Царгородський похід

02.10.2008
Царгородський похід

Бадр Ель–Каддурі грав жорстко й заробив жовту картку. (Фото Рейтер.)

Луїсе, ти пам’ятаєш?

Через два роки київська команда знову зіграла на стамбульській арені «Шюкру Сараджоглу». «Фенербахче» й «Динмо» тоді зустрічалися в кваліфікації Ліги чемпіонів, і та гра переможця не виявила — 2:2. Наставник господарів відтак назвав киян одними з претендентів на перемогу в Лізі, вони справді потрапили до групового турніру, однак для українців той євросезон став першим із серії провальних.

Цікаво, що нинішній тренер «Фенера» свого часу протистояв українцям як наставник інших команд. У 1986 році Луїс Арагонес тренував мадридський «Атлетико» — вигравши в «матрацників», «Динамо» здобуло свій другий Кубок кубків.

Турецькі вболівальники позавчора розтягнули на трибунах банер із написом «Луїсе, ти памятаєш травень 1986–го?». Очевидно, що так. Уже в 2006 році з новими підопічними «мудрець з Орталеси» відігрався за поразку в Ліоні — на чемпіонаті світу в Німеччині його збірна Іспанії розтрощила Україну — 4:0.

До зустрічі в груповому турнірі Суперліги обидва клуби підійшли з новими обличчями та іншими здобутками. Кияни впевнено проводять внутрішній чемпіонат і доволі впевнено відіграли матч з «Арсеналом» двотижневої давнини. Стамбульці ж, дійшовши в минулому сезоні до чвертьфіналу Ліги чеміпонів, внутрішню першість почали невпевнено: три поразки в п’яти матчах. На цьому тлі шанси «біло–синіх» перемогти суперника виглядали досить непоганими.

Вдалий початок

Кияни почали зустріч, ніби грали на стадіоні імені Лоба­новського. Те, що гра відбувається в азійській частині літописного Царграда, видавала хіба що реакція трибун. Сорок тисяч горлянок підтримували кожну вдалу дію «канарок» і освистували аналогічні ходи гостей. Підтримка могла бути сильнішою, але на дату проведення матчу випав перший день мусульманського свята Байрам. Багато турків віддали перевагу саме цій події, тому стадіон не заповнився до країв.

Перший удар по воротах, як і перший гольовий момент, створили кияни. Уже в дебюті Олександр Алієв звично пробивав здалеку — вище воріт. Невдовзі передача лівим флангу знайшла у штрафній Єременка — замість пробити Роман взявся пасувати на Ісмаеля Бангуру. Рвалися до воріт з того ж лівого боку Мілош Нінкович і знову Алієв, але загострення результату не принесло.

Усе, чим запам’яталися турки в цей час, — тільки забігання в офсайд. Чи не єдиний небезпечний момент біля наших воріт створив Станіслав Богуш. М’яч, який вибивав голкіпер, заледве не перехопив гравець господарів. Пронесло.

Був помітним великий відсоток неточних передач з боку турків. Гості щільно грали в середині поля і змушували «Фенер» помилятися. Логічним завершенням цього періоду могла стати помилка голкіпера господарів. Демірель отримав м’яча за межами свого штрафного майдачика, двічі намагався вибити стрибаючий снаряд — і двічі «мазав». Бангура, який вчасно нагодився на відскок, по вільних воротах пробив зависоко.

Звичне закінчення

На другу половину гри наставник киян Юрій Сьомін замість Бангури випустив в атаку Максима Шацьких. Саме узбецький форвард у грі дворічної давнини забив обидва голи туркам. Цього разу Макс користі не приніс. Як і в грі проти «Арсенал», другий тайм українська команда провела ближче до своїх воріт.

Виною тут є передусім дії турків, котрі згадали, що саме вони є господарями на стадіоні. Активізувався бразилець Алекс, загрожував воротам Богуша іспанець Даніель Гуїса. Останнього, до речі, прикривав Михалик, і майже завжди встигав за опонентом.

Найреальніша нагода відкрити рахунок була в Емре Бе­лозоглу. У тісняві біля наших воріт турок схибив з метра.

Кінець тайму минув у безперервних атаках «Фенербахче». Кияни небезпечно контратакували, але того вечора на табло так і залишилися нулі.

* * *

В іншому матчі нашої групи лондонський «Арсенал» відігрався за свої попередні невдачі. Після нічиєї в Києві та поразки від «Халл Сіті» під руку «канонірам» потрапив португальський «Порту». Злість господарів стадіону «Емірейтс» була настільки велика, що голкіперові гостей Елтону довелося аж чотири рази виймати м’яч з воріт. Cаме з пораненими «драконами» проведе «Динамо» свій наступний матч — 21 жовтня в Порту.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Сьогодні ми здобули одне очко. Нічия на виїзді — позитивний результат для нас. Будемо далі боротися за вихід у наступний раунд. «Фенербахче» грав достатньо сильно, відчувався тиск на наші ворота. Але, на мою думку, і наші гравці створили для турків чимало проблем. При цьому ми блискуче відіграли в обороні.

Луїс Арагонес, головний тренер «Фенербахче»:

— Я задоволений тим, як моя команда грала в другому таймі. Ми мали чимало моментів, тоді як «Динамо» практично не створило небезпеки біля наших воріт. Суперник намагався грати на контратаках, але в нього нічого не виходило. Результат, звичайно, нас не задовольняє. Всі бачили, що сьогодні ми заслуговували на перемогу. Шкода, що не змогли забити.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 2–й тур. Результати вівторка

Група G

«Фенербахче» (Туреччина) — «Динамо» (Україна) — 0:0

«Фенербахче»: Волкан Демірель, Лугано, Роберто Карлос, Емре (Борал, 85), Еду, Казім–Річардс, Алекс (Їлмаз, 77), Гуїса, Шахін, Мальдонадо, Геню

«Динамо»: Богуш, Бетао, Гіоане, Вукоєвич, Алієв (Асатіані, 89), Бангура (Шацьких, 46), Єременко, Діакате, Михалик, Ель–Каддурі (Несмачний, 62), Нінкович

Попередження: Роберто Карлос, 40; Казім–Річардс, 53; Шахін, 62 — Ель–Каддурі, 35; Алієв, 68; Богуш, 90

Суддя — Айнваллер (Австрія)

Стамбул. Стадіон «Шюкру Сараджоглу». 40 000 глядачів

«Арсенал» (Англія) — «Порту» (Португалія) — 4:0 (ван Персі, 31, 48; Адебайор, 40, 71 (пен.))

Турнірне становище: «Арсенал» — 4, «Порту» — 3, «Динамо» — 2, «Фенербахче» — 1.

Група Е

«Ольборг» (Данія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:3 (Руні, 22; Бербатов, 55, 79), «Вільяреал» (Іспанія) — «Селтік» (Шотландія) — 1:0 (Сенна, 67)

Турнірне становище: «МЮ», «Вільяреал» — 4, «Селтік», «Ольборг» — 1.

Група F

«Фіорентина» (Італія) — «Стяуа» (Румунія) — 0:0, «Баварія» (Німеччина) — «Ліон» (Франція) — 1:1 (Зе Роберто, 52 — Демікеліс, 25 (у свої ворота))

Турнірне становище: «Баварія» — 4, «Фіорентина», «Ліон» — 2, «Стяуа» — 1.

Група Н

«Зеніт» (Росія) — «Реал» (Іспанія) — 1:2 (Дані, 25 — Губочан, 4 (у свої ворота); ван Ністелрой, 31), БАТЕ (Білорусь) — «Ювентус» (Італія) — 2:2 (Кривець, 17; Стасевич, 23 — Якінта, 29, 45)

Турнірне становище: «Реал» — 6, «Ювентус» — 4, БАТЕ — 1, «Зеніт» — 0.

* * *

Кубок УЄФА. 1–й раунд (повторні матчі). Результати вівторка: ЦСКА (М, Росія) — «Славен» (Хорватія) — 1:0 (А. Березуцький, 38; перший матч — 2:1), «Сент–Патрікс» (Ірландія) — «Герта» (Німеччина) — 0:0 (0:2). Українець Андрій Воронін відіграв за берлінців весь матч і знову не забив.

 

А ІНШІ ЯК?

Найбільш сенсаційний результат позавчорашнього вечора був зафіксований у Мінську, де грали борисовський БАТЕ та «Ювентус». Потенційні аутсайдери групи Н, діючи «першим номером» у гостроатакуючому ключі, вже до середини першого тайму забили зірковим туринцям два м’ячі. «Стара синьйора» відігралася, але на більше гостей не вистачило.

В іншому матчі цієї групи зустрічалися «Зеніт» та «Реал». На полі стадіону «Петровський», де, як і в Мінську, вперше в історії відбувався матч Ліги чемпіонів, чемпіони Росії пропустили першими — автоголом відзначився словак Томаш Губочан. Ще в першому таймі пітерці відігралися, але втримати хоча б нічию не змогли. Весь матч за «Зеніт» відіграв українець Анатолій Тимощук, заробивши «гірчичник». Тепер підопічні Діка Адвокаата, швидше за все, боротимуться хіба за вихід до Кубка УЄФА з БАТЕ. І хто б міг подумати?

Заплачені за нього 30 мільйонів фунтів почав відробляти форвард «Манчестер юнайтед» Дімітар Бербатов. Болгарський нападник двічі пробивав голкіпера «Ольборга», довершивши розгром данців на їхньому полі. Ще один гол записав на себе Руні. Радість від перемоги британцям може затьмарити хіба ушкодження Пола Скоулза, який залишив поле ще на початку зустрічі.