Зубки, рівняйсь!

16.10.2008
Зубки, рівняйсь!

Ну як, ви вже вибрали мені зубну щітку з качечкою? (Фото з сайту www.sunhome.ru.)

Не облизуйте дитячу соску!

Коли батькам треба вперше задуматися про стоматологічне здоров’я своєї дитини? Лікарі кажуть: ще в період вагітності. Формування зубів і мінералізації емалі починається на 6—8 тижні внутрішньоутробного розвитку дитини. Тому дуже важливо, щоб під час вагітності жінка правильно харчувалася: вживала молоко, сир, інші продукти, які містять кальцій і фосфор. Окрім того, стоматологи дуже просять батьків дбати про гігієну рота дітей від самого народження. Нехай вас не бентежить той факт, що в немовляти немає зубів. Будуть! Якщо постараєтесь, то здорові й рівні.

«Чомусь у більшості українців сформувалося хибне уявлення, що тимчасові зуби неважливі, що про них не треба піклуватися, не обов’язково лікувати карієс, — каже Наталя Савичук. — Мовляв, молочні зуби все одно повипадають, то навіщо з ними возитися. На жаль, таке ставлення призводить до того, що в малюків розвиваються карієс та різні ускладнення, які дуже важко лікувати».

«Деякі звички дорослих — суто побутові — дуже шкодять здоров’ю малюків, — розповіла «УМ» головний дитячий стоматолог МОЗ України Наталя Савичук. — Ми намагаємося пояснювати молодим мамам, що слина батьків в жодному разі не повинна потрапляти в рот дитини. Категорично заборонено облизувати соску немовляти, ложечку, якою їсть дитина, давати малому яблуко чи морквину, дбайливо пережовані мамою, як це досі роблять в Україні. Треба розуміти: коли доросла жінка облизує соску, а потім дає ту соску дитині, вона передає свої бактерії малюкові. На сосці залишаються мікроорганізми, які спричиняють виразку шлунка, захворювання кишечнику, запалення мигдаликів, карієс, захворювання парадонту тощо. Це — прямий шлях інфікування. У дитини ще немає жодного зуба (перший з’явиться у шість місяців), а бактерії, які викликають карієс, уже на місці — мама передала. Бактерії чесно чекають декілька місяців, поки проріжеться їхній «харч» — молочні зуби. А потім батьки дивуються, чому це в малюка так стрімко розвивається карієс...»

Про «щітку» на пальці та «цемент» із печива

У вашій родині не прийнято пробувати воду чи суміш із дитячої пляшечки й облизувати соску? Вітаємо! Але цього недостатньо, щоб захистити зуби дитини від «карозних монстрів». Емаль молодого зубика тонка, недостатньо сформована. Дитина їсть багато солодкої, м’якої їжі. А це ідеальне середовище для розвитку своїх, не запозичених від дорослих, бактерій. Тому (увага!) першу зубну щіточку (якщо її так можна назвати) треба купувати вже на перший молочний зубик. Спеціальні палички та м’які напальчники, які одягають на мамин палець, продаються в аптеках. Батьки мають чистити зуби дитині вранці та ввечері, тільки дуже обережно і без пасти, механічно прибираючи бактеріальний наліт з емалі.

«Зараз є чудові засоби для профілактики захворювань зубів у маленьких дітей, — зауважує Наталя Савичук. — На жаль, українці про це дуже мало знають. Коли дитині виповниться рік, батькам треба обов’язково привести її до дитячого стоматолога з метою профілактики. Лікар покаже, як виглядає зубна щіточка для дітей першого року життя, покаже, якими рухами треба чистити маленькі зуби, щоб не травмувати дитину. Фахівець розкаже, що до двох з половиною років дорослі мають самі чистити дитині зуби після сніданку і перед сном, а також за потребою. Наприклад, дитина з’їла печиво, цей продукт «зацементував» усі зуби відразу, чим створив умови для розвитку бактерій. Мама, помітивши таку «пломбу», повинна все відчистити. Тоді зубки залишатимуться здоровими».

Відбілююча паста для малюка — більше шкоди, ніж користі

Скажімо, щітка у вашої дитини вже є. А чи правильною пастою користується малюк? Спеціалісти застерігають батьків від придбання пасти для дітей на власний розсуд — за принципом «що дешевше», «що в сусідського Васі» або «що більше сподобалося». Бо існують різні нюанси, про які ви можете й не здогадуватися.

«Абразивні пасти (з твердими мікрочастками) для дітей використовувати взагалі не можна, — каже Наталя Савичук. — Категорично. Від такої пасти страждає ніжна емаль, і це приносить більше шкоди, ніж користі. Варіант пасти для всієї родини — також ризиковий. Треба уважно дивитися, яку кількість абразиву й антибактеріальних компонентів містить продукт, чи підходить це малюкові певного віку, а без фахівця в цьому навряд чи розберешся».

Також ніколи не купуйте для малят відбілюючі пасти! Вони призначені для дорослих (і то не всім підходять), тому надто потужні для дитячої емалі. Зубну пасту, як і щітку, для дитини має підбирати лікар. Звісно, якщо батьки справді переймаються здоров’ям нащадка.

З того віку, коли дитина може усвідомлено утримувати в роті рідину, ковтати і випльовувати (як мінімум 2,5 року), маля можна привчати до самостійного чищення зубів. Спершу батьки будуть допомагати в цьому, а згодом у дитини має сформуватися правильна навичка. Чищення зубів має стати частиною щоденного ритуалу хлопчика або дівчинки — як навичка причесатися, помити руки тощо. До школи кожна дитина має цьому навчитися. І приклад батьків тут відіграє не останню роль.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Нелікований карієс може призвести до пульпіту — запалення зубного нерва. Згодом інфекція з пульпи швидко переходить у тканини, які оточують корінь зуба. А в кістці поряд із молочними зубами підростають зачатки постійних зубів. Перекинувшись на ці «бутони», бактерії спричиняють недорозвиток постійного зуба (тоді він виросте, але буде далеким від ідеалу) або загибель зачатку (тоді постійного зуба не буде взагалі). В особливо нещасливих випадках запущений карієс молочних зубів може призвести до періоститу (запалення окістя) й остеомієліту (запалення самої кістки й кісткового мозку). А будь–яке серйозне запалення в області шиї та голови може становити загрозу для життя дитини. На жаль, менінгіт, пов’язаний із «дірявими» зубами, — сьогодні не така вже й рідкість...

Лікарі кажуть, що всі процеси в організмі дитини (особливо запалення) проходять набагато швидше, ніж у дорослих, тому можливі ускладення карієсу в малят розвиваються впродовж короткого терміну. Якщо прогавити початок руйнівного процесу, молочні зуби можуть «посипатися» через декілька тижнів.