Одне одному поможемо

01.10.2008
Одне одному поможемо

Зустріч у Білому домі. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президенти України і Сполучених Штатів Америки задоволені рівнем реалізації українсько–американського плану дій. Про це Віктор Ющенко і Джордж Буш повідомили журналістам по завершенні двосторонніх переговорів у Вашингтоні, де глава нашої держави перебував із робочим візитом.

За словами українського Президента, під час розмови з лідером США було обговорено чимало питань — безпеки, інтеграції України до євроатлантичних структур, енергетичної співпраці зі Сполученими Штатами.

Звісно, не обійшлося й без згадки про нашу внутрішньополітичну ситуацію. Ющенко запевнив заокеанського колегу, що вона «не є трагічною і драматичною», Україна подолає цю кризу. Буш, у свою чергу, наголосив, що Америка «дуже сильно підтримує вашу демократію» і надалі співпрацюватиме з Україною в цьому напрямі.

А перед відвідинами Білого дому В.Ю. поспілкувався у прес–клубі США з українськими та іноземними журналістами. Їх Президент запевнив у тому, що залишається абсолютним прихильником курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію України. «Ми пов’язуємо з членством у НАТО найвищі гарантії цілісності, безпеки і непорушності кордонів України», — наголосив Ющенко, запевнивши, що принцип цілісності та непорушності українських кордонів «не може бути підданий жодним сумнівам», тому про дискусії щодо територіальної цілісності країни, у тому числі приналежності Криму, не може бути й мови.

За словами глави держави, кількість прихильників євроатлантичного курсу в Україні постійно зростає. «Це є відповідь 47 мільйонів, а не двох–трьох політиків, які часто бояться слово «НАТО» сказати або «ПДЧ», — цитує Президента його прес–служба. Водночас Ющенко в розмові з представниками ЗМІ зауважив, що питання вступу нашої держави до Альянсу поки що залишається неоднозначним в очах виборців. Тому ті політики, які дбають тільки про власний рейтинг, ще довго нікуди Україну не приведуть. «Або ти думаєш про наступні вибори, або ти думаєш про наступні покоління», — зауважив із цього приводу В. Ю.

Окрім того, Президент України зустрівся з представниками Українсько–американської ділової ради у Вашингтоні. Під час розмови з діловими людьми Ющенко сказав, що очікує притоку в українську економіку американських інвестицій. Передусім, на думку Президента, бізнесу США можуть бути цікаві проекти у сфері високих технологій. Враховуючи високий потенціал українських програмістів, Ющенко спрогнозував створення в нашій державі своєї «Силіконової долини».

Оцінюючи перспективи енергетичної галузі, В. Ю. нагадав, що Україна разом із Польщею, Азербайджаном, Грузією та Литвою започаткували «Енергетичну ініціативу» зі створення спільного енерготранзитного простору між Балтійським, Чорним і Каспійським морями. Насамперед, ідеться про прискорення реалізації проекту Євро–Азійського нафтотранспортного коридору, який забезпечить єдині для всіх правила доступу до енергетичних ресурсів. Також В. Ю. запропонував американським підприємцям вкладати інвестиції в наше сільське господарство, зважаючи на «унікальний потенціал України в аграрному секторі». Зі створенням повноцінного ринку сільськогосподарських земель (а отже, зняттям мораторію на їх продаж) у цій галузі «розпочнеться інвестиційний бум», переконаний Президент.

 

ПОЛЕМІКА

Чи була змова

Події у Верховній Раді після 2 вересня, коли Блок Тимошенко де–факто об’єднався з Партією регіонів, Віктор Ющенко назвав «Грузією–2», мета якої — дестабілізувати ситуацію». За словами Президента, український сценарій розвитку подій передбачав, серед іншого, висловлення недовіри керівникам місцевої виконавчої влади з подальшою руйнацією всієї її вертикалі на місцях, підняття прохідного бар’єра до парламенту і проведення у грудні одночасних дострокових виборів Президента, Верховної Ради і місцевих рад. Унаслідок цих дій мала утворитися «неєвропейська коаліція» з двох політичних сил, яка б «радикально змінила внутрішній і зовнішній політичний курс держави», — наголосив Ющенко.

У відповідь перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов висловив обурення з приводу того, що Президент критикує уряд власної держави, перебуваючи з візитом в іншій. «Уявімо ситуацію, коли президент Німеччини приїде до України і буде скаржитися на канцлера Меркель... Це приниження не тільки президента, це приниження, у першу чергу, власної країни», — зауважив Турчинов.