Сергій Стаховський: Високосний рік — на щастя

15.10.2008
Сергій Стаховський: Високосний рік — на щастя

Сергій Стаховський із призом переможцю «Кубка Кремля». (Фото автора.)

Нинішній рік для найкращого тенісиста України Сергія Стаховського складається дуже успішно. Саме у 2008–му він увірвався до першої сотні світового рейтингу і здобув два титули переможця престижних турнірів серії АТР. На початку березня 22–річний киянин тріумфував в одиночному розряді в хорватському Загребі, а минулої суботи разом з італійцем Патіто Стараче переміг у парних змаганнях «Кубка Кремля» в Москві. При цьому всі три дуети суперників Стаховський і Стараче на кортах спорткомплексу «Олімпійський» переграли в третій, вирішальній, партії на супертайбрейку!

У фінальному поєдинку українець та італієць здолали австралійця Стефана Хасса й британця Росса Хатчінса. Невдовзі після визначного успіху з молодим спортсменом поговорив кореспондент «УМ».

 

«У парі — легше. Менше навантаження»

— Сергію, вітаю з перемогою. Як тобі гралося на нинішньому «Кубку Кремля»?

— З одного боку, легко, бо я був посіяний в основній одиночній сітці, а з іншого — довелося непросто. Адже за жеребом я потрапив на Пола–Анрі Матьє, котрий нещодавно виграв турнір у Франції на такому ж штучному покритті (RuKortHard). До того ж мені довелося напружуватися, бо виступав ще й у парному розряді. На такому високому рівні грати в дуеті мені ще не доводилося. Але, звісно, отримав від цього лише позитивні емоції. Ця перемога для мене — великий успіх.

— Тобі легше виступати в парному чи одиночному розряді?

— У парі легше, можна сказати — веселіше. Не відчуваю такого сильного психологічного навантаження.

— Фізично, напевно, теж? Усе ж таки корт ділиться на двох...

— Звичайно, бігати менше доводиться (сміється).

— Організація «Кубка Кремля» нарікань не викликала?

— Ні, тут завжди все чудово продумано. Упевнений, що ні в кого проблем у Москві не виникає.

— Призові за перемогу на турнірі також солідні виплатять?

— 55 тисяч доларів на двох. Щоправда, з них треба вирахувати податки.

— Із найближчими планами вже визначився?

— Хотілося б до кінця року взяти участь ще в чотирьох турнірах. Перш за все — в Санкт–Петербурзі, а потім у Німеччині, Словаччині й Україні — в Дніпро­петровську. На жаль, мене не запросили на змагання серії «Мастерз» у Франції, в Берсі.

— Травми часто тебе тур­бують?

— Особливих зараз немає, але після Уїмблдону вивихнув праве плече. Узагалі, гадаю, можна уникати травм, якщо дотримуватись певних правил і виконувати необхідні вправи. Наприклад, правильно «розтягуватися» перед грою й таке інше.

«Професіоналам у Києві робити нічого, тому мешкаю й тренуюся в Братиславі»

— Високосний рік для тебе складається дуже успішно. Які орієнтири собі намітив у тенісі?

— Я лише починаю по–справжньому грати, цього року ввійшов до першої сотні найкращих. Мені 22 роки, отже, намагатимусь виступати якомога краще і якомога довше. Виступатиму доти, доки мені буде подобатися теніс і дозволятиме здоров’я. Звичайно, якщо в 35 років я «бовтатимуся» в другій сотні рейтингу, то це вже буде не гра.

— Де ти зараз тренуєшся?

— Мешкаю я в Братиславі, у Словаччині, там же й тренуюся в Тібора Тота. Результатами задоволений, а отже, й тренером.

— Але проблеми українського тенісу тобі все ж таки, вочевидь, не байдужі?

— Так. В Україні відсутні національні тенісні центри. Наприклад, мені, киянину, тренуватися ніде. Хоча є люди, котрі хочуть допомогти тенісу, вкласти кошти — приміром, президент ФТУ Вадим Шульман, віце–президент Павло Костенко. Але на заваді часто стають політичні справи. Віце–президентові федерації Юрію Сапронову вдається тягти на своїх плечах жіночий напрям, тому справи в наших дівчат кращі.

— Тобто професіоналам в Україні гірше, ніж любителям: якщо грошей немає — вважай, нічого не вийде?

— Професіоналам у нас узагалі нема чого робити…

 

ДОСЬЄ «УМ»

Сергій Стаховський

Український тенісист (професіонал із 2003 р.)

Народився 6 січня 1986 р. у Києві.

Офіційна резиденція — Простейов (Чехія).

У одиночному рейтингу АТР посідає 87–ме місце, в парному — 106–те. Найвища позиція в одичному розряді — 82–га (15 вересня 2008 р.).

Переможець турнірів серії АТР у Загребі (березень 2008 р. — в одиночному розряді) й Москві (жовтень 2008 р. — у парі), двох «челенджерів» у парному розряді й одного в одиночному.

Призові за кар’єру — 481 тис. доларів.

Зріст — 193 см, вага — 80 кг. Грає правою рукою.

Неодружений.