Проходьте, вам у «Кризовий центр»

30.09.2008

Депутати облради ухвалили деякі поправки, що мають відвернути увагу подолян від горілки. У прийнятій облрадою постанові встановлено час продажу алкогольних напоїв у закладах громадського харчування — з 11.00 до 23.00 години, а в закладах торгівлі — з 11.00 до 21.00 години. Окрім того, місце торгівлі чи реалізації алкогольних напоїв повинне мати площу не меншу 50 квадратних метрів. Також забороняється реклама алкогольних напоїв у місцевих засобах масової інформації та за допомогою зовнішньої реклами. «Ми дуже довго «виношували» цей проект, — каже «УМ» головний спеціаліст відділу соціальних інспекцій Вінницького обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Сергій Степаненко. — Така ініціатива виникла ще в листопаді минулого року».

Народні обранці визнають, що в дечому порушують загальнодержавні закони (наприклад, закон про рекламу), але готові відповідати за прийняті рішення. Пияцтво в регіоні набуло майже епідемічного характеру. Лише за останні вісім місяців в обласному наркодиспансері пролікувалось 1200 людей. А від «білочки» медики врятували 200 любителів оковитої. Загалом в області зареєстровано 3000 хронічних алкоголіків, тоді як насправді їх значно більше.

«Абсурдна демократія довела то того, що некерованість людей, які зловживають алкоголем, стала бичем на виробництві, — обурювався депутат Анатолій Пачевський, виступаючи на сесії облради. — Таких людей треба доводити до ладу, реагуючи достатньо жорстко».

Депутати вирішили, що прийшов час для відродження медвитверезників. Щоправда, тепер вони називатимуться «Кризовими центрами». Перші такі заклади планують відкрити протягом наступних трьох років у Вінниці, Козятині та Жмеринці. Окрім того, заплановано створення структурних підрозділів для примусового лікування від алкоголізму чоловіків та жінок. «40 відсотків українських чоловіків не можуть запліднити жодної жінки, — нагадує сумну статистику депутат облради Тетяна Антонець. — Серйозним застереженням є зростання кількості дітей, які потрапляють до лікарень у стані алкогольного сп’яніння. За останній рік у нашій області їх кількість зросла втричі». На думку Сергія Степаненка, така заборона стане дієвою: «Наразі ще рано говорити, адже заборона тільки–но вступила в дію. Але вона, безперечно, матиме результат».

Враховуючи всі аргументи, депутати досягли згоди й взялися за вирішення питання поділу коштів під ухвалене ними ж рішення. А зрештою, і нехай ділять, адже вперше з часів «горбачовської» перебудови вони оголосили війну пияцтву на Вінниччині.