Про етику політичної дискусії

09.10.2008

Не буду в сотий раз дебатувати з приводу того, хто зриває домовленості та виходить зі складу демократичної коаліції. Фактом залишається те, що Блок Юлії Тимошенко зі складу парламентської коаліції не виходив. Я розумію, що нинішня політична криза серйозно впливає на людей, особливо на деяких представників пропрезидентської партії, але дуже прошу: не треба перекладати всі проблеми «із хворої голови на здорову».

Стосовно нібито зриву БЮТом та, зокрема, мною як заступником Голови Верховної Ради голосування за скасування Закону «Про всеукраїнський референдум», інформую: стосовно цього питання відбулося три голосування. Дійсно, за результатами першого голосування картка Миколи Томенка, як, до речі, і картки народних депутатів із фракції «НУНС» Олександра Омельченка та Юрія Бута, не проголосували «за», внаслідок чого було набрано 225 із необхідних 226 голосів. На вимогу фракції БЮТ і в тому числі заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка дане питання було поставлено на переголосування. Переголосовувалося воно двічі, і в обох випадках знову було набрано 225 голосів.

Підкреслю, що я як один із ініціаторів переголосування обидва рази голосував «за», натомість під час другого голосування з фракції «НУНС» не голосував Юрій Бут, а під час третьої спроби — не голосували вже три представника «НУНС»: Бут, Віктор Тополов та Леся Оробець.

У зв’язку з цим прошу не маніпулювати неправдивими фактами та не вводити в оману виборців стосовно того, що БЮТ «зриває домовленості». Усі 156 народних депутатів фракції БЮТ під час останньої третьої спроби скасування цього закону проголосували «за». Натомість не вистачило голосів депутатів саме з фракції «НУНС». Пересвідчитись у цьому можна легко — просто переглянути результати поіменного голосування на офіційному сайті ВР.

Микола ТОМЕНКО
заступник Голови Верховної Ради України (БЮТ)