Літачки в «пісочниці»

03.10.2008
Літачки в «пісочниці»

Ігри в політичній пісочниці, «мешканці» якої останнім часом тільки й роблять, що руйнують одне одному пасочки та змагаються, хто на кого швидше й переконливіше «наябедничає», вийшли на новий рівень — повітряний.

Учора двоє найвищих державних осіб, Президент Ющен­ко і Прем’єр–міністр Тимошенко, роз’їхалися зі столиці в різні боки. Глава держави вирушив із робочою поїздкою у Львівську область, очільниця уряду полетіла до Москви, на переговори зі своїм російським колегою Володимиром Путіним щодо підготовки до укладення довгострокової угоди з постачання природного газу. Однак обидва візити розпочалися із запізненням. Президентський Ту–134, який вилетів з аеропорту «Бориспіль» першим, через 20 хвилин повернувся, здійснивши аварійну посадку. Як пояснила прес–секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова, у літаку було виявлено технічні неполадки, тому для президентської делегації підготували резервний Іл–62 із фонду Державного управління справами.

Поки Президент чекав «пересадки», в аеропорту перебувала й Прем’єрка. І, за інформацією з джерел сайту «Українська правда», «в порушення протоколу навіть не підійшла» до глави держави.

Після того як Ющенко знову вилетів на Львівщину, команда Прем’єра заявила, що Президент пересів у літак, який призначався для польоту Юлії Тимошенко до Путіна. Про це журналістам повідомила сама Прем’єр–міністр, зауваживши, що тепер урядова делегація шукає чартерний літак, «щоб якось дістатися до Москви». При цьому ЮВТ наголосила, що її візит до білокам’яної відбудеться в будь–якому разі, хоча урядовцям і представникам ЗМІ, які їх супроводжують, можливо, доведеться летіти різними літаками. Зрештою Тимошенко разом з охороною, своїм радником Віталієм Гайдуком, головою секретаріату Кабміну Михайлом Левинським та головою «Нафтогазу» Олегом Дубиною полетіла до столиці РФ на літаку «Сессна» компанії «Челендж Аеро», а її прес–служба і журналісти залишилися в «Борисполі».

Згодом секретаріат Президента поширив повідомлення про те, що Ющенко не забирав літак, призначений для Тимошенко. За словами керівника інформаційного управління СП Лариси Мудрак, для поїздок глави держави «завжди готуються два літаки» із п’яти, що має у своєму розпорядженні ДУС. У такий другий резервний «Іл» Президент і пересів.

Остаточно ситуацію заплутав Мінтранс, вустами прес–секретаря Вікторії Яковлєвої пояснивши, що справді, «коли летить Президент, готується ще резервний літак». І що цього разу цей резервний виявився... «тим літаком, на якому мала летіти Тимошенко». «Чому не вистачає літаків для вищих посадових осіб — це питання до ДУСі, а не до нас», — додала Яковлєва.

 

ПІСЛЯ ТОГО

Учора в Москві прем’єр–міністри України та Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін провели зустріч у форматі віч–на–віч. Як повідомляє прес–служба Кабміну, Тимошенко наголосила, що Україна зацікавлена у дружніх відносинах із Росією, яка є нашим партнером, і висловила сподівання, що під час обговорення енергетичних питань «є всі можливості домовитися про ціну на газ, яка має до європейського рівня збільшуватися поступово».

Путін, у свою чергу, заявив, що зустріч відбувається у важких умовах, пов’язаних із невизначеністю політичної ситуації в Україні, і ця ситуація «може поставити знак питання щодо майбутнього досягнутих домовленостей». Принагідно російський прем’єр висловив жаль із приводу того, що «Україна постачала озброєння» в зону конфлікту у Грузії і стурбованість тим, що «вступ України до СОТ і лібералізація Києвом митного регулювання приведе до неконтрольованого потоку товарів із третіх країн у Росію».

Переговори щодо ціни на газ мали завершитися вже після того, як верстався цей номер.