НОВИНИ ПЛЮС

01.10.2008

Україна і Росія

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною буде, швидше за все, продовжено. Про це російській агенції РІА «Новості» розповіло джерело у Міністерстві закордонних справ РФ. «Договір буде продовжено ще на десять років, якщо не надійде ніяких заперечень з української сторони. Поки таких запитів або звернень (про призупинення дії договору) не надходило», — зазначив співрозмовник.

* * *

Міністерство закордонних справ України звинувачує Росію у грубому втручанні у внутрішні справи України. Про це йдеться у заяві МЗС України «у зв’язку з поширенням постійним представництвом РФ при ОБСЄ звернення учасників так званого всеукраїнського мітингу». «Усупереч гучним заявам керівництва Російської Федерації щодо невтручання у внутрішні справи України, російська сторона все ж таки не втрималася від спокуси розіграти «кримську карту», — сказано в заяві Михайлівської площі.

Як зазначає МЗС України, 29 вересня постійне представництво Росії при ОБСЄ розповсюдило звернення учасників так званого всекримського мітингу «Про грубе порушення правлячим режимом України основних конституційних повноважень Автономної Республіки Крим». За твердженням МЗС, «з метою дестабілізації ситуації в АРК використовують методи та брудні технології, апробовані в 90–х роках минулого століття, спрямовані на формування сепаратистських утворень на теренах колишнього СРСР». «Санкціоновані Кремлем дії російської дипломатичної місії у Відні не відповідають нормам дипломатичної етики і міжнародного спілкування», — наголошує відомство Володимира Огизка.

Чорний піар за кордоном

В авторитетному французькому виданні «Фігаро» з’явилося рекламне звернення, спрямоване проти Президента України Віктора Ющенка. За інформацією газети «Дєло», його публікація обійшлася прокремлівським замовникам у 20 тисяч євро. У листі, спрямованому нібито до Ющенка, висловлюється заклопотаність тенденціями, що нібито мають місце в Україні. Зокрема, прагненням влади «розглядати українську історію у відриві від російської». Автори звернення стверджують, що саме завдяки північним сусідам Україна відбулася як незалежна держава, а воїнів ОУН–УПА реабілітувати неможливо.

Під листом стоїть 37 підписів. Лише дев’ять підписантів мають відношення до історичної науки. Решта — функціонери обласних і міських рад міст Східної України та Криму, керівники українських громадських організацій, а також депутати з Партії регіонів.

«Російські ЗМІ миттєво переклали звернення російською мовою і розтиражували його в інтернеті. Мовляв, навіть західна преса дослухається до української інтелігенції, що виступає проти «русофобської» політики Банкової», — пише «Дєло».

Зарплати українців зменшуються

Держкомстат зафіксував у серпні падіння реальних зар­плат — на 2,8% у порівнянні з липнем. Найбільше зниження спостерігалося в промисловості, фінансовому секторі й сфері нерухомості, повідомляє «Коммєрсант–Україна». Це перші наслідки фінансової кризи, упевнені експерти. Тепер вони очікують погіршення ситуації. Утім введення третього етапу єдиної тарифної сітки з 1 вересня може загальмувати зниження номінальних зарплат.