Ось вам кошти, але ми їх вам не віддамо

17.10.2008
Ось вам кошти, але ми їх вам не віддамо

А Іванові Васюнику Юлія Володимирівна слова не дала. (Фото Укрінформ.)

Приємно жити в країні, де за умови загальної світової кризи фінансова ситуація залишається стабільною, ВВП — високим, кишені громадян — повними... Не поспішайте заздрити мешканцям цієї утопії — йдеться ж–бо саме про нас із вами. Саме Україна, за словами її Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко, завдяки «абсолютно правильним, логічним і послідовним діям уряду, Національного банку і всіх інституцій держави» сьогодні залишається осторонь фінансової кризи, яка поглинула планету. Про це Юлія Володимирівна повідомила вчора на початку засідання Кабінету Міністрів, розповідаючи урядовцям і представникам ЗМІ про те, що сказала на саміті Європейської народної партії у Брюсселі.

«Україна фактично не інтегрована у світові фінансові ринки, і саме тому ця криза нас оминає», — пояснила Тимошенко, визнавши, що в одній галузі проблеми таки є: у металургії. За словами Прем’єрки, це пов’язане з падінням попиту на металопрокат у світі, але завдяки ухваленим на попередньому засіданні рішенням уряду ми вже «практично можемо зараз ефективно протистояти цьому виклику».

Зате банківська система України «працює абсолютно надійно й успішно», а вкладники «Промінвестбанку» можуть втішитися тим, що це «окрема рейдерська операція, а ні в якому випадку не вплив системної кризи на Україну». І взагалі, поки у інших державах відбувається радикальне падіння внутрішнього валового продукту, наш ВВП «демонструє планомірне зростання»: «За останні дев’ять місяців він становить 6—9 відсотків, тоді як за такий самий період минулого року його показник — 5,5 відсотка», — потішилася ЮВТ.

Розповідаючи про здобутки української економіки, як завжди, елегантно вбрана, цього разу у щось із великими ґудзиками («Луї Віттон»?), леді Ю була серйозна і спокійна. Тому коли «керівник внутрішньої опозиції» в Кабміні, віце–прем’єр Іван Васюник, підняв руку, вимагаючи слова, й оком не змигнула. А оскільки преса очікувала, що скаже головний опонент Тимошенко в уряді, прямо «натякнула»: «Я хочу подякувати засобам масової інформації і прошу перейти в сусідній зал». Журналісти, як завжди, «гальмували», тому Прем’єр остаточно розставила всі крапки над «і»: «Усі, хто хоче потім узяти інтерв’ю у міністрів, у представників секретаріату (Президента), — ви можете це зробити в сусідній кімнаті. Шановні друзі, я дякую всім і прошу не порушувати роботу».

«Представник секретаріату» Васюник зрештою таки сказав, що хотів, перед камерами, але вже по завершенні засідання. Віце–прем’єр висловив здивування тим, що до порядку денного засідання Кабміну не був включений пакет антикризових законів, ухваленням яких Прем’єрка аргументувала необхідність скасувати дострокові вибори. Васюник нагадав, що за підсумками вівторкового засідання уряд ухвалив звернення до Президента з проханням скасувати указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради «з метою підготовки і ухвалення пакету законів щодо запобігання світовій кризі». Підготувати такі закони може тільки Кабмін, який повністю володіє економічною ситуацією в країні.

Натомість на Кабміні були розглянуті питання про внесення змін до закону про судоустрій, «про розміщення Київського апеляційного адміністративного суду», «про граничну чисельність працівників апарату апеляційних загальних судів», а також узгоджені пропозиції щодо надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Про якісь рішення, пов’язані з фінансуванням дострокових виборів, у розісланому прес–службою КМУ порядку денному засідання уряду не йшлося. Проте Кабінет Міністрів таки розглянув це питання. Про виділення коштів з резервного фонду не було й мови (нагадаємо, у вівторок Кабмін відмовився виконати відповідне рішення РНБО), але був схвалений законопроект про зміни до бюджету–2008, яким передбачено фінансування виборів. Якщо, звісно, його ухвалить розпущена Президентом Верховна Рада...

 

ЗАХІД НАМ ДОПОМОЖЕ

Міжнародний валютний фонд готовий надати Україні спеціальний кредит у розмірі до 14 мільярдів доларів для стабілізації фінансової системи в країні, повідомила журналістам Юлія Тимошенко. Не забувши скрушно зазначити: «Водночас Міжнародний валютний фонд сказав, що йому буде дуже важко вести переговори з Україною, поки лунають усі ці пропозиції про дострокові вибори».