Кабмін не може підміняти закон

17.10.2008

Кабінет Міністрів України не мав права доручати одній фірмі постачати програмне забезпечення для Державного реєстру виборців. Таким є рішення Конституційного Суду, яким визнано неконституційною постанову Кабінету Міністрів «Про закупівлю послуг, пов’язаних із формуванням інформаційно–телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців».

На переконання Президента, визначаючи, що закупівля Центральною виборчою комісією послуг з розроблення та налагодження програмних засобів створення і ведення інформаційно–телекомунікаційної системи Держреєстру виборців здійснюється за процедурою закупівлі в одного учасника, Кабінет Міністрів діяв не лише всупереч положенням Конституції і законів України, а й вимогам частини третьої статті 42 Конституції України, за якою держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, недопущення зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірного обмеження конкуренції.

На думку судді Конституційного Суду Івана Домбровського, дане рішення КСУ не вплине на формування державного реєстру виборців. Суддя КС зауважив, що Верховна Рада не мала права передавати свої повноваження, хоча б і тимчасово, Кабінету Міністрів. Тому уряд не міг підміняти постановою закон.

«Це небезпечна тенденція, оскільки якщо органи влади почнуть передавати один одному свої повноваження, то вся система може бути зведена до нуля», — обурюється суддя Домбровський.

 

ВІДГУК

А коментуючи рішення КС (про те, що уряд не мав права доручати одній фірмі постачати програмне забезпечення для реєстру виборців), Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко запевнила: вже на найближчому засіданні Кабмін розгляне це питання. «Тим, хто планує фальсифікувати можливі дострокові вибори, ніякого реєстру виборців не потрібно. Тому сьогодні ухвалюються такі рішення, які не дають можливості створити єдиний реєстр виборців. Але уряд після рішення Конституційного Суду на черговому засіданні розгляне це питання і знайде рішення, які дають можливість ЦВК створити єдиний реєстр виборців, щоб не допустити фальсифікації будь–яких виборів», — заявила пані Юлія.