Ми, що нижче не підписалися

02.10.2008

Завтра виповниться місяць по тому, як у Верховній Раді було оголошено про вихід фракції «Наша Україна — Народна самооборона» із коаліції. На думку частини юристів, у п’ятницю Президент отримає право розпустити ВР. У такому разі сьогодні останній день для створення коаліції.

Після того, як Юлія Тимо­шенко заявила про готовність виконати всі умови «НУНС», вірогідність поновлення коаліції мала б стати більшою. Проте сторони не йдуть назустріч одна одній.

Голова ВР Арсеній Яценюк слушно сказав учора з парламентської трибуни: «Якщо є бажання, на створення коаліції треба 15 хвилин. А якщо немає бажання, то можна і 15 днів витратити, а користі не буде жодної». Кажучи про 15 хвилин, Яценюк має на увазі, що за цей час запросто можна зробити «крок назад»: скасувати всі акти законодавства, проголосовані ПР і БЮТ; ухвалити рішення про непідтримку в другому читанні законопроектів про держслужбу і референдум. А далі вже підписати угоду.

Попри «зговірливість» Тимо­шенко, попередній раунд переговорів між «помаранчевими» та «сердечними» не назвеш погідливим. Позавчора ввечері за участі Тимошенко та Яценюка відбулася зустріч переговорних груп БЮТ і «НУНС». Сайт «Українська правда» повідомляє, що під час перемовин лунало чимало образ. Зокрема, Тимошенко назвала голову фракції «НУНС» В’ячеслава Кириленка «несамостійним політиком». Той відповів, що відколи Тимошенко створила у Раді «прокремлівську більшість», він також вважає пані Юлію «несамостійним, керованим ззовні політиком».

Під час зустрічі були й намагання вчинити певний тиск на візаві. Тимошенко заявила, що «окремі громадяни» подали судовий позов, у якому стверджується, що засідання фракції, на якому «НУНС» прийняв рішення про вихід із коаліції, не відбулося, а документи про вихід «нашоукраїнців» із більшості були оформлені неналежним чином.

Після цих «переговорів» можливий компаньйон екс–«більшовиків» Володимир Литвин заявив, що «вірогідність коаліції є невеликою. Більш реально, що країна буде поставлена в умови, коли треба буде піти на нові дочасні вибори». Адже «НУНС» і БЮТ «не хочуть чути один одного». Учора Литвин узагалі відбув у відрядження.

Роман Зварич учора відзначив, що «НУНС» готовий до продовження переговорів, щойно одержить запрошення. Він припустив, що перемовини можуть продовжитися після 10–ї вечора, коли повернеться Володимир Литвин. Водночас пан Зварич скептично відреагував на заяву Тимошенко про готовність прийняти всі умови «НУНС». Бо лідерка каже одне, а в парламенті її фракція робить інше. «Я роблю для себе логічні висновки: фракція БЮТ збунтувалася проти Прем’єр–міністра в парламенті», — каже Зварич.

 

ДО РЕЧІ

Заява Тимошенко обурила фракцію, з якою вона недавно домовлялася, — «Регіонів». Народний депутат від ПР Сергій Льовочкін заявив, що «можлива реанімація «помаранчевої» коаліції — це черговий обман народу». На його думку, «єдина мета, яку переслідує при цьому БЮТ, — втримати свою лідерку в прем’єрському кріслі», і «задля збереження владного крісла Тимошенко може протягом одного місяця кілька разів кардинально змінювати погляди на принципові питання.