Мессі як месія

03.10.2008
Мессі як месія

У схожому епізоді Ілсіньйо обігнав Карлеса Пуйоля й забив. (Фото Рейтер.)

Після таких ігор жалкуєш, що взагалі колись захопився футболом. Бо немає нічого кращого для футбольного вболівальника, як перемога його команди, вирвана на останніх хвилинах гри. І немає нічого гіршого, коли твій клуб програє в такий спосіб.

Результат домашнього матчу «Шахтаря» проти «Барселони» підпадає для українців під другий варіант. Успішно діючи протягом усього матчу, «гірники» фактично повторили долю «Динамо» в його матчі проти лондонського «Арсеналу». Кияни, щоправда, хоч і пропустили, але утримали нічию. «Шахтарі», граючи значно впевненіше й красивіше порівняно з динамівцями, і на очко не спромоглися.

 

Як усе починалося

Наставник гостей Хосе Гвардіола здивував тим, що не випустив у стартовому складі нападника Ліонеля Мессі. Олімпійський чемпіон Пекіна з’явився на полі лише в другому таймі й устиг стати «подвійним» джокером. Зате з перших хвилин вийшов івуарієць Яя Туре, який ще три роки тому виступав у Донецьку за «Металург». До речі, кожному глядачеві на переповненій арені РСК «Олімпійський» видали прапорець із символікою «Шахтаря», тож чаша нагадувала палаюче помаранчеве вогнище.

У господарів через травму не грав Кучер, і Мірчі Луческу довелося вибирати між Миколою Іщенком та Володимиром Єзер­ським. Румун віддав перевагу екс–карпатівцю, який і склав Дмитрові Чигиринському пару в центрі захисту. Іщенко, слід відзначити, єврокубкової «каші» зовсім не зіпсував. Як і кожен із чотирьох «стартових» українців.

Обидві команди перший тайм почали доволі активно — моменти мали як господарі, так і гості. У каталонців гарну нагоду відзначитися змарнував Тьєрі Анрі, який вийшов фактично сам на сам із П’ятовим і поцілив у воротаря. У «Шахтаря» на вістрі атаки опинялися бразильці — Фернандіньйо та Ілсіньйо (Брандао ж знову грав на лівому краю). Найреальніший шанс був у Ілсіньйо. Після навісу з лівого флангу м’яч, транзитом через Луїса Адріано, потрапив до білошкірого бразильця, але на його удар майже впритул зреагував Віктор Вальдес. Виправився півзахисник на останній хвилині тайму, коли після пасу з глибини поля «обікрав» Карлоса Пуйоля та майстерно прокинув м’яч через кіпера «Барси».

Загалом, перша половина гри була позначена впевненою грою «гірників» у центрі поля — саме на цій стадії вони часто включали пресинг і відзначалися перехопленнями в баскетбольному стилі, гальмуючи багато атак грізної «Барси» вже в зародку.

Стара хвороба

Початок другого тайму нагадав вівторкову гру «Фенербахче» та «Динамо». Знову українська команда відтягнулася до своїх воріт, а опоненти почали обстрілювати наші володіння. Були напівмоменти в Мессі, Алвеса, Ето’О.

А гол виник там, де його й не чекали. На 87–й хвилині Селезньов отримав ушкодження, і «Шахтар» вибив м’яча в аут. Іспанці повернули його в гру на Бояна Кркича, котрий, як і Мессі, вийшов на заміну. Молодий іспано–хорват замість того, аби зіграти за правилами чесної гри, прострілив до воріт «Шахтаря». Як П’ятов не втримав кулю в руках, схоже, і він сам не зможе пояснити. Поряд стояв Мессі — він і переправив снаряд у порожні ворота. Що Ліонель думає про правила «фейр плей» у цьому епізоді, можна було зрозуміти зі знущальної посмішки на обличчі аргентинця.

Нічия з такою командою, як «Барселона», — теж непоганий результат, і тренер «гірників» випускає Маріуша Левандовського, аби потягнути час. І коли вже здавалося, що ми маємо другу в цьому турі українську нічию, Хаві знаходить перед донецькими воротами того ж Мессі — аргентинський малюк оформлює дубль. Уже закінчувався компенсований час... Як і в матчі з «Металургом», чемпіони України пропускають на останніх хвилинах!

Поразка від «Барси» поки не обернеться відставкою для Мірчі Луческу. Напередодні гри президент «Шахтаря» зустрівся з гравцями свого клубу і повідомив, що румун тренуватиме їх принаймні до зими. Що цікаво: за інформацією сайту «Чемпіон», сам тренерський штаб на цій зустрічі не був присутній.

Тепер містеру Луческу, якщо він хоче й далі працювати в донецькій команді, доведеться зосередитися на єврокубках, бо у внутрішній першості виправити ситуацію до зимової перерви буде набагато складніше. Лише успішна гра донеччан в останніх осінніх матчах ліги може зберегти йому робоче місце в команді Ахметова. Наступна гра — 22 жовтня вдома зі «Спортингм».

* * *

В іншому матчі групи С лісабонський «Спортинг» легко виграв удома в «Базеля». Один із мячів за португальців забив колишній нападник московського «Динамо» Дерлей.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Я в житті не бачив нічого подібного. Соромно за весь футбол. І за УЄФА, яка відстоює правила чесної гри. Усі бачили те, що сталося, коли м’яч вийшов за межі поля. Якби такий епізод, що був сьогодні, трапився в Іспанії, цю команду не випустили б із міста. Їм було б не так просто вилетіти звідси.

Вважаю, матч ми провели добре. І коли б не те, що сталося на останніх хвилинах, ми б точно пройшли далі в Лізі чемпіонів.

Хосеп Гвардіола, головний тренер «Барселони»:

— Ця гра була дуже складною. Зараз необхідно відпочити, розібратися й усунути помилки, які ми допустили. Потрібно готуватися до наступної гри в прімері. Стосовно першого нашого голу, то це нормально. Донеччани казатимуть, що м’яч вийшов із гри, а ми казатимемо, що не вийшов. Наш гравець зреагував дуже швидко. Така реакція нормальна для футболіста.

Яя Туре, гравець «Барселони»:

— Ну ось, зараз усі говоритимуть, що «Барселона» нечесно порівняла рахунок. Але ми професіонали й повинні грати до свистка арбітра. Так, гравець «Шахтаря» вибив м’яч за межі поля, але ніхто з нас не діяв проти правил футболу. Суддя дозволив грати.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

2–й тур (результати середи)

Група С

«Шахтар» (Україна) — «Барселона» (Іспанія) — 1:2

Голи: Ілсіньйо, 45 — Мессі, 89, 90+4

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Дуляй (Левандовський, 90), Фернандіньйо, Ілсіньйо (Вілліан, 86), Шевчук, Адріано (Селезньов, 72), Брандао, Чигринський, Іщенко, Срна

«Барселона»: Вальдес, Піке, Маркес, Пуйоль, Хаві, Іньєста, Ето’О (Кркич, 74), Анрі (Мессі, 60), Кейта (Гудйонсен, 81), Алвес, Яя Туре

Попередження: Срна, 47; Фернандіньйо, 58; Чигринський, 70; Брандао, 89 — Хаві, 41; Кейта, 78; Мессі, 89; Іньєста, 90

Суддя — Уебб (Англія)

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 000 глядачів

«Спортинг» (Португалія) — «Базель» (Швейцарія) — 2:0 (Романьйолі, 55; Дерлей, 86)

Турнірне становище: «Барселона» — 6, «Шахтар», «Спортинг» — 3, «Базель» — 0.

Група А

«Клуж» (Румунія) — «Челсі» (Англія) — 0:0, «Бордо» (Франція) — «Рома» (Італія) — 1:3 (Гуркюфф, 18 — Вучинич, 64; Баптиста, 71, 83; вилучення: Енріке, 36 («Б»))

Турнірне становище: «Клуж», «Челсі» — 4, «Рома» — 3, «Бордо» — 0.

Група В

«Анортосіс» (Кіпр) — «Панатинаїкос» (Греція) — 3:1 (Саррієгі, 11 (у свої ворота); Добрашинович, 15; Мохаммед, 78 — Салпангідіс, 27 (пен.)), «Інтер» (Італія) — «Вердер» (Німеччина) — 1:1 (Майкон, 13 — Пісарро, 62)

Турнірне становище: «Інтер», «Анортосіс» — 4, «Вердер» — 2, «Панатинаїкос» — 0.

Група D

«Ліверпуль» (Англія) — ПСВ (Голландія) — 3:1 (Кюйт, 4; Кін, 33; Джерард, 76 — Куверманс, 78), «Атлетико» (Іспанія) — «Марсель» (Франція) — 2:1 (Агуеро, 4; Гарсія, 22 — Ньянг, 16)

Турнірне становище: «Атлетико», «Ліверпуль» — 6, «Марсель», ПСВ — 0.

 

А ІНШІ ЯК?

Із цікавих результатів у інших групах можна відзначити румунський «Клуж»: дебютант продовжує набирати очки в єврокубках. В матчі команд групи А «залізничники» приймали в місті Клуж–Напока лоднонський «Челсі» і могли навіть перемогти грізних гостей. Невдачу британців доповнила травма їхнього нападника Дідьє Дрогба, який тепер відновлюватиметься кілька місяців.

В іншому матчі цієї групи «Рома» реабілітувалася після домашньої поразки від «Клужа» в першому турі. Тепер команда Лучано Спалетті декласувала на виїзді «Бордо». Щоправда, жирондинці дві третини поєдинку грали в меншості після відмашки Енріке в чужому штрафному майданчику.

Вдало виступає й кіпрський «Анортосіс». Підопічні грузинського тренера Темурі Кецбая вдома впевнено перемогли «Панатинаїкос» із сусідньої Греції. Дебютант очолює таблицю групи В разом з «Інтером», маючи однакову кількість очок і різницю забитих і пропущених м’ячів (по 3–1).