«Бомба» за 400 «лимонів»

16.10.2008
«Бомба» за 400 «лимонів»

Центральний офіс «Промінвестбанку» в Києві: криза в цій фінансово-кредитній установі — одній із найбільших в Україні — була спровокована штучно. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Про те, що Служба безпеки України натрапила на сліди шахраїв, котрі серйозно підірвали стабільність одного з найпотужніших банків країни, учора повідомив керівник СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, спецслужбі вдалося викрити схему руйнування фінансової стабільності «Промінвестбанку» та встановити групу причетних до оборудок осіб.

«Криза «Пром­інвест­бан­ку» не випадкова — за нею стоять конкретні шахраї, — повідомив сенсаційну інформацію в. о. голови СБУ. — Ці особи намагалися, використовуючи рахунки донецького «Унікомбанку», зняти з рахунків «Промінвестбанку» кошти в сумі 411 млн. грн. та вивести їх з України в офшорні зони з подальшою легалізацією. Власником «Унікомбанку» є громадянин України Олек­сандр Шепе­лєв».

Як з’ясувала «УМ» у прес–службі СБУ, наразі порушено дві кримінальні справи за фактом легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом. Оперативники вийшли на шахраїв ще в лютому 2008 року, тоді й було порушено першу кримінальну справу за фактом. Утім довести вину конкретних осіб тоді не було можливості. А буквально позавчора було порушено другу кримінальну справу, теж за фактом, хоча прізвища підозрюваних у шахрайстві на Володимирській, 33 уже знають. Лише протягом року шахраям вдалося через «Унікомбанк» Шепелєва вивести за кордон близько 400 млн. грн..

Щодо «Промінвестбанку», то схема шахраїв, за словами пана Наливайченка, була такою: з кінця вересня до 10 жовтня «ПіБ» мав направити на вчасну виплату пенсій і зар­плат шахтарям і металургам чималі кошти — 411 млн. грн. Зловмисники про це чудово знали і «для прикриття протиправної діяльності організували рейдерську атаку». Подальші їхні дії відомі — це й розповсюдження серед вкладників «Промінвестбанку» неправдивих СМС–повідомлень, і пошкодження банкоматів у Донецьку та Запоріжжі, щоб посіяти паніку серед клієнтів, і поширення в донецьких маршрутних таксі відеороликів з неправдивою інформацією про «ПіБ», і відповідні публікації в газетах.

Нагадаємо, що проблеми в «Промінвестбанку» почалися саме на Донеччині, де й «прописаний» той же «Унікомбанк». Донецьке походження має і нардеп від БЮТ 38–річний Олександр Шепелєв, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності. Як неофіційно повідомили «УМ» в СБУ, пана Шепелєва «поки що ніхто ні в чому не обвинувачує», але його думка стосовно оборудок, які пройшли через його власну фінансову установу, «була б цікава і громадськості, і слідчим».

Наразі Служба безпеки заблокувала рахунки, на яких перебуває 311 млн. грн. (ці кошти шахраї також намагалися вивезти за кордон). Враховуючи ситуацію, в якій опинився «Промінвестбанк», на Володимирській радять банкам у разі подібних проявів невідкладно звертатися до контролюючих органів міліції. У коридорах СБУ офіцери жартують: мовляв, сума оборудки — 411 мільйонів — майже дорівнює сумі, що необхідна для проведення позачергових парламентських виборів. То, може, донецькі шахраї їх і профінансують?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Київщині СБУ попередила спроби «чорного піару» проти кількох провідних банків України, а співробітники Головного управління СБУ в Києві та Київській області встановили осіб, які замовили і розмістили 10 та 11 жовтня в кількох газетах й у мережі інтернет публікації з негативною оцінкою фінансового стану, кризових явищ в діяльності «Укргазбанку», «Укрсоцбанку», «Райффайзенбанку–Аваль». Повідомлення викликали панічні настрої серед вкладників цих банківських установ. З’ясовано, що замовником публікацій виступило одне з київських ТОВ, яке здійснює комерційну діяльність у торговельній сфері та не є клієнтом згаданих банків. Друковані видання розміщували матеріал за гроші під виглядом рекламних публікацій, за достовірність яких видавці відповідальності не несуть.

Зібрані матеріали підготовлено для передачі до органів прокуратури з метою порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 358 КК України (підробка документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів). Як відзначають експерти банківської сфери, «Укргазбанк», «Укрсоцбанк» та «Райффайзенбанк–Аваль» мають стабільний фінансовий стан. А подібні оголошення через ЗМІ — це інформаційна атака, спрямована конкурентами на погіршення іміджу банківських установ для переманювання клієнтів до інших фінансових установ.