«Макуха» ступила Чоботом і на Київ

02.10.2008

Учора Дмитро Чобіт презентував свою «Макуху» в Києві. Представляючи її журналістам, екс–нардеп заперечив підозри, що готував компромат спеціально під дострокові вибори. «Коли я почав її писати, то про жодні вибори не йшлося. Коли я закінчив писати, про вибори теж ніхто не говорив», — каже Чобіт.

Дмитро Чобіт каже, що намір написати книжку виник у нього тоді, коли БЮТівці заблокували трибуну і не пустили на неї Президента. Чобота обурило, що справжнім наміром був не розгляд антикризових законів, а якраз дошкульний вчинок щодо глави держави. «Я вийшов із партії «Батьківщина» і залишив політику. Торік я написав дві книги на історичні теми і не мав наміру займатися політикою. Але випадково я потрапив до парламенту на блокування трибуни і недопущення Президента до виступу. Коли я побачив цей обман, вирішив написати статтю. Це був мій обов’язок. І так мимовільно я знову почав писати на політичні теми», — розповідає публіцист.

Автор попереднього скандального «бестселера», «Нарцис, або Штрихи до політичного портрету Віктора Медведчука», про своє нове творіння каже так: «Я хотів, щоб люди знали правду. Якщо я пишу речі, які виглядають непристойно, то хотів би підкреслити, що непристойностей треба боятися не тоді, коли про них пишуть, а тоді, коли їх чинять».

Із Чоботом погоджується колишній народний депутат від БЮТ Дмитро Видрін. «Перша функція журналіста та письменника — писати талановито, друга — писати правду. А функція політиків і пропагандистів — боятися за наслідки і обдумувати наслідки», — стверджує Видрін, котрий свого часу працював із Тимошенко як політтехнолог.

Дмитро Чобіт заявляє, що не боїться судового позову від Тимошенко, бо «писав книжку дуже акуратно, користувався тільки перевіреною інформацією». Чобіт каже, що має значно більше матеріалу, аніж виклав у книжці. До суду автор готовий і в цьому контексті нагадує про судовий процес, ініційований проти нього Віктором Медведчуком. Тодішній голова СДПУ(о) вимагав від Чобота та видавців мільйон гривень за образу честі та гідності, завдані «Нарцисом». Але рік тому Дмитро Чобіт, пройшовши всі судові стадії, виграв позов у Верховному Суді. «Мені вже й юристів не треба. Я сам собі юрист», — каже пан Дмитро.

 

РЕАКЦІЯ

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко так оцінила нову книжку Дмитра Чобота: «Я всі ці брудні викиди не читаю. Як правило, таким людям платять гроші, і вони пишуть. Ми теж колись Чоботу платили гроші, він також там гидоту писав, на жаль», — цитує Тимошенко агенція УНІАН. Прем’єрка каже: «Я прошу суспільство цю брудну річ не читати, краще стежити за діями політиків. Це більш речі, які можуть стати основою для формування ставлення до політика. А це [«Макуха...»] — абсолютно замовлена і за гроші виконана річ».