Юлія Тимошенко: готова на все

17.10.2008

Про готовність прийняти «будь–які умови Президента»

Зміни до бюджету для фінансування дострокових виборів уряд погодився внести тільки для того, аби «формально виконати доручення Ради національної безпеки й оборони». Як пояснила журналістам на брифінгу Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, Віктор Пинзеник подав іще один відповідний закон, який дублює вже внесений на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до бюджету–2008, для того, аби «РНБО не порушувала проти міністра фінансів справи і не давала команди займатися репресіями». А Блок Тимошенко в будь–якому разі за цей закон не голосуватиме, оскільки «дострокові вибори — це злочин проти України в умовах світової кризи», нагадала свою позицію ЮВТ.

І заявила, що заради того, аби відвернути цей «злочин», вона готова на все. Зачитавши звернення Європейської народної партії про те, що «сьогодні Україні потрібні не нові вибори, а відповідальне керівництво та стабільний уряд», Тимошенко висловила бажання «приєднатися до європейських лідерів і звернутися до Президента, щоб чітко йому повідомити: як Прем’єр і лідер однієї з фракцій розваленої ним коаліції, заради України, заради стабільності, єдності, я прийму будь–які його умови, щоб поновити коаліцію і не розпускати Верховну Раду».

Чи готова вона, скажімо, піти у відставку, Юлія Володимирівна не уточнила. Втім так чи інакше, Верховна Рада вже розпущена, причому на конституційних підставах — через те, що не існувало коаліції. І як можна дати цьому «задній хід», зрозуміти складно.

Навряд чи лідерка БЮТ цього несвідома. Однак наголошує, що готова «зустрічатися з Президентом стільки разів, скільки йому потрібно для ухвалення рішення про відновлення демократичної коаліції та діяльності Верховної Ради». За словами Прем’єрки, вона мала зустріч із главою держави цього понеділка і «намагалася донести Президенту всю аргументацію щодо збереження і демократичної коаліції, і парламенту».

«Наскільки я почула від Президента, то він буде аналізувати ситуацію і приймати адекватні рішення», — додала Тимошенко.

Про Конституційний Суд

Також Прем’єр повідомила, чому її політична сила не звертається до КС з оскарженням указу Президента про розпуск парламенту, який вважає незаконним. «На жаль, ми не розраховуємо на об’єктивні рішення Конституційного Суду. Якщо скласти представників Януковича і Ющенка в КС, їх — абсолютна більшість. Чому ж тоді витрачати час, щоб зайвий раз отримати спільне рішення Ющенка і Януковича про похід на дострокові вибори?» — зауважила Тимошенко.

Про блокаду судів

Що ж до депутатів її фракції, які отаборилися в судах, то, за словами Прем’єра, це з їхнього боку зовсім не тиск, а навпаки — намагання «зробити все для того, щоб захистити суди і суддів». І БЮТівці роблять це «в абсолютно мирний спосіб, розуміючи всю відповідальність. Але судді ухвалюють рішення самостійно», — запевнила Тимошенко.