НОВИНИ ПЛЮС

03.10.2008

Рейтинги

Якби вибори до ВР відбулися найближчої неділі, то 22,3% проголосували б за Партію регіонів. Про це свідчать результати опитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень 25–28 вересня (опитано 2013 респондентів). У порівнянні з попереднім опитуванням, проведеним 6–10 вересня, рейтинг «регіоналів» зріс на 2,1%. За БЮТ готові проголосувати 18,1% (17,3% на початку вересня). Рейтинг «НУНС» зріс із 7,9% до 9,4%. Литвин узяв би 7,1% (раніше 6,6%), а Компартія — 6,1% (раніше 5,7%). Виборчий бар’єр могла б подолати і «Народна самооборона» Юрія Луценка: її підтримало б 3,8% (проти 2%). За умовну нову політичну силу на чолі з Головою ВР Арсенієм Яценюком проголосували б 5,1% опитаних. ВО «Свобода» має 2,2%, СПУ – 1,8%, «Єдиний центр» — 1,4%.

Справа Лазаренка

Генеральна прокуратура не може вирішувати питання про екстрадицію екс–Прем’єра Павла Лазаренка зі США в Україну, оскільки для цього немає правових підстав. Про це заявив учора на прес–конференції Генпрокурор Олександр Медведько. Він розповів, що свого часу ГПУ готувала правову базу для рішення питання про екстрадицію Лазаренка, але одержала відповідь, що для такої процедури немає підстав: міжнародний договір про взаємодію між правоохоронними органами України і США не регулює питання екстрадиції.

* * *

Павло Лазаренко, який до завершення судового процесу перебував під домашнім арештом, вирішив повернутися до пенітенціарної установи США. Цей крок пов’язаний із тим, що екс–Прем’єр–міністр має намір убезпечити своє життя, повідомляє УНІАН. «Це рішення прийнято винятково у зв’язку з останніми політичними подіями в Україні й усвідомленням того, що в результаті гострого політичного протистояння в Україні особа Лазаренка стала надто небезпечною та незручною певним політичним лідерам України», — пояснила представниця Лазаренка в Україні Марина Довгопола.

Європа — проти дострокових виборів

Європейський Союз сподівається, що позачергові вибори в Україні не відбудуться. Про це повідомив голова Комітету парламентського співробітництва ЄС — Україна Адріан Северин на брифінгу після засідання комітету. «Ми дуже сподіваємося, що Україна не буде даремно витрачати час на нові позачергові вибори, а навпаки, створить нову коаліцію, зміцнить цю коаліцію», — цитує Северина агенція «Українські новини». При цьому він підкреслив, що завдяки цій коаліції Україна зможе виконати всі завдання.

Демарш Чорновола

Народний депутат Тарас Чорновіл написав заяву про вихід із Партії регіонів. Журналістам він пояснив цей крок тим, що партія «відмовилась від створення надпотужної коаліції» з Блоком Тимошенко. «Два тижні тому ми «кинули» БЮТ, ми припинили з ними переговорний процес про створення коаліції, коли був ухвалений провокаційний закон про держслужбу. Ми чекали, що БЮТ першим зірветься», — сказав Чорновіл.

Виходити з фракції і складати мандат пан Тарас не збирається.