не в кожному матчі. Попробувавши Євгена у зв’язці з Дмитром та Олегом у повторній грі з «Титаном», тренери залишилися задоволеними діями Пастуха і взяли форварда на міжнародний турнір.

Розібрали по кісточках

Першим опонентом нашого флагмана в електренайському Льодовому палаці стали голландські «мисливці» — «Тілбург трепперз». Кияни за всіма статтями переграли чемпіона Нідерландів, зіпсувавши «Тілбургу» 70–річний ювілей, який клуб святкуватиме сьогодні. Особливо постарався Пастух. Вихованець харківського хокею відзначився хет–триком, причому закидав шайби у більшості, меншості й рівних складах.

Добив же «синьо–жовтих» (кольори команди з Тілбурга) в прямому й переносному сенсі наш тафгай Андрій Срюбко. Не знаходячи застосування своїм бійцівським здібностям у російській «вишці», 33–річний захисник виплеснув енергію на голландського канадця Таггарта Десмета. Українець переміг у боксерському поєдинку за явною перевагою, за що отримав від арбітрів матч–штраф і змушений був пропустити наступну зустріч. На вечерю в готелі, де розташувалися обидва клуби, Десмет прийшов із синцем під оком.

Наступного дня, в суботу, все відбувалося значно спокійніше, але лише на майданчику. Приїзд киян викликав у Електренаї справжній бум — у місті з населенням 15 тисяч мешканців на трибунах зібралося 1800 глядачів! «Сокіл» переграв господарів майданчика — «Енергію» — без надзусиль (6:1), ушосте поспіль в історії протистояння цих клубів. Щоправда, на очах своїх уболівальників найкраща команда Литви наприкінці першого періоду зуміла зрівняти рахунок і тримала його нічийним аж 15 хвилин. Але потім «розсипалася», пропустивши три шайби в меншості.

Далі — більше

Вирішальний для підопічних Олександра Сеуканда двобій за єдину путівку до третього кола, як і очікувалося, відбувся в останній день турніру. Утім нашому керманичу не довелося зловживати валідолом — уже в стартові 27 хвилин у сітку польської команди з Кракова влетіло п’ять «сухих» шайб. Щоправда, потім «Краковія» чотири рази пробила Ігоря Карпенка, проте й наші хлопці в боргу не залишилися, ще двічі «розписавшись» у воротах чемпіона Польщі — 7:4. Неприємним моментом стало ушкодження Юрія Дяченка — вивих ноги (ковзан потрапив у тріщину в льоду). Форвард грав лише в першому періоді, але це не завадило йому отримати статуетку як кращому гравцеві матчу.

Три впевнені перемоги з великим рахунком дозволили «Соколу» пройти до наступного раунду, де суперники будуть значно серйозніші. У півфінальній групі D 21–23 листопада в Ризі на «біло–синіх» чекають латвійський «Металургс» (Лієпая), білоруський «Керамін» (Мінськ) і казахстанський «Горняк» (Рудний). Наразі кияни знову зосередяться на російській першості, в рамках якої в середу й четвер прийматимуть у Броварах московські «Крилья совєтов».

 

ТАБЛО

Континентальний кубок. 2–й раунд. Група В

1–й тур. «Сокіл» (Україна) — «Тілбург трепперз» (Голландія) — 6:3 (2:1, 3:2, 1:0; Пастух, 5 (більш.), 28 (менш.), 56; Лахматов, 10 (більш.); Яковенко, 24 (менш.); Побєдоносцев, 25), «Енергія» (Литва) — «Краковія» (Польща) — 2:3.

2–й тур. «Енергія» — «Сокіл» — 1:6 (1:1, 0:2, 0:3; Аверкін, 8 (менш.); Матвійчук, 33 (більш.), 43; Шафаренко, 40; Пастух, 54 (більш.), 58 (більш.)), «Тілбург» — «Краковія» — 1:4.

3–й тур. «Сокіл» — «Краковія» — 7:4 (2:0, 5:3, 0:1; Дяченко, 9, 14 (більш.); Малов, 23 (більш.); Матвійчук, 23; Толкунов, 27, 39; Лахматов, 31), «Енергія» — «Тілбург» — 6:5.

Підсумкова таблиця:

Команда В П Ш 0

1. «Сокіл» 3 0 19–8 9

2. «Краковія» 2 1 11–10 6

3. «Енергія» 1 2 9–14 3

4. «Тілбург» 0 3 9–16 0

* * *

Чемпіонат України. Центральний дивізіон. «Білий барс» — «Харків» — 4:6.

Турнірне становище: «Білий барс» — 12 (6), «Харків» — 9 (4), «Сокіл» — 7 (4), АТЕК — 6 (6), «Компаньйон» — 2 (4).

* * *

НХЛ. «Піттсбург» — «Торонто» — 4:1 (Федотенко «П» — 13 хв. 52 сек., корисн. «0», 2 хв. штр.; Понікаровський «Т» — 8:16, «0»).