Відтермінований удар

09.10.2008
Відтермінований удар

Учора вранці, перед відльотом до Італії, Президент Віктор Ющенко провів консультації щодо розпуску Верховної Ради. На восьму годину до секретаріату Президента з’явилися всі, кого Банкова напередодні скликала телеграфічно: Голова парламенту, двоє його заступників, лідери п’яти фракцій. Консультації тривали близько години. Президент пояснив співрозмовникам свою позицію і підтвердив намір розпустити Раду. Появу указу можна чекати будь–якої миті.

 

Не хочемо, та підемо

Найперше, Ющенко виклав перед учасниками розмови юридичне підґрунтя своєї позиції. Він нагадав, що 3 вересня у Верховній Раді було оголошено рішення про вихід фракції «Наша Україна — Народна самооборона» з коаліції, відтак кількість учасників коаліції стала меншою за 226 депутатів. При цьому глава держави послався на рішення Конституційного Суду від 17 вересня, яке передбачає, що вимога щодо чисельності народних депутатів, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності. Отже, як тільки минуло 30 днів без коаліції — Президент, згідно з пунктом першим частини другої статті 90 Конституції, отримав право розпустити Верховну Раду.

Віктор Ющенко спростував тезу про те, що він не може розпустити парламент, оскільки нібито не минуло року від обрання цієї ВР (важливий нюанс — обрання на дострокових виборах). Президент заявив, що у 2007 році він не розпускав парламент: вибори були призначені у «зв’язку з неповноважністю Верховної Ради України та неможливістю відновлення повноважності парламенту» (коли більше половини нардепів склали мандати), тобто не через якийсь із пунктів 90–ї статті. «Теперішньої ситуації ця конституційна вимога не стосується», — переконаний Президент.

Прес–служба глави держави свідчить, що учасники зустрічі «в цілому погодилися з необхідністю провести нові вибори». «Дострокові вибори були прогнозовані. Є право Президента, і вам приймати це рішення», — сказав, зокрема, голова фракції Партії регіонів Віктор Янукович. БЮТівець Іван Кириленко з жалем підтвердив, що такі вибори є невідворотними, і «якщо рішення сьогодні буде прийнято, ми підкоримося».

Пізніше перший віце–спікер, «регіонал» Олександр Лавринович спростував інформацію, ніби всі партії погодилися на дочасні вибори, бо «ми (ПР) не були і не будемо ініціаторами дострокових виборів». А його колега по президії Ради Микола Томенко здивувався, що з повідомлення прес–служби Президента виглядало, ніби «ми обіймалися годину з Президентом і ще чарку випили на коня, щоб дострокові вибори відбулися». Насправді БЮТівці виступають проти виборів, вважаючи, що вони сіють хаос і посилюють кризу, в тому числі й в економіці. БЮТівець Андрій Портнов навіть не виключає організації Блоком Тимошенко акцій протесту в разі виходу указу про розпуск ВР.

Де взяти гроші на вибори, якщо Рада буде ліквідована?

Голова парламенту Арсеній Яценюк, промовляючи на консультаціях, вказав на потребу прийняти низку законодавчих змін, без яких дострокові вибори провести буде проблематично. Зокрема, йдеться про зміни до бюджету (щодо фінансування виборчої кампанії), законів про вибори нардепів і про державний реєстр виборців. «Якщо це законодавство не буде прийнято, я думаю, ми увійдемо в череду неймовірної кількості різного роду судових позовів», — спрогнозував Яценюк.

Минулого року, коли на дострокові вибори напоровся парламент–2006, Президент відстоював точку зору, що Верховна Рада не має права приймати закони після публікації його указу, а народні депутати можуть продовжувати свої обов’язки тільки в інших функціях: зустрічах із виборцями абощо. На Банковій так вважають і тепер. Проблема ж полягає в тому, що, якщо розпустити Верховну Раду зараз, то потім вона не зможе ухвалити потрібних змін до законодавства. Хоча очевидно, що опозиційна до Президента частина політикуму заперечуватиме таку дилему.

Глава держави погодився дати Верховній Раді ще трохи часу (за словами Володимира Литвина — один день) на зміну законодавства. «Я вам даю цей час. Важливо, щоб після сьогоднішніх консультацій була сформована (...) ініціатива щодо вирішення тих питань, які треба провести в парламенті для виходу з патової ситуації. Вперед біжіть, назад біжіть, але дайте пропозиції, як ми далі будемо влаштовувати вихід», — сказав Президент.

Народні депутати здивувалися: як можна голосувати за зміни до бюджету і прописувати там гроші на вибори, якщо самі вибори ще не призначені? «Не можна виділяти кошти під те, чого ще немає», — сказав у кулуарах парламенту «регіонал» Нестор Шуфрич. «Президент поставив завдання: вносьте зміни до державного бюджету, а я тоді подумаю, будуть вибори чи не будуть», — так почув Ющенка лідер КПУ Петро Симоненко. Колізія справді є, і вона посилюється тим, що Андрій Портнов (БЮТ) у коментарі агенції УНІАН заявив: фракція Блоку Тимошенко не голосуватиме за виділення з держбюджету коштів на проведення дострокових виборів, якщо їх буде оголошено.

Учора лідери парламенту та фракцій обговорювали також можливість внесення змін до виборчого законодавства. Арсеній Яценюк, вийшовши до депутатів після перерви, сказав, що «було одностайно прийнято рішення щодо розгляду будь–якого пакета законодавства про фінансування і проведення виборів винятково після того, як буде оприлюднено рішення про припинення повноважень Верховної Ради». Спікер зазначає, що може працювати хоч до півночі, і якщо будуть домовленості про формування коаліції, — нехай депутати його попередять. Після цього засідання ВР було закрите.

У дискусії про внесення змін до бюджету цікавим є й такий нюанс. Якщо Президент визнає логіку опонентів і погодиться на затвердження бюджетних змін уже після виходу указу — він, очевидно, буде змушений визнавати й інші рішення Ради. І так — до того часу, поки не запрацює новий парламент? Ясно, що подібних прецедентів Ющенкові не треба.

 

ПРИХОВАНА ЗАГРОЗА

Перспектива, пов’язана з можливим неробочим станом ВР, виглядає загрозливо. Тим більше, якщо це триватиме до наступного року. Зокрема, країна дуже ризикує лишитися без бюджету на 2009 рік — і це при нинішній світовій кризі, невизначеності з ціною на газ, падінням гривні...

БЮТівці, які виступають проти виборів, уже зараз намагаються бити в цю больову точку: вчора Микола Томенко заявив, що Президент мав би ініціювати засідання РНБО з приводу соціально–економічної ситуації в державі. Як видно, головною темою виборів буде обвинувачення один одного в тому, хто більше винен за кризу в економіці.

Бавитися у вибори ми вміємо. На відміну від уміння робити економіку...

 

ПЕРЕДЧАСНА ТРИВОГА

У середу не планувалося звернення Президента України до народу. Про це повідомила агенція «Інтерфакс–Україна», посилаючись на джерело в секретаріаті Президента. Перед тим деякі ЗМІ сповістили про те, що в середу на телебаченні транслюватиметься звернення Президента до народу у зв’язку з розпуском Верховної Ради. Це звернення буцімто було записане перед від’їздом Ющенка в Італію.