Вино в Бордо і київське похмілля

01.10.2008

Рішення УЄФА є не індульгенцією для України, а лише стимулом до роботи та відновлення більшої довіри. Про це сказав президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Повернувшись із Бордо, де відбулося засідання виконкому УЄФА, Суркіс закликав не допустити повторної можливості втратити право на проведення Євро–2012. І краще відбивати пропагандистські атаки тих іноземних ЗМІ, котрі на всі лади сурмлять про неспроможність України й Польщі підготуватися до Євро–2012 належним чином.

«Те, що в Бордо було підтверджене наше право на проведення європейського чемпіонату, — не сенсація. Сумно, що взагалі цей факт поставили під сумнів», — зауважив Суркіс на позавчорашній зустрічі з журналістами. За його словами, УЄФА ставиться до можливостей України й Польщі дещо насторожено, тому вводить нові умови для організаторів. Одна з них є доволі цікавою: обидві країни готують до фіналу не по чотири, а по шість міст–учасників. Матчі Євро–2012 відбуватимуться лише у восьми з них, але щасливчиків–господарів європейські чиновники визначать ближче до 2012 року. Тобто теоретично може статися, що Польща отримає, наприклад, сім міст, які прийматимуть Євро, а ми — одне. Або навпаки.

А ще європейців лякає наша нестабільна політична ситуація. Вони постійно аналізують українські здобутки в царині підготовки до Євро і згадують, що в 2007–му — році дострокових парламентських виборів — організація чемпіонату практично стояла на місці. Тепер їх лякає можливість нових парламентських перегонів.

«У Бордо я підкреслив, що Євро–2012 для України — проект політичний. У нас нема партій, які б виступали проти цього заходу. Його підтримує і влада, і опозиція», — свідчить Суркіс. Президент ФФУ вважає, що навіть гіпотетична політична нестабільність не повинна завадити проведенню чемпіонату в Україні.

Віце–прем’єр із гуманітарних питань Іван Васюник, який теж був присутній на прес–конференції в «Укрінформі», висловлювався дещо обережніше. «Ми не можемо зараз спрогнозувати, чим обернеться для нас зміна влади. Тому краще уникнути цієї ситуації. І так втратили рік », — говорить чільний представник «Нашої України» в Кабміні.

А найпроблемніший момент, що не дає спокою УЄФА, — українські аеропорти. «Раніше за цей напрям підготовки відповідала одна людина, яка завідувала і транспортним сполученням. Тепер за кожний напрям відповідатимуть двоє експертів [від УЄФА]», — каже Васюник.

І футбольний, і політичний чиновники вірять, що головним результатом підготовки та проведення фіналу чемпіонату буде нове обличчя держави. Але зовнішність ця поміняється тільки в тому разі, якщо кожен українець зробить свій внесок в організацію футбольного свята. «Треба стимулювати кожного громадянина до творчого осмислення ним особистої зацікавленості та пошуку свого робочого місця у проекті Євро–2012. Маленький українець не повинен виконувати роль пасивного спостерігача, який лише критикує владу й очікує якихось казкових дивідендів, що зваляться йому на голову плодами з чарівного дерева УЄФА», — резюмував президент ФФУ.