Фінансова «Покрова»

30.09.2008

На державу надійся, але й сам про себе дбай — так, напевно, подумали священики й вірні Української греко–католицької церкви (УГКЦ) і на додачу до обов’язкового державного пенсійного страхування організували альтернативний недержавний пенсійний фонд, який назвали «Покрова». «Першим його завданням є забезпечити гідну пенсію для священнослужителів, яких сьогодні в УГКЦ налічується 2217 осіб», — пояснює прес–служба УГКЦ. Основна проблема в їх матеріальному забезпеченні — те, що вони або отримують мінімальну зарплатню, або взагалі ніякої. Відповідно, коли священики доходять пенсійного віку, держпенсія їм виплачується теж мінімальна. «Подібна ситуація і в багатьох мирян. Тому виникла гостра необхідність у додатковому пенсійному забезпеченні священнослужителів і мирян не тільки Української греко–католицької церкви, а й вірних інших конфесій», — йдеться в повідомленні.

Біля витоків створення недер­жавного пенсійного фонду УГКЦ був нинішній предстоятель цієї церкви Блаженніший архієпископ Любомир Гузар. «У багатьох країнах світу державна влада збирає з працюючих громадян податок для забезпечення старості. На жаль, того, що пропонує держава, у більшості випадків не вистачає для гідної старості. Тому в додатку до тієї державної програми, яка сама по собі є корисна, кожний старається збільшити своє забезпечення на старші роки», — каже Любомир Гузар. Сам він через вік уже не зможе скористатися послугами фонду, однак дбає, щоб вірні церкви могли спокійно та гідно прожити роки своєї старості. При цьому прикладом послужив митрополит Андрей Шептицький, який у довоєнний час започаткував так званий вдовиний фонд, який мав допомагати дружинам священиків після смерті їхніх чоловіків.

Статут відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» затвердили 10 листопада 2007 року, а 28 липня 2008 року його як фінансову установу зареєструвала Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг. З 1 вересня, після підписання необхідних договорів з адміністратором пенсійних фондів, компанією з управління активами та банком–зберігачем, фонд «Покрова» розпочав офіційну діяльність. Після державної реєстрації наступним етапом розвитку «Покрови» має стати створення інформаційно–консультаційної мережі на базі єпархій та екзархій УГКЦ, а також відповідне навчання співробітників церкви. Також незабаром відкриють інтернет–сторінку, де можна буде детально ознайомитися з умовами відкриття церковного пенсійного рахунку.