«Не хочемо бути фіговим листком»

07.10.2008

Свій виступ на суботній конференції Полтавської обласної організації голова Народного руху України, народний депутат Борис Тарасюк почав зі спогадів про аналогічну зустріч річної давнини. Тоді ця сама аудиторія зустрічала Бориса Івановича оваціями — як героя зі статусом відставленого, але не скореного міністра закордонних справ, який і в уряді Януковича ледь не врукопашну відстоював рухівські ідеали...

Цього разу оплески були набагато скромнішими, а головному «рухівцеві» доводилося опонувати однопартійцям. Практично ніхто з яких не підтримав дрейфу рухівської чолівки в бік Блоку Юлії Тимошенко напередодні майбутніх парламентських виборів.

Щоправда, сам лідер НРУ розмови про такий дрейф називав інсинуаціями та «відвертою брехнею, яку розповсюджують мої побратими». Мовляв, жодного легітимного рішення про те, з ким іти на вибори, Рух не ухвалював, і зробити це може тільки з’їзд, якого ще не було. Дражливі ж балачки про «тяжіння» Руху до леді Ю почалися після того, як сам Борис Іванович у травні запропонував членам Центрального проводу влаштувати рейтингове голосування, внаслідок якого їхні голоси розділилися за трьома векторами: крокувати на вибори самостійно, у складі «Правиці» (без присутності там «Нашої України») та «можливо, з БЮТ».

Такими є, за словами пана Тарасюка, факти, а все інше — тільки балачки. Беззаперечними для Бориса Івановича залишаються й наведені ним у Полтаві цифри соціологічних опитувань: у Львові НРУ підтримують три відсотки виборців, у Тернополі — 1,3, в Івано–Франківську — 0,7, а за той же БЮТ у цих західних областях готові проголосувати від 28–ми до 44, 8 відсотка електорату. Інформація до роздумів більш ніж промовиста...

Ще відвертішим був один із найближчих соратників Бориса Тарасюка, керівник Молодого Руху Іван Крулько, чий виступ більше нагадував промову агітатора з виборчого штабу Блоку Тимошенко. Рух повинен бути в парламенті, а всі розбіжності з націонал–демократами БЮТ уже давно зняв, наголошував Крулько.

Але полтавці «молодого рухівця» «засвистали», натомість дуже прихильно зустріли виступ «ветерана» НРУ, львівського нардепа Ярослава Кендзьора. «Нам сьогодні кажуть, що задля збереження Народного руху та цілого націонал–демократичного сегменту в парламенті треба йти до БЮТ, де гарантують п’ять чи десять «прохідних» місць. Але хіба сьогодні в цьому блоці немає націонал–демократичного елементу? Там є Косів, Яворівський, Мовчан, але їхнього впливу на позицію фракції немає й на ніготь. Хто на кого впливає, свідчить хоча б той факт, що вже навіть голова Спілки письменників Володимир Яворівський із парламентської трибуни почав коаліцію називати кАоліцією»...

«Юлії Володимирівні потрібен не Рух, а бренд Руху — фіговий листок, який прикривав би всю космополітичність, напівкримінальність БЮТ», — вважає Кендзьор. Він розповів, що деякі керівники партії, зокрема, заступник Тарасюка В’ячеслав Коваль, дуже активно агітують за політичний союз із Блоком Тимошенко. І коли голови деяких осередків попередили, що навіть якщо відповідне рішення буде «продавлене» на з’їзді, їхні обласні організації нізащо не підуть у БЮТ, Коваль відповів: «Не підете з нами? То будете розкольниками, а ми створимо у Львові, Тернополі й Івано–Франківську інші рухівські організації». «Отже, доля трьох найчисельніших організацій, які об’єднують майже половину всіх членів Руху, цих людей не цікавить — їх цікавлять лише власні депутатські мандати, які обіцяють у БЮТ», — констатував парламентарій. І нагадав, що високі рейтинги «сьогодні є, а завтра їх може й не бути. Принаймні згадані Борисом Івановичем показники довіри до Блоку Тимошенко на Галичині вже застаріли — останнім часом вони впали на 15—17 відсотків».

Після активного обговорення поточної політичної ситуації в Україні конференція Полтавської обласної організації НРУ ухвалила заяву, в якій наголошується, що «рухівці Полтавщини не підтримують окремі партійні ініціативи щодо подальшої тісної співпраці та блокування з БЮТ», а їхня облпарторганізація «за жодних умов не буде обслуговувати інтереси БЮТівської космополітичної буржуазії». При цьому в заяві наголошено, що «Полтавський обласний Рух стояв і стоятиме на засадах підтримки Віктора Ющенка — найактивнішого за роки новітньої незалежності обстоювача національної ідеї».

Водночас делегати конференції підтримали дії керівництва партії для збереження демократичної коаліції в нинішньому парламенті.