Пийте «колу» піхвами!

07.10.2008

У США відбулася щорічна церемонія вручення т.зв. «шнобелівських премій» — відзнак за «найбільш безглузді» наукові роботи року. Цей рейтинг традиційно укладає Гарвардський університет, що дав світові безліч справді видатних учених, нобелівських лауреатів тощо.

Отже, цього разу в Гарварді постановили, що шнобелівської премії з хімії гідні троє дослідників на чолі з Деборою Андерсон із лабораторії з контролю народжуваності медичної школи їхнього ж університету. Ці науковці встановили, що газовані напої на кшталт «кока–коли» справді можуть використовуватися як засоби контрацепції. З такою метою «душ із «коли» застосовували ще в 1950–х роках, а тепер дослідники шляхом експериментів визначили, що вуглекислота з «коли», надто ж дієтичної, вбиває майже 60% сперматозоїдів. Тож жінки, аби убезпечитися від вагітності, нібито можуть вимити себе «там» «кокою» чи «пепсі», попередньо розбовтавши пляшку. Водночас половину премії в цій номінації отримали колеги з Тайваню, чиї тести показали... протилежний результат.

Премію в галузі медицини отримав Ден Ерайєлі з університету Північної Кароліни. Через досліди з однаковим плацебо нібито різної вартості він вирішив, що ліки більше допомагають тим людям, які гадають, ніби ці препарати дорожчі.

У біологічній галузі відзначили трьох французів: ці «шнобелі» вирахували, що блохи, котрі живуть на собаках, стрибають вище, ніж ті, які живуть на котах. У фізиці «на коні» виявилася група американців із висновком: струна, волосся або щось подібне рано чи пізно неодмінно скрутиться у вузлики.

Смішні висновки були й у інших галузях, а шнобелівську «премію миру», яка вважається головною, забрала Швейцарська федеральна комісія з етики в біології. Ця організація відстоює думку, що «рослини мають гідність», і заподіяння шкоди рослинам є «морально неприпустимим».