НОВИНИ ПЛЮС

17.10.2008

Версії загибелі Шуби

Версія про те, що прокурор Дніпропетровської області Володимир Шуба загинув у результаті нещасного випадку, є попередньою. Про це повідомило газеті «Коммєрсант–Україна» джерело в обласному УМВС. «Судячи зі свідчень людей, які перебували поруч із Володимиром Васильовичем, він був у чудовому настрої. Зробивши кілька відмінних пострілів зі свого нового карабіну «Сайга», він почав перезаряджати його. Раптово йому стало погано, і він випустив карабін із рук», — повідомив співрозмовник видання. Карабін ударився прикладом об землю і вистрелив. Куля пройшла через ребро, пробила наскрізь серце і, вийшовши через плече, застрягла у стелі тиру. Прокурор помер на місці.

За інформацією джерела, «може, наприклад, з’ясуватися, що друзів узагалі не було в тирі в той час, коли Шуба стріляв, або відкриються інші обставини. Тоді буде порушено кримінальну справу, і ми почнемо розслідування. А поки йде перевірка».

За іншою інформацією, Шуба пристрілював подарований йому напередодні карабін марки М4А1 (за іншою версією, це не був подарунок, а дуже близький друг показував Шубі свою зброю), і при цьому поруч перебували двоє співробітників прокуратури.

Водночас низка високопоставлених чинних і колишніх співробітників Генпрокуратури висловила сумніви у випадковості загибелі Шуби. На думку одного зі співрозмовників «Сєгодня», його могли «прибрати» ті, хто не хотів його подальшого просування по службі.

Висновки Радбезу щодо зброї

Усе військово–технічне співробітництво із Грузією Україна проводила у повній відповідності до норм міжнародних режимів експортного контролю та національного законодавства. Такого висновку дійшла спеціальна міжвідомча робоча група при апараті Ради нацбезпеки й оборони, яка провела аналіз усіх аспектів військово–технічного співробітництва з Грузією. Як повідомляє прес–служба РНБО, «українські спецекспортери не здійснювали в ході російсько–грузинського воєнного конфлікту експорт озброєнь до Грузії, ніколи не постачали товарів військового призначення під виглядом гуманітарного вантажу. Це через специфіку системи зробити практично неможливо».

Також у Раді нацбезпеки називають «безпідставними розмови про нібито залучення українських фахівців до бойових дій на Південному Кавказі». За інформацією РНБО, у Грузії з липня перебували 17 цивільних фахівців профільних компаній та заводів, які, відповідно до контрактів, здійснювали гарантійний ремонт та обслуговування автомобільної, бронетанкової, протиповітряної та іншої військової техніки. Однак одразу після початку бойових дій усі вони без винятку переїхали до готелів у Тбілісі, Ахалцихе та Поті та в період із 8 до 13 серпня повернулися українськими літаками в Україну.