Справжні північноамериканські чоловіки підкорюють Європу

09.10.2008
Справжні північноамериканські чоловіки підкорюють Європу

«Сенатор» Дені Хітлі пробиває воротаря «Піттсбурга» Марка–Андре Флері. (Фото Рейтер.)

Експансія за моря

Уже не вперше команди Національної хокейної ліги починають регулярний чемпіонат із матчів у інших країнах. Після популяризації свого «продукту» в Японії НХЛ вирішила розширити вплив і на Європу. Минулого року лос–анджелеські «королі» та «качки» з Анахайма відкрили сезон іграми у Великій Британії. І нині старт сезону знову відбувся в Старому Світі — у значно «хокейніших» за Англію країнах. У Празі двічі зійшлися «Нью–Йорк рейнджерз» і «Тампа–Бей лайтнінг», а в шведському Стокгольмі зустрілися «Піттсбург пінгвінз» нашого Руслана Федотенка й «Оттава сенаторз».

Сам факт вибору Чехії та Швеції як арен північноамериканських змагань (а результати матчів у Празі й Стокгольмі пішли в офіційний залік турнірної таблиці НХЛ сезону 2008/09) не має викликати якогось подиву. Більше того, якщо раніше європейці тільки спостерігали за телетрансляціями ігор заокеанських профі, а зараз можуть побачити НХЛ на своїх стадіонах, то невдовзі деякі країни мають реальну нагоду отримати навіть власну (!) команду в найсильнішій лізі світу.

Напередодні регулярного сезону комісар НХЛ Гаррі Бетмен заявив, що впродовж десяти найближчих років у Старому світі сформується окремий дивізіон, у якому виступатимуть місцеві клуби — майбутні члени НХЛ. Створення російської КХЛ і конкуренція від цього новоутворення має тільки підштовхнути північ­ноамериканських хокейних чиновників активніше діяти в цьому напрямі. Тим більше що росіяни теж сповнені амбітних планів, і заплановані матчі чемпіонату КХЛ у столиці Фінляндії — Гельсінкі — тому підтвердження.

Український слід на старті

У першій парі «рейнджери» двічі перемогли суперника з рахунком 2:1. Очікувалося, що перед чеською публікою постане великий Яромір Ягр, але найдорожчий хокеїст світу в цьому сезоні поїхав грати в новостворену Континентальну хокейну лігу — в омський «Авангард». В іншій парі канадці обмінялися перемогами з «Пінгвінами». Спочатку минулорічні фіналісти Кубка Стенлі переграли «Оттаву» в овертаймі — 4:3, а в повторній зустрічі «сенатори» взяли реванш — 3:1. Три шайби за «Оттаву» в цих поєдинках закинув канадець Дені Хітлі. Наш «пінгвін» Руслан Федотенко у стартових іграх очок не набирав, відзначившись лише двома посадками на лаву штрафників. У середньому вихованець «Сокола» проводив на льоду 21 хвилину.

Клуб ще одного нашого представника в НХЛ, Олексія Понікаровського, в боротьбу вступить завтра, коли чемпіонат офіційно стартує в Канаді та США. Понікове «Торонто» на виїзді зіграє з «Детройтом». Українець досить вдало відіграв у передсезонних матчах, у яких відзначався двома закинутими шайбами й однією результативною передачею.

Потенційні фаворити та невдахи

Утім клубу киянина цього сезону пророкують роль аутсайдера Східної конференції. А найбільше авансів видають уже згаданому «Піттсбургу», «Філадельфії флаєрз» та «Вашингтон кепіталз».

На Заході традиційним лідером має стати «Детройт». У «Червоних крилах» очікують на результативну гру словацького форварда Маріана Госси, який улітку перебрався до «міста двигунів» із Піттсбурга. Цікаво буде поспостерігати за невдахою попередніх сезонів «Фініксом», який тренує Уейн Грецьки. Легендарний канадець уже встиг заявити, що мінімум, на що тепер здатні його підопічні, — вихід до «плей–оф».

Новації в правилах — для більшої видовищності

На більшу популяризацію хокею серед уболівальників розраховані й зміни у правилах НХЛ, які почнуть діяти в цьому сезоні. Зокрема, такі порушення, як затримки, підніжки чи удари, що караються вилученням на дві хвилини, будуть фіксуватися ретельніше. Цими змінами керівники НХЛ прагнуть досягнути збільшення динамічності та швидкості гри. Свого часу подібним шляхом пішли керівники НБА в баскетболі: відтак команди намагаються рідше порушувати правила, кількість штрафних кидків зменшилася, а м’ячів закидають більше.

Легше стане жити воротарям у НХЛ. Навіть за натяк на атаку на кіпера тепер теж можна отримати вилучення, а сам напад буде ще одним приводом для скасування взяття воріт. З іншого боку, зафіксувавши шайбу задалеко від «рамки», воротар ризикує сам отримати малий штраф у дві хвилини — за невиправдану затримку гри.

У нинішньому сезоні знову одну зустріч проведуть на відкритій арені. Місцем проведення «зимової класики» обрано бейсбольний стадіон у Чикаго. Місцеві «Чорні яструби» в перший день нового року на свіжому повітрі поміряються силами з «Детройтом». А традиційний «Матч усіх зірок» НХЛ 25 січня прийме Монреаль.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Відкрита першість Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». «Рязань» — «Сокіл» — 1:3 (0:0; 1:2; 0:1; Щетинкін, 25 — Аверкін, 25; Матвійчук, 26; Толкунов, 42), «Кристал» (Е) — «Капітан» — 0:4, «Липецьк» — «Бєлгород» — 1:3, ХК ВМФ — «Рись» — 0:2, 2:4.

Лідери після 12 матчів: «Дмитров» — 30 (10), «Сокіл» — 29, «Рись» — 18 (10), «Кристал» (Е) — 18, «Капітан» — 17 (10)...

Із «Рязанню», як перед цим і з московськими «Крильями совєтов–ВІЛС», «Сокіл» розділив очки за схемою «поразка першого дня і реванш — наступного». Рязанці підтвердили реноме «незручної» команди для «Сокола», адже в минулому сезоні цей колектив аж тричі обігрував підопічних Олександра Сеуканда. Позавчора все вирішилося за менш як півтори хвилини другого періоду, коли гості зусиллями російського легіонера Вадима Аверкіна відкрили рахунок, після атаки «Рязані» у відповідь Ігор Карпенко вийняв шайбу вже зі своїх воріт, а ще через 70 секунд Олександр Матвійчук із Віталієм Литвиненком використали помилку господарів в обороні й вивели «Сокіл» уперед. Як виявилося, запорукою перемоги став перехід на гру винятково в три ланки.

Наступні матчі «Сокіл» проведе на своєму льоду в Броварах 10—11 жовтня: у разі успішного протистояння з підмосковним «Дмитровом» наші хокеїсти очолять турнірну таблицю.