Гемодіаліз по–німецьки

02.10.2008

Уже через рік на Черкащині працюватиме сучасний Центр ниркової терапії. Свої підписи під наміром розпочати будівництво на базі першої міської лікарні поставили черкаський «губернатор» Олександр Черевко та представник німецької компанії «Фрезеніус Медикал Кер Україна». У центрі планується облаштувати 18 місць для проведення гемодіалізу (очищення крові пацієнтів завдяки апарату «штучна нирка») за європейськими стандартами, що дозволить надавати постійну допомогу 100 хворим. При потребі Центр обіцяють розширити.

Як зазначає голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко, відкриття Центру ниркової терапії дозволить підвищити якість лікування і розширити його доступність. Адже сьогодні єдине на регіон відділення гемодіалізу, розташоване в обласній лікарні, переповнене. У відділенні гемодіалізу отримує постійне лікування 51 хворий, тоді як 151 черкащанин потребує такого лікування. До того ж устаткування, яким оснащене існуюче обладнання, працює більше шести років і вичерпало свій ресурс. Тож організація нового центру саме на часі.

Як розповіли «УМ» у Черкаському обласному управлінні охорони здо­ров’я, перший транш коштів на створення медичного центру складатиме 2,3 мільйона доларів. Інвестиції на наступні десять років, враховуючи безплатну заміну апаратів «штучної нирки» кожні п’ять років, загалом становитимуть близько п’ять мільйонів доларів. Щодо вартості процедур у новому нирковому центрі, то вони не перевищуватимуть цін, затверджених нині в державі.