Ворожіння на кавових... стаканчиках

01.10.2008

Соціологам довіряти не можна, принаймні в цьому нас активно переконують політики. В Америці, мабуть, довіри до соціологічних опитувань також бракує, тому спрогнозувати результат майбутніх президентських виборів візьмуться... супермаркети.

Як повідомляє сайт Dallas News, далласька мережа супермаркетів 7–Eleven визначить переможця за кольором стаканчиків для кави. Починаючи з 1 жовтня і до 4 листопада ті відвідувачі, які збираються голосувати за кандидата від Республіканської партії Джона Маккейна, замовлятимуть собі каву в тарі кольору цієї політичної сили – червоній. А прихильники демократа Барака Обами питимуть із синіх стаканчиків. Результати будуть ретельно підраховані й оприлюднені по завершенні акції.

Такі оригінальні соціологічні дослідження 7–Eleven проводить уже не вперше. І незважаючи на те, що каву в супермаркеті зазвичай замовляють одні й ті самі люди, аналогічні акції, які проходили перед виборами президента у 2000 і 2004 роках, передбачили результат виборів значно точніше, ніж більшість соціологічних опитувань.