Рабовласники «сідають», але не зникають

09.10.2008

За оцінками експертів Організації Об’єднаних Націй, такий вид злочину, як торгівля людьми, посідає третє місце за рівнем прибутковості після торгівлі наркотиками та зброєю. Цей один із найнебезпечніших видів міжнародного злочинного бізнесу, що грубо порушує права людини, постійно розвивається та приносить прибуток у сумі від семи до десяти мільярдів доларів на рік. Виконувач обов’язків начальника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми МВС Олег Поплавський каже, що, згідно з оперативними даними, Україна виступає, передусім, як країна транзиту молодих жінок і дітей, яких згодом залучають до секс–індустрії розвинутих країн Центральної та Західної Європи, а також держав азійсько–тихоокеанського регіону. Головними країнами призначення «живого товару», як правило, є Туреччина, Польща, Російська Федерація, Ізраїль, Німеччина, Болгарія, Чехія та інші європейські країни.

 

Міліція звільняє і саджає...

Що й казати, лише впродовж дев’яти місяців цього року органами внутрішніх справ викрито більше трьохсот злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми. За словами пана Поплавського, в Україну повернуто 320 потерпілих, кожен десятий із яких був неповнолітнім: 85 чоловіків, що, як правило, потрапляють до трудового раб­ства, та 235 жінок, які переважно є жертвами сексуальної експлуатації.

Так, два місяці тому на Херсонщині правоохоронці викрили транснаціональну групу, члени якої вербували привабливих дівчат до Туреччини. Щоправда про борделі не йшлося, молодим «роксоланам» обіцяли зовсім іншу роботу — офіціантками, танцівницями тощо. Лише за перше півріччя 2008 року торговці встигли відправити до розважальних закладів Стамбулу десять дівчат із Херсонщини. За сприяння правоохоронців Туреччини вітчизняним міліціонерам вдалося затримати усіх членів групи, ліквідувати увесь злочинний ланцюг та звільнити потерпілих українок, повідомляють у МВС. Ще одного постачальника «живого товару» викрили минулого місяця на Миколаївщині. Той «працював» у зв’язці з громадянами Єгипту та Ізраїлю і саме на «Святу землю» постачав молодих українок. Чолов’яга не гребував вербуванням неповнолітніх дівчат, обіцяючи юнкам «золоті гори».

Крім цього, буквально тиждень тому запорізькі правоохоронці викрили місцевих рабовласників. Останні вербували чоловіків, як правило, без постійного місця проживання, на сільгоспроботи і пропонували гідну зарплатню. Яким же було здивування заробітчан, коли виявлялося, що доглядати худобу вони мають не лише задарма, а ще й по 19 годин на добу (!). При цьому трудових рабів тримали за містом у підвалі, ще й постійно били за найменшу провину. Чотирьох рабів нещодавно звільнили бійці «Беркуту», які ледь не штурмом узяли заміське «ранчо» запорізьких рабовласників. Стосовно «торговців людьми» порушено кримінальну справу, згідно з рішенням суду трьох мешканців Запоріжжя та двох уродженців Харкова і Дніпропетровська утримують під вартою.

На цьому тижні ще одного торговця людьми міліція затримала на Житомирщині. За словами керівника відділу боротьби з торгівлею людьми УМВС України в Житомирській області Михайла Сороки, правоохоронцям навіть вдалося задокументувати факт такої торгівлі «живим товаром». 26–річний підозрюваний ще в минулому році завербував та переправив до Росії на сільськогосподарські роботи п’ятьох жителів одного з сіл Попільнянського району. Наразі перевіряється його причетність до вербування кількох жителів Сумщини.

... А охочих вербувальників прибуває

У МВС «УМ» повідомили, що за останні п’ять років викрито понад півтори тисячі таких злочинів. При цьому на Богомольця, 10 спостерігають невтішну тенденцію: в тенета рабовласників щороку потрапляє все більше неповнолітніх. Що цікаво, зростає й кількість засуджених за торгівлю людьми: якщо у 2003 році за ґратами опинилися 53 трафікери, то у 2006 році вже 86, а у 2007 році — аж сто. Міліція лише протягом поточного року ліквідувала сімнадцять «бригад» торговців «живим товаром», а до кримінальної відповідальності нині притягнуто 238 осіб. Натомість проблема торгівлі людьми нікуди не зникає, а охочих заробити на цьому лише прибуває.

Так само, зростає кількість злочинних груп та окремих осіб, причетних до звідництва та сутенерства, виготовлення, збуту і розповсюдження порнографічних предметів та творів, що пропагують культ насильства й жорстокості. Так за дев’ять місяців цього року вітчизняними правоохоронними органами викрито майже 1600 злочинів у сфері суспільної моралі.

«Одним із найпоширеніших та ефективних інструментів, який використовується злочинцями для втягнення молодих жінок у заняття проституцією, а також для забезпечення реклами послуг сексуального характеру, залишається розміщення оголошень у друкованих засобах масової інформації та інтернет–виданнях, — зазначає Олег Поплавський. — Як свідчить практика, переважна більшість таких оголошень є завуальованими або прихованими під виглядом послуг «гувернантки», «масажистки», «ескорт послуги» тощо. Практично в усіх випадках неможливо встановити дані про осіб, які замовили та оплатили розміщення такої реклами чи оголошень, оскільки Законом України «Про рекламу» не врегульовано питання відповідальності замовників, виробників та розповсюджувачів анонімної реклами».

Про боротьбу, яку МВС оголосила подібним оголошенням у пресі, «УМ» повідомляла півроку тому. Нині можна підтвердити, що оперативно–профілактична операція міліції під умовною назвою «Реклама» таки дала результат. Нині головний ініціатор наступу на рекламну проституцію керманич МВС Юрій Луценко задоволено каже, що повії та сутенери більше не рекламують себе відкрито і їх таки вдалося «загнати в підпілля».

«Проблема проституції в жодній із країн світу не вирішена до кінця, проте в нас зроблено багато, щоб загнати її в підпілля з екранів телевізорів, зі сторінок газет, — каже пан Луценко. — Я буквально днями цікавився кількома регіонами: у відкритій пресі рекламування проституції припинено. Тепер правоохоронним органам потрібно увійти до сфер важчих: там, де це робиться за явною змовою, наміром, і де все одно страждають люди і порушується закон, але ця робота достатньо довга».

Новий закон допоможе?

У міліцейському відомстві основною причиною розвитку секс–індустрії в Україні вважають складну соціально–економічну ситуацію, а також декриміналізацію заняття проституцією. Мовляв, саме це стало поштовхом до збільшення кількості повій. Відтак МВС разом із народним депутатом Геннадієм Москалем розробили та подали на розгляд Верховної Ради проекти змін до Закону «Про рекламу» та Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». Як повідомили в Департаменті зв’язків із громадськістю МВС, автори змін пропонують зобов’язати рекламодавців надавати виробнику та розповсюджувачу реклами відомості, що дозволяють ідентифікувати особу рекламодавця.

Мало цього, пан Москаль і МВС бажають внести зміни і до Кримінального кодексу. Зокрема, йдеться про запрова­дження кримінальної відповідальності не лише за виготовлення, а й за зберігання, володіння, набуття та розповсюдження дитячої порнографії. Тобто, в разі внесення цих змін, будь який власник диска з «дорослим кіно», де головні ролі «грають» неповнолітні, зможе отримати реальний строк.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>