«Москалиця» — не хабар

02.10.2008
«Москалиця» — не хабар

Марія Матіос.

Про несподівану цікавість прокуратури Львівської області до справ видавництва «Піраміда», яке вперше в українській практиці взялося рекламувати на біл–бордах та сіті–лайтах свою книжку («Марія Матіос. Нова книга «Москалиця». Читайте з вересня») «УМ» докладно писала минулого тижня. Тоді Дмитро Межвінський, заступник прокурора, відмовився пояснити, що стало причиною перевірки оперативним працівником відділу боротьби з економічними злочинами міської міліції умов розміщення та оплати зовнішньої реклами книги Марії Матіос «Москалиця». Що незаконного шукали і яких результатів очікували, нам і досі невідомо. Факт, що до преси, у тому числі й до «України молодої», яка першою написала про цю фантасмагоричну подію, прокуратура звернулася «з метою спростування відомостей, пов’язаних із неадекватною реакцією відомої письменниці та керівника літературної агенції «Піраміда».

У Марії Матіос ще на презентації 13 вересня під час Форуму видавців було передчуття, що на книжку може чекати така ж доля, як на її героїв. Каже, що ситуація, в якій опинилася останнім часом, нагадує один із найпопулярніший чернівецьких анекдотів, коли Мойша хвалить Хаїма, а той каже: «Не хваліть мене так добре, бо не знати, що з того буде». «Якби навіть хотіла придумати собі таку піар–кампанію, не спромоглася б. Сім біл–бордів і сімнадцять сіті–лайтів у Львові обернулися мені погіршенням здоров’я і шантажем директора «Піраміди», — сказала вчора на прес–конференції Марія Матіос.

Письменниця підозрює, що ретельна і нагальна перевірка була спровокована її відповіддю на запитання журналіста, як Матіос ставиться до того, що її «Солодка Даруся» за продажем на першому місці, а книжка «Таємна вечеря» Олександра Турчинова — на другому. На що пані Марія сказала: «На кожну бідну Дарусю завжди знайдеться людина з портупеями чи лямпасами. Цей жарт зле обернувся для моєї «наймолодшої» книжки «Москалиця», — каже Марія Матіос.

26 вересня прес–служба прокуратури повідомила, що перевірку було розпочато на підставі публікації одного з інформаційних агентств (інтернет–видання «Вголос») щодо можливих фактів корупції, а не на замовлення, тим більше політичне. «На даний час можна стверджувати, що об’єктивних даних про те, що таке розміщення реклами на біл–бордах та сіті–лайтах вказаної агенції книжки Марії Матіос «Москалиця» є «завуальованим хабарем» для службових осіб, не здобуто. Також не встановлено і фактів завдання шкоди місцевому бюджету», — йдеться в письмовому поясненні прес–служби прокуратури.

У замітці, яка призвела до перевірки, невідомий автор звинувачує Марію Матіос у тому, що вона працює на Росію, поводиться епатажно в час напружених україно–російських стосунків, пише кітчево. «Тепер маю їм подякувати за безкоштовну рекламу. А прокуратурі перешлю «Кобзаря» Шевченка, де ясно написано, хто такі москалі, «Букваря» і пляшку шампанського на знак подяки, — жартує пані Марія. — Цю справу я так спокійно не залишу і буду до кінця для себе адвокатом. Зараз планую подавати до суду на прокуратуру про захист честі, гідності й ділової репутації. «Піраміда» теж до цього приєднується».