Коли настане час «П»?

30.09.2008
Коли настане час «П»?

У парламенті вже «помили шиї» перед найцікавішим. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Незважаючи на те, що перспектива розпуску Верховної Ради стає реальністю, політичні сили не можуть домовитися про формування нової більшості. Як заявив Володимир Литвин, бажання поновити демократичну коаліцію «розбиваються об стіну глухого нерозуміння, оскільки Президент і Прем’єр між собою не розмовляють». «Я готовий прихилити небо, але руки під них підкласти не можу, тому що вони здорові, відповідальні люди», — сказав Литвин під час прямої лінії в газеті «Комсомольская правда в Украінє».

Цей тиждень Верховна Рада знову працюватиме у пленарному режимі. Народні депутати, відчуваючи загрозу президентського указу, намагаються зустріти його у всеозброєнні.

«Нашоукраїнці» в мир не вірять. Таких у фракції — 42 особи, тобто більшість. Решта 30 нібито поставили підпис під «списком Ар’єва» — депутата, який збирав автографи за входження «НУНС» у коаліцію з БЮТ і БЛ без особливих вимог.

Якщо говорити про скептиків, то «нашоукраїнець» Павло Жебрівський звертає увагу на те, що БЮТівці синхронізували дії з «регіоналами»: Ганна Герман назвала «симпатичною» ідею проведення дострокових виборів і парламенту, і Президента, котру висловила Тимошенко. Герман вважає, що цю пропозицію треба обговорити на поточному пленарному тижні.

Жебрівський каже, що для дострокових виборів глави держави нема підстав. «Президент України чітко заявив, що розпуск парламенту буде тоді, коли для цього будуть підстави, передбачені Конституцією, — сказав Жебрівський у коментарі прес–службі «НУНС». — Такою підставою є відсутність коаліції в парламенті. Що стосується дострокових виборів Президента, то для цього конституційних підстав немає».

До речі, нас іще чекатиме дискусія з того приводу, коли парламент переступить межу своєї життєздатності. Повідомлення про розпад коаліції було надруковане «Урядовим кур’єром» 17 вересня, проте «НУНС» прийняв рішення вийти з більшості 2 вересня. Заступник голови секретаріату Президента Марина Ставнійчук вважає, що 30–денний термін «починається з того моменту, коли відповідна фракція вийшла зі складу коаліції демократичних сил». Інакше кажучи, «капець» настане до кінця поточного тижня (такої думки дотримується і пан Жебрівський).

 

ЦИТАТА

Депутат від «НУНС», член партії «Єдиний центр» Оксана Білозір заявляє про те, що представники Тимошенко пропонували окремим нардепам «НУНСівцям» гроші та посади в обмін на підпис за коаліцію із БЮТ.

«Витівка зі збором підписів, нібито на підтримку коаліції БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина та постійним нагнітанням істерики, мовляв, «от–от буде 37 [підписів]», має на меті, перш за все, психологічний тиск на депутатів від блоку «НУНС», — цитує слова Білозір прес–служба «ЄЦ».

Білозір стверджує, що «упродовж минулих вихідних гінці від Юлії Володимирівни «обходили» окремих членів фракції «НУНС» із заманливими пропозиціями в обмін на підпис за коаліцію із БЮТ. Пропонували практично все: від портфелів високопосадовців — до вражаючих сум готівкою. Називали цифри у 5—7 мільйонів доларів».